Κατατέθηκε ή όχι η λίστα των μεταρρυθμίσεων;

Επισκόπηση τύπου

Κατατέθηκε ή όχι η λίστα των μεταρρυθμίσεων;

Για «κακή προετοιμασία» της ελληνικής πλευράς ενόψει του εν εξελίξει Brussels Group κάνει λόγο η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει ακόμη κατατεθεί.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που επικαλείται διαπραγματευτικούς κύκλους, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμη τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες. «Μπορεί το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωποι της Αθήνας και των δανειστών να είχαν την πρώτη συνάντηση, ωστόσο εκεί συζητήθηκαν μόνον διαδικαστικά ζητήματα. Στη συνέχεια το κλίμα χαρακτηρίστηκε ‘νηφάλιο’. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ταμείου ESM διαμαρτύρονται για την κακή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων».
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ακυρώθηκαν επανειλημμένως συνεδριάσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα. «Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν πρόσβαση σε ελληνικά υπουργεία, μολονότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στην καγκελάριο Μέρκελ μόλις την περασμένη Δευτέρα. Εκπρόσωπος των δανειστών έκανε λόγο στην FAS για μέρες νευρικότητας».
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου και πρόκειται να διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο. «Η λίστα πρόκειται να συνταχθεί τώρα από κοινού, όπως λέγεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, η οποία προετοιμάζει πάντα τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών. Σε περίπτωση που κατατεθεί λίστα μέχρι την Τετάρτη, τότε οι υπ. Οικονομικών θα μπορούσαν να συναντηθούν εκτάκτως μετά το Πάσχα. Στο χρόνο που μεσολαβεί, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή ορισμένες συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με την FAS, σε περίπτωση που οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν επί της λίστας και διαπιστώσουν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων, τότε μπορεί να εκταμιευτεί η τελευταία δόση ύψους 7,2 δις ευρώ.
«Δεν διαβάζουν καν τα έγγραφα που διαπραγματεύονται»
Η μερική αμνηστία αναμένεται να επεκταθεί και σε εκείνους τους 6.000 Έλληνες οι οποίοι χρωστούν μαζί περί τα 60 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο
"Η μερική αμνηστία αναμένεται να επεκταθεί και σε εκείνους τους 6.000 Έλληνες οι οποίοι χρωστούν μαζί περί τα 60 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο"
Για κακή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει των διαπραγματεύσεων κάνει λόγο και η εφημερίδα Welt. «Ειδικοί των δημοσίων πιστωτών ισχυρίζονται ότι οι έλληνες συνομιλητές προσέρχονται στα ραντεβού χωρίς να έχουν διαβάσει καν τα έγγραφα τα οποία πρόκειται να διαπραγματευτούν. Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση (…)».
Αναφερόμενη στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η εφημερίδα σχολιάζει ότι «οι δράσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα δεν συνάδουν διόλου με τη ρητορική του Ρομπέν των Δασών που έχει υιοθετήσει». «(…) Η μερική αμνηστία αναμένεται να επεκταθεί και σε εκείνους τους 6.000 Έλληνες οι οποίοι χρωστούν μαζί περί τα 60 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Ένα μεγάλο μέρος των χρεών τους αναμένεται να διαγραφεί εάν εμβάσουν, σε αντάλλαγμα, άμεσα στο υπ. Οικονομικών μέρος των υποχρεώσεών τους. Είναι σαν να κόβεις ένα δέντρο για να φτάσεις πιο γρήγορα και εύκολα στα φρούτα του. Όποιος δρα με αυτό τον τρόπο είναι ανόητος, κυνικός ή σε απόγνωση. Ή και όλα μαζί.»
Κώστας Συμεωνίδης  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»