Ειδήσεις για την Εθνεγερσία από την εφημερίδα των Παρισίων Le Constitutionnel του 1821

 ΜΙΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ

Ειδήσεις για την Εθνεγερσία από την εφημερίδα των Παρισίων Le Constitutionnel του 1821

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:O ΦIΛIΣTΩP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ: «Τα ανατρεπτικά κινήματα που ταράσσουν τη Μολδαβία, τη Βλαχία, τον Μωριά και τα νησιά του Αιγαίου, είναι τα αναπόφευκτα αποτελέσματα μιας κυβέρνησης εδραιωμένης πάνω στον δεσποτισμό. […] Τι είναι ένας σύγχρονος Ελληνας στα μάτια ενός πιστού Μουσουλμάνου; Είναι μια ύπαρξη υποβαθμισμένη, ένα είδος οικόσιτου ζώου που υπάρχει για να μεταφέρει τα πιο βαριά φορτώματα, για να δέχεται, χωρίς δεύτερη κουβέντα, την πλέον αισχρή μεταχείριση και η οποία δεν συνάδει κατά κανένα τρόπο στην ανθρωπότητα. […].» φ. 7 Μαΐου.

– «Οι Ελληνες, λένε τα νέα από το Αουγκσμπουργκ της 8ης Μαΐου, είχαν σχεδιάσει να πυρπολήσουν την Κωνσταντινούπολη, να δολοφονήσουν τον σουλτάνο. Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε εγκαίρως. Για να μάθει τους συνωμότες, η κυβέρνηση της Πύλης κατέφυγε στα πιο ωμά βασανιστήρια και εξετέλεσε έναν επίσκοπο [εννοεί την Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄] και πολλούς επιφανείς Ελληνες. Κάθε μέρα αποκεφάλιζαν είκοσι ή τριάντα. […].» φ. 14 Μαΐου.

– «Ο αριθμός των εξεγερμένων Ελλήνων αυξάνεται καθημερινά στις περιοχές που βρίσκονται στις ακτές της Μεσογείου· κατέλαβαν την Πάτρα και επιβλήθηκαν στους Τούρκους. Η εξέγερση εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος των νησιών του Αιγαίου. […].» φ. 21 Μαΐου.

– «Παρά την απαγόρευση εκ μέρους των διαφόρων κυβερνήσεων της Ευρώπης προς  τους  υπηκόους τους να συνταχθούν με τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων, καθημερινά ο στρατός τους οφείλει στην παρουσία κάποιων νέων Ευρωπαίων αξιωματικών μια πιο κανονική  και επιβλητική οργάνωση. […].» φ. 24 Μαΐου.
Έντυπη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»