Δεύτερη ευκαιρία για τον Νικολά Σαρκοζί

Δεύτερη ευκαιρία για τον Νικολά Σαρκοζί

To συντηρητικό UMP του Νικολά Σαρκοζί ήταν ο μεγάλος νικητής των χθεσινών περιφερειακών εκλογών. Ήττα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ, ενώ το ακροδεξιό Eθνικό Μέτωπο εμφανίστηκε κατώτερο των προβλέψεων.
Δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το αποτέλεσμα των χθεσινού δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στην συντηρητική Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί έναντι των κυβερνώντων Σοσιαλιστών (PS). Από την πλευρά του το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να επικρατήσει σε καμία περιφέρεια, παρά τις αρχικές προβλέψεις για το αντίθετο.
Πιο συγκεκριμένα, η κεντροδεξιά συμμαχία του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί με την Ενωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI) κατάφερε να επικρατήσει σε 66 περιφέρειες της Γαλλίας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Οι γάλλοι Σοσιαλιστές κατέκτησαν την πρωτιά σε μόλις 33 περιφέρειες, δηλαδή σε σχεδόν μισές από τις περιφέρειες που είχαν κερδίσει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Τότε το PS είχε εξασφαλίσει τη νίκη σε 61 περιφέρειες.
Aισιόδοξη η Μαρίν Λεπέν για το μέλλον του FN, αν και το κόμμα της δεν επικράτησε σε καμία περιφέρεια
Aισιόδοξη η Μαρίν Λεπέν για το μέλλον του FN, αν και το κόμμα της δεν επικράτησε σε καμία περιφέρεια
Στο μεταξύ, παρά τις αρχικές προβλέψεις περί σημαντικής ανόδου του Εθνικού Μετώπου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα αν και ενισχυμένο δεν κατάφερε να επικρατήσει σε καμία περιφέρεια. Η αρχηγός του κόμματος Μαρίν Λεπέν έκανε ωστόσο λόγο για μία «εντυπωσιακή επιτυχία», ευχαρίστησε θερμά τους ψηφοφόρους του κόμματός της και χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «βάση για τις νίκες του μέλλοντος». Ας σημειωθεί ότι το FN διεκδικούσε τη νίκη στην περιφέρεια της Βοκλούζ, όπου υποψήφια ήταν η ανερχόμενη ακροδεξιά πολιτικός Μαριόν Μαρεσάλ Λε Πεν, ανιψιά του τέως προέδρου του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν.
Δυναμική επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί
Δίχως αμφιβολία πάντως αυτό που σχολιάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο στη Γαλλία μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ήταν το δυναμικό «comeback» στο τιμόνι του UMP του πρώην προέδρου της χώρας Νικολά Σαρκοζί. «Ο γαλλικός λαός απέρριψε μαζικά με την ψήφο του τις πολιτικές επιλογές του Φρανσουά Ολάντ και της κυβέρνησής του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί χθες βράδυ σε ψηφοφόρους του συμπληρώνοντας ότι «η ώρα της αλλαγής έχει έρθει». Από την πλευρά τους οι ψηφοφόροι του κόμματός του ζητωκραύγαζαν «Σαρκοζί, Σαρκοζί!» σε κλίμα μετεκλογικής ευφορίας, η οποία ήταν ενδεικτική και της υποστήριξης τους στο πρόσωπο του πρώην γάλλου προέδρου. Ο ίδιος ο Σαρκοζί υπογράμμισε μάλιστα ότι οι η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση είχε «κάτι πολύ περισσότερο από μια απλώς τοπική σημασία».
Ολάν και Βαλς συνεχίζουν στον ίδιο πολιτικό δρόμο παρά τις τέσσερεις συναπτές ήττες
Ολάν και Βαλς συνεχίζουν στον ίδιο πολιτικό δρόμο παρά τις τέσσερεις συναπτές ήττες
Για πολλούς η χθεσινή νίκη του UMP επισφραγίζει την επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, τροφοδοτώντας ακόμη εντονότερα τα σενάρια περί επιστροφής του στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Κι αυτό μετά από την μεγάλη ήττα που υπέστη στις προεδρικές εκλογές του 2012 από τον Φρανσουά Ολάντ και την εμπλοκή του σε πολύκροτα σκάνδαλα. Σύμφωνα με αναλυτές η άνοδος του UMP σε τοπικό επίπεδο αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ν. Σαρκόζί προκειμένου να πάρει «την εκδίκησή του» έναντι όχι μόνο του Ολάντ αλλά και των εσωκομματικών αντιπάλων που τον αμφισβήτησαν έντονα στο παρελθόν.
Από την άλλη πλευρά, οι γάλλοι Σοσιαλιστές αναδιπλώνονται εκ νέου, βλέποντας την απώλεια της ισχύος τους να γίνεται πλέον κανόνας, μετά και την τέταρτη κατά σειρά εκλογική τους ήττα χθες βράδυ. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ήττες στις δημοτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές αλλά και στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της γαλλικής Γερουσίας. Εντούτοις ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς άφησαν να εννοηθεί ότι παρά το αρνητικό γι αυτούς αποτέλεσμα δεν προτίθενται να αλλάξουν πολιτική πλεύση. Αν και έλαβαν το «μήνυμα των ψηφοφόρων», όπως ανέφερε χθες ο Μανουέλ Βαλς, η γαλλική κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της « με περισσότερο σθένος» και βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της απασχόλησης.
Δήμητρα Κυρανούδη (DW, afp, Spiegel Online)

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc