ΝΔ: Αναζητείται σωστή πορεία εξόδου από τα αντιπολιτευτικά αδιέξοδα

ΝΔ: Αναζητείται σωστή πορεία εξόδου από τα αντιπολιτευτικά αδιέξοδα

Ποιες γραμμές κυριαρχούν στην πρώτη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος
ΝΔ: Αναζητείται σωστή πορεία εξόδου από τα αντιπολιτευτικά αδιέξοδα
εκτύπωση  

Σε φάση αναζήτησης της σωστής πορείας που θα βγάλει τη ΝΔ από αντιπολιτευτικά αδιέξοδα και θα την βοηθήσει να ανακάμψει βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Στο εσωτερικό της, όπως καταγράφηκε και χθες στην πρώτη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, κυριαρχούν δυο γραμμές έναντι των μέτρων που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση όταν θα επέλθει συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους.

Η πρόθεση της ΝΔ είναι να στηρίξει μια νέα συμφωνία, καθώς κυριαρχεί το επιχείρημα, ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλο ούτε την αβεβαιότητα, όπως λένε, ούτε την χρηματοδοτική ασφυξία. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την αξιωματική αντιπολίτευση δεδομένη, καθώς δεν πρόκειται να ψηφίσει οτιδήποτε.

Επί της ουσίας η ΝΔ τηρεί στάση αναμονής έναντι των μέτρων, ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ που θα καταθέσει, εφόσον επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών», ενώ από το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί και γραμμή που θα τηρήσει εν τέλει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, οριστική απόφαση επί της στάσης της ΝΔ όταν θα κατατεθεί το πακέτο των μέτρων στη Βουλή δεν ελήφθη, αλλά καταγράφηκαν δυο βασικές γραμμές: από τη μια πλευρά ήταν οι πιο «σκληροί» που επεσήμαναν την ανάγκη να καταψηφίσει η ΝΔ όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και από την άλλη πλευρά τα πιο μετριοπαθή στελέχη που εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της άποψης να στηρίξει το κόμμα το μεταρρυθμιστικό σκέλος των μέτρων.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, καταγράφηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις που δείχνουν και τη στρατηγική ορισμένων προσώπων που συμμετέχουν σε αυτό το άτυπο όργανο της ΝΔ.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, το πιο έμπειρο στέλεχος μαζί με τον κ. Σαμαρά που συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο, υποστήριξε ότι πρέπει η ΝΔ να περιμένει να δει το τελικό κείμενο και το περιεχόμενο των μέτρων και να αποφασίσει κατά περίσταση.

«Δεν χρειάζεται βιασύνη» είπε ο κ. Μεϊμαράκης που επέλεξε να κάνει μια πολιτική παρατήρηση στον παριστάμενο Μάκη Βορίδη για την πρόσφατη δήλωση του, ότι εάν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν ψηφίσει τη συμφωνία, θα πρέπει η παρούσα Βουλή να αναδείξει μια άλλη κυβέρνηση.

«Μάκη, θεωρώ ότι κακώς το είπε αυτό. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει δημόσιες δηλώσεις για τόσο κεντρικά ζητήματα χωρίς να υπάρχει κεντρική συνεννόηση, διότι προκαλείται σύγχυση επί της θέσης της ΝΔ. Καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες κινήσεις» φέρεται να είπε ο κ. Μεϊμαράκης, μια άποψη με την οποία συμφωνούν πολλοί στη ΝΔ που υποστηρίζουν ότι ορισμένα πιο προβεβλημένα στελέχη στην παρούσα χρονική περίοδο πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί απ’ όλους και να μην δημιουργούν κλίμα σύγχυσης για μείζονα θέματα που δεν έχουν συζητηθεί στα αρμόδια κομματικά όργανα.

Στη σκληρή γραμμή της καταψήφισης των μέτρων κινήθηκε ο κ. Βορίδης, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης με τους δυο να είναι έναντι σε κάθε πρωτοβουλία να στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Και οι δυο προτάσσουν το επιχείρημα ότι πρέπει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως λένε, να έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεών της και να υποστεί και τις όποιες συνέπειες, χωρίς να αναζητεί συνενόχους.

Στο ίδιο μέτωπο βρίσκεται, αν και με διαφορετική φιλοσοφία, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης που φέρεται να τάχθηκε κατά της λογικής να γίνει ακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ. «Δυο δρόμοι υπάρχουν και όχι τρίτο μονοπάτι: Ή θα επιλέξουμε να κινηθούμε με σκληρή γραμμή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αποφασίσουμε πως θα είμαστε εξαπτέρυγο του ΣΥΡΙΖΑ».
Στην ίδια γραμμή περίπου με τον κ. Μεϊμαράκη ήταν και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Νικήτας Κακλαμάνης, το τρίτο πιο έμπειρο στέλεχος της ΝΔ που συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ο κ. Κακλαμάνης αντέκρουσε τα επιχειρήματα των κκ. Βορίδη και Γεωργιάδη και υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αναμένει να δει ποιο θα είναι το πακέτο των μέτρων που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή και να αποφασίσει αφού το αξιολογήσει.

Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης κινούμενος στην κεντρική γραμμή της ΝΔ ότι η κυβέρνηση υπογράφει νέο μνημόνιο, ανέφερε, ότι το κόμμα θα πρέπει να στηρίξει μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές και διαφώνησε με τη γραμμή «όχι σε όλα» και τάσσεται υπέρ του «ναι κατά περίσταση».

Στη γραμμή της μετριοπάθειας κινήθηκαν, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Για υπό όρους στήριξη των μέτρων μίλησε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά όχι στη λογική της πολιτικής παράδοσης στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέφερε πως πρέπει η ΝΔ να αναλύσει τι θα περιέχει το πακέτο και να πιέσει την κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή πορεία που πρέπει να έχει η χώρα.

«Η ΝΔ είναι εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας» σχολίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης και κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον κ. Σαμαρά σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σε κάποιο σημείο άφησε όμως αιχμές για ορισμένα στελέχη, τονίζοντας –στο πλαίσιο της παρέμβασης του κ. Μεϊμαράκη- ότι καλό είναι ορισμένα μέλη του Π.Σ. να προσέχουν τις δημόσιες δηλώσεις τους και να μην αφήνουν την εντύπωση ότι οι προσωπικές απόψεις είναι και η γραμμή της ΝΔ.

Η κυρία Κεφαλογιάννη έθεσε και άλλα θέματα που πρέπει να επικεντρωθεί η αντιπολίτευση της ΝΔ, όπως στην ασφάλεια των πολιτών, στην παιδεία και την καθημερινότητα, ενώ στο ζήτημα των μέτρων τάχθηκε υπέρ της αναμονής και της λογικής να στηριχθεί ότι είναι αναγκαίο και σωστό.

Πιο διαλλακτικός και μετριοπαθής ήταν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος που υποστήριξε ότι το κόμμα πρέπει να βγει μπροστά και να ζητήσει από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο και να στηρίξει, αλλά να έχει τρεις βασικές παραδοχές: την σταδιακή βελτίωση του δείκτη καθημερινότητας των πολιτών, της παραμονής στο ευρώ και της ταχύτερης και ασφαλής εξόδου από την κρίση με αναπτυξιακή πολιτική.

Ο κ. Παπαμιμίκος που επιμένει στην ανάγκη να θεσμοθετηθούν τάσεις στη ΝΔ, υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, καταθέτοντας και η ίδια στο πλαίσιο αυτό τις προτάσεις της θα έχει πολλαπλά οφέλη, αφού θα επιδείξει υπευθυνότητα και θα φανεί πως δεν προσδοκά την καταστροφή.

Επί της προσμονής της…καταστροφής από ορισμένους, αρκετά δεικτικός ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης που είπε με έμφαση, αφήνοντας σαφείς αιχμές στους θιασώτες της θεωρίας της «αριστερής παρένθεσης»: «Είναι λάθος να υποστηρίζουν ορισμένοι ότι θα πέσει η κυβέρνηση δύο μήνες μετά τις εκλογές και να το εύχονται αυτό. Η στάση αυτή συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε, όπως και ο κ. Μεϊμαράκης, της ενιαίας φωνής και στάσης, ενώ ζήτησε να υπάρχει κοινή γραμμή των στελεχών της ΝΔ και έθεσε το θέμα να μην εμφανίζονται στα ΜΜΕ να εκφράζουν την αξιωματική αντιπολίτευση, «μόνο ακραίες φωνές», υπονοώντας κατά ορισμένους εκ των παρευρισκομένων τους κκ. Βορίδη και Γεωργιάδη. to BHMA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc