Καμμένος: Συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου
Καμμένος: Συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, στην τελετή μετονομασίας της οδού στην Αστόρια σε οδό Αρχιεπισκόπου Ιακώβου το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.
Την ικανοποίησή του για την στάση των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, την ανάγκη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τη συνεργασία της χώρας μας και της Κύπρου με το Ισραήλ, εξέφρασε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ αίσθηση προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του για συνεκμετάλλευση φυσικών πόρων με τους Αμερικανούς.
Ο κ. Καμμένος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου και στην μετονομασία οδού στην Αστόρια σε οδό Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Παρέστη επίσης στην ετήσια Εθνική Σύνοδο της Κυπριακής Ομοσπονδίας.
Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο των ΗΠΑ για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή σημειώνοντας επίσης ότι «η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS». Σημείωσε επίσης ότι ο ISIS συνιστά «ένα τεράστιο πρόβλημα», το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα της Ελλάδος και της Κύπρου, η συνεργασία με το Ισραήλ και με τις χώρες οι οποίες δέχονται την επίθεση του εξτρεμισμού και αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση και νέων κανόνων πλέον στην ευρύτερη περιοχή.
Υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την αμερικανική στήριξη προς την Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη στήριξη και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του προέδρου Ομπαμα προς την Μέρκελ και τους Ευρωπαίους ηγέτες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μία πορεία προς την αντιμετώπιση της πίεσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του κ. Καμμένου για το ενδεχόμενο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σχετικά με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής, καθώς αποκάλυψε ότι η «ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία». Αποκάλυψε επίσης ότι «στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government) agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου». Αυτό, πρόσθεσε, «θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα».
Για το Κυπριακό ο κ. Καμμένος είπε ότι παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να το αναδεικνύουμε.
Comments