Αντ. Σαμαράς: Ψέματα για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, συνυπέγραψαν μνημόνιο

Αντ. Σαμαράς: Ψέματα για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, συνυπέγραψαν μνημόνιο

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 13:23
 
UPD:13:54
EPA/MAJA HITIJ
Ο κ. Σαμαράς (φωτ. αρχείου) είπε ότι έχει στα χέρια του το ενυπόγραφο κείμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι η σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση «είναι τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για να πάρει παράταση τέσσερις μήνες».
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, καταλογίζοντάς της ότι λέει ψέματα στον λαό για τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και υποστηρίζοντας ότι «όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε». 
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι έχει στα χέρια του το ενυπόγραφο κείμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι η σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση «είναι τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για να πάρει παράταση τέσσερις μήνες».
«Όπως είχε κάνει και η δική μας κυβέρνηση τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε, «για να πάρει παράταση δύο μήνες. Η ορολογία, τότε και τώρα, είναι ταυτόσημη. Και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται άρρηκτα με το Μνημόνιο Και οι δύο συνδέονται άρρηκτα με το μνημόνιο. Άρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο αλλά το συνυπέγραψε». 
Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., η κυβέρνηση επί 1,5 μηνά δεν τολμάει να φέρει στη Βουλή για ψήφιση την απόφαση για την επέκταση της δανειακής σύμβασης.  Επειδή, τόνισε, «φοβάται την ψηφοφορία και τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που τη στηρίζουν, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός».
Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., η αλήθεια δεν κρύβεται και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. 
Προς στήριξη των επιχειρημάτων του ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε και πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με την οποία «το μνημόνιο δεν λήγει και εξακολουθεί να υπάρχει, όσο υπάρχει σύμβαση».
«Η δική μας, βέβαια, κυβέρνηση, τη σύμβαση αυτή την τελείωνε και μαζί της, επομένως, τελείωνε και το μνημόνιο, αλλά η νέα επέκταση της Σύμβασης τώρα, σημαίνει ασφαλώς και επέκταση του μνημονίου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το ότι το υπάρχον μνημόνιο συνεχίζεται «επιβεβαιώνεται πλήρως και από την υπόλοιπη τρόικα, δηλαδή από τις σχετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Κατά τον κ. Σαμαρά τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα εκτός από ένα σημείο: «εκεί που η  παρούσα επικαιροποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, προσθέτει ένα δυσμενές στοιχείο: Περιλαμβάνει  την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα γνωστά ομόλογα ύψους 10,9 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)».
Όπως εξήγησε, «είναι από αυτά τα χρήματα που έρχεται τώρα η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει πίσω ένα μικρό μέρος, το 1,2 δισεκατομμύρια, που κακώς επέστρεψε». «Και που τα ζητάει τώρα για να καλύψει πιεστικές ταμειακές της ανάγκες, που βέβαια, μέχρι πρόσφατα, είτε αγνοούσε, είτε δεν αποδεχόταν ότι υπάρχουν», συνέχισε.
Ακόμη υπενθύμισε ότι μέχρι πριν από εναν μήνα η κυβέρνηση «διαβεβαίωνε τους πάντες ότι δεν χρειάζεται καθόλου τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων, που θα έπαιρνε η προηγούμενη κυβέρνηση». «Και τώρα», συμπλήρωσε, «αγωνιά να εκταμιεύσει ένα οποιοδήποτε μικρό μέρος της, για να καλύψει πιεστικές ανάγκες ρευστότητας. Ώστε να περιορίσει τη στάση εσωτερικών πληρωμών, που δυστυχώς έχει επιβάλει».
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για αλαλουμε και παλινωδίες που «ήταν προφανώς μέρος της δήθεν "σκληρής και υπερήφανης διαπραγμάτευσης", που επικοινωνιακά πουλούσε η κυβέρνηση και που τώρα βέβαια προσπαθεί να "μαζέψει"».
Καταλήγοντας κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ασχοληθεί επιτέλους με την ουσία, να περάσει από τη δημιουργική ασάφεια στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας» και να εφαρμόσει άμεσα αυτά που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου.
«"Δημιουργική ασάφεια" σημαίνει πια «ανοικτά ψέματα» μέσα στη χώρα. Γιατί έξω, όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει», παρατήρησε.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»