parapolitika

Νέα τάση στον ΣΥΡΙΖΑ
Στη συγκρότηση ενός νέου ρεύματος από τα... σπλάχνα της «Αριστερής Ενότητας», πλειοψηφούσας τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρούν στελέχη του κόμματος «κόβοντας στα δύο» τη λεγόμενη προεδρική πλειοψηφία. Ο κύβος ερρίφθη χθες στο «Σινέ Κεραμεικός», καθώς έγινε συνάντηση στελεχών -σε πανελλαδικό δίκτυο- με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο «ρεύμα» στο εσωτερικό του κόμματος. Στη νέα τάση συμμετέχουν δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Γιάννης Μπουρνούς και ο Νάσος Ηλιόπουλος αλλά και άλλα στελέχη, όπως ο Στ. Παππάς, ο Γ. Μπασκόζος κ.ά.
Δύο ρεύματα στην πλειοψηφία
Οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της προεδρικής πλειοψηφίας και συγκεκριμένα στην «Αριστερή Ενότητα» (ΑΡΕΝ) έχουν καταγραφεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, καθώς πολλοί μίλησαν στην «κομματική αργκό» για αριστερή ΑΡΕΝ (κίνηση των 53 μελών της Κεντρικής Επιτροπής) και δεξιά ΑΡΕΝ. Πρακτικά πάντως στην Πολιτική Γραμματεία πλέον θα έχουμε δύο ρεύματα στην πλειοψηφία, από τη μία πλευρά τον Γ. Μπουρνούς και Ν. Ηλιόπουλο και από την άλλη τον γραμματέα Τάσο Κορωνάκη, τον Πάνο Λάμπρο και την εκπρόσωπο Τύπου Ράνια Σβίγκου.
Ξεχωριστές λίστες
Στη συνάντηση στο «Σινέ Κεραμεικός» είχαν προσκληθεί και στελέχη της «Πλατφόρμας 2010», με τον Κ. Ζαχαριάδη και τον Α. Μανταδάκη να σημειώνουν ότι «τάσσονται υπέρ των ενωτικών πρωτοβουλιών καθώς οι τάσεις δεν πρέπει να είναι κλειστές». Η αποτύπωση στους εσωτερικούς σχηματισμούς μπορεί να καταγραφεί και στις επικείμενες νομαρχιακές συνδιασκέψεις της Αθήνας, αρχές Μαΐου, όπου θα δούμε να κατεβαίνει η πλειοψηφία με ξεχωριστές λίστες.
Επιτροπή συντονισμού
Πάντως, ανεξάρτητα από τα εσωκομματικά προβλήματα, κυβέρνηση και κόμμα αναζητούν τρόπους άμεσης επικοινωνίας όπως η συγκρότηση επιτροπής για τον καλύτερο συντονισμό. Στη νέα επιτροπή συμμετέχει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, το μέλος της ΠΓ Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο γραμματέας της ΚΟ Χρήστος Μαντάς και ο βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Ο Πρόεδρος στην Κύπρο
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του, θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Παυλόπουλος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και διπλωμάτες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του κ. Παυλόπουλου θα παρασημοφορήσει τον Ελληνα Πρόεδρο και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τον Τύπο.
Για τη διαφορά ΗΠΑ - Γερμανίας μίλησε ο Π. Καμμένος
Σαφής η προσπάθεια του Π. Καμμένου να καταδείξει τη διαφορά των ΗΠΑ έναντι της Γερμανίας ως προς την άσκηση πολιτικής στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Κατά τη συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε στη Γερμανία λέγοντας με νόημα: «Οι φίλοι δεν είναι τοκογλύφοι»! Υποστήριξε δε: «Οι ΗΠΑ είναι πραγματικός σύμμαχος της Ελλάδας και ο πρόεδρος Ομπάμα νοιάζεται για το μέλλον της χώρας μας γι' αυτό και κάθε φορά που η Γερμανία τραβάει το σχοινί, σπεύδει και τηλεφωνεί στη Μέρκελ». Μάλιστα ο Π. Καμμένος είχε ξεχωριστό τετ α τετ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος θα συναντηθεί δύο φορές με τον πρόεδρο Ομπάμα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τη Μεγάλη Τρίτη θα παρατεθεί μπρέκφαστ στον Αρχιεπίσκοπο στον Λευκό Οίκο και στις 16 Απριλίου θα τεθούν επί τάπητος ξανά στον Λευκό Οίκο όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια προεξάρχοντος του ελληνικού χρέους...
Επέκταση του Αμυντικού Δόγματος
Μεγάλη ικανοποίηση έδωσε ο Π. Καμμένος στο αμερικανοεβραϊκό λόμπι. Τους υποσχέθηκε επέκταση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ! «Ελάτε», τους είπε, «να κάνετε ασκήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο! Μπορούμε να γίνουμε η πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή κατά των εξτρεμιστών. Η Ελλάδα», αποκάλυψε ο Π. Καμμένος, «πρωτοστατεί να βρεθούν όλοι μαζί σε κοινά γυμνάσια, όχι μόνο οι τρεις, Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος μαζί! Και τούτο διότι», όπως είπε ο υπουργός Αμυνας, «πολύ σύντομα η διεθνής κοινότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές που επιχειρούν να αναλάβουν τα ηνία στη Λιβύη! Επομένως», συμπλήρωσε, «Εμείς, όλες οι χώρες της ευρύτερης γειτονιάς θα πρέπει να είμαστε έτοιμες να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις νέες προκλήσεις».
Η μεγαλύτερη πρωτοτυπία
Τελικά, η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί δικαίως τη μεγαλύτερη ελληνική πρωτοτυπία σε ό,τι αφόρα την αντιμετώπιση που έτυχε από πολλά πολιτικά κόμματα. Πολεμήθηκε λυσσαλέα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όταν στη συνέχεια ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την... υποστηρίξουν. Ποιος δεν θυμάται τις πορείες διαμαρτυρίας του Γ. Παπανδρέου ή τους πύρινους λόγους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός «έφερνε» τους Κινέζους στο μεγάλο λιμάνι; Τώρα, αφού το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση προχώρησε τις συζητήσεις για την επέκταση της επένδυσης, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ για να βάλει τις σχετικές υπογραφές. Αυτό είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα...
Ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη
Από τη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει, όπως πληροφορείται η στήλη, ο κύκλος των τοπικών συνδιασκέψεων της ΝΔ. Το πρόγραμμα των κομματικών εκδηλώσεων θα είναι έτοιμο μέσα στην εβδομάδα και θα δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς στην Λ. Συγγρού θέλουν μεγάλη συμμετοχή στελεχών, με δεδομένο ότι το «παρών» θα δώσει (σε όλες τις πόλεις) ο Αντ. Σαμαράς. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου, όποτε και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η εθνική συνδιάσκεψη, την οποία έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ανοικτή γραμμή με τους Πράσινους
Σε ανοικτή γραμμή είναι πλέον η κυβέρνηση με το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πράσινων και λόγω της συμμετοχής των Οικολόγων Πράσινων με τον Γ. Τσιρώνη στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη φθάνει στην Αθήνα επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πράσινων, όπου μεταξύ άλλων έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Γ. Σταθάκη, Π. Νικολούδη, Γ. Βαρουφάκη, Τ. Χριστοδουλοπούλου, τον Γ. Τσιρώνη και τον Π. Λαφαζάνη.
ΚΚΕ: Καμία ανοχή στην κυβέρνηση
Με ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο -με τον τίτλο «Καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση»- το ΚΚΕ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Θυμίζουμε ότι ο Περισσός και προεκλογικά είχε αναγγείλει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση. Στο ενημερωτικό φυλλάδιο τονίζεται πως δεν πρέπει να υπάρχουν ελπίδες και προσδοκίες αλλά ούτε και αυταπάτες, ενώ καλεί σε λαϊκή ετοιμότητα και λαϊκή παρέμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο οπισθόφυλλο του φυλλαδίου με μεγάλα γράμματα τονίζεται: «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Με αρκετή καθυστέρηση, που προφανώς οφειλόταν στην απουσία του υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα και του υπουργού Αμυνας στη Νέα Υόρκη, υπήρξε αντίδραση στα όσα υποστήριξε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Τούρκος υπουργός Αμυνας αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία 16 νησιών στο Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κ. Κούτρας, δήλωσε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αμφισβήτησης για το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι η διεθνής νομιμότητα «δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες». Για διάβημα δεν ακούσαμε κάτι, προφανώς για να μη διαταραχθεί το... κλίμα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»