Σαμαράς: Η κυβέρνηση συνυπέγραψε, δεν έσκισε το Μνημόνιο

Σαμαράς: Η κυβέρνηση συνυπέγραψε, δεν έσκισε το Μνημόνιο

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Το κείμενο της συμφωνίας που έδωσε ο κ. Σαμαράς στη δημοσιότητα φέρει τις υπογραφές των κκ. Βαρουφάκη και Στουρνάρα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
"Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε", υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, σε αναλυτική δήλωση που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη δημοσιότητα και το πλήρες κείμενο της απόφασης για την επέκταση της δανειακής σύμβασης, με στόχο "να καταλάβει την αλήθεια κάθε Ελληνας πολίτης ". Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φέρνει την σύμβαση προς κύρωση στη Βουλή διότι "φοβάται την ψηφοφορία".

"Η σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση είναι τροποποίηση της κυριας σύμβασης γιά να πάρει παράταση 4 μηνών. Το ίδιο είχαμε κάνει κι εμείς για να παρουμε 2 μήνες παράταση..." τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. "Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εσκισε το μνημόνιο αλλα το συνυπέγραψε..."

Ο Πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι το μνημόνιο συνεχίζεται και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο απο την τρόικα, όσο και απο τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. "Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, με την ίδια ορολογία", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

"Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνιδια, τη δημιουργική ασαφεια και τα ψεματα,  να σταματήσει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις και να εφαρμόσει άμεσα αυτά που υπέγραψε..." τόνισε ο κ. Σαμαράς. "Κάθε μέρα η πραγματική οικονομία καταρρέει. Ο λογαριασμός για την κοινωνία καθε μέρα μεγαλώνει..."

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μίλησε μετά τον κ. Σαμαρά, απέρριψε τη θέση της κυβέρνησης ότι έχει πετύχει διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια και η αλήθεια δεν κρύβεται».
Σημείωσε δε ότι και οι δύο επικαιροποιήσεις διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, εναποθέτουν σε περίπτωση διαφοράς την αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Επίσης είπε ότι και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται με το Μνημόνιο-Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της 15ης Μαρτίου 2012.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ακόμη ότι το γεγονός πως το υπάρχον Μνημόνιο συνεχίζεται, επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ουσιαστικά, και με υπογραφές υπουργών, ισχύουν τα ίδια πράγματα πρόσθεσε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΝΔ. Ανέφερε ακόμη ότι το δημόσιο έχει κάνει ουσιαστικά στάση πληρωμών που για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ μετριέται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο.
Τέλος, δήλωσε ότι στο κείμενο της Σύμβασης αναφέρεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση της κυβέρνησης να το φέρει στη Βουλή, ωστόσο σημείωσε ότι το ίδιο ίσχυε και για τη δική τους Σύμβαση, την οποία όμως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε φέρει προς κύρωση. Υποστήριξε δε ότι αυτή η τακτική αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Οπισθοδρόμηση

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για το ατελέσφορο των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και «θεσμών», επισημαίνοντας ότι συνιστά οπισθοδρόμηση και απώλεια όσων είχαν επιτευχθεί, με τις θυσίες των πολιτών, τα τελευταία έτη. Η δήλωση του κ. Σαμαρά, την οποία προανήγγειλε η Συγγρού, έρχεται σε μία στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά το μείγμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορεί, αφενός, να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους της χώρας και, αφετέρου, θα είναι ανεκτό από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν στη γραμμή της ρήξης με την Ευρωζώνη. Έπεται, δε, μίας – τουλάχιστον περίεργης – δήλωσης περί «ρήξης» του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χθες, από την Κρήτη.
Αύριο, εξάλλου, στις 10:00 το πρωί προγραμματίζεται να συνεδριάσει το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, που συγκροτήθηκε στον απόηχο της εκλογικής ήττας του Ιανουαρίου. Η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, και στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Ν.Δ. έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, όταν βέβαια αυτές έρθουν στη Βουλή.  

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc