Γερμανικά ΜΜΕ: Μέρκελ και Τσίπρας διώχνουν την κρίση με χαμόγελο

«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Γερμανικά ΜΜΕ: Μέρκελ και Τσίπρας διώχνουν την κρίση με χαμόγελο

Συμφιλιωτικοί τόνοι και διάθεση να παραμεριστεί ο άσκοπος ρητορικός πόλεμος επιδεικνύουν στα σημερινά τους δημοσιεύματα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα, σπεύδουν ωστόσο να επισημάνουν ότι πρόκειται απλώς για μια σημαντική καλή αρχή.

Γερμανικά ΜΜΕ: Μέρκελ και Τσίπρας διώχνουν την κρίση με χαμόγελο
Με τίτλο «Τσίπρας και Μέρκελ διώχνουν την κρίση με ένα χαμόγελο», η λαϊκή εφημερίδα Bild, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν έχει προκαλέσει με τα ανθελληνικά δημοσιεύματά της, γράφει πως αν και η συνάντηση της «Μαντάμ Μέρκελ» και του «Μίστερ Κουλ» δεν ξεκίνησε με τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις λόγω της καθυστέρησης άφιξης της πτήσης, τα χαμόγελα που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες έκαναν πολλούς να αναρωτιούνται: «Κρίση; Ποια κρίση;».
Για συνάντηση που αποδεικνύει πως είναι ώρα «να λήξει o επικοινωνιακός πόλεμος στη λάσπη» κάνει λόγο η Sueddeutsche Zeitung, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως το Βερολίνο πρέπει να «κοιτάζει ισότιμα τον Αλέξη Τσίπρα» και να εκλείψει το κλίμα που καλλιεργείται και από τις δύο πλευρές εμποδίζοντας τον εποικοδομητικό διάλογο: «Ο Τσίπρας έχει ευθύνη επειδή παρερμηνεύει την εθνική κάλπη ως εντολή για αναδόμηση μίας ολόκληρης ηπείρου, όπως και η Μέρκελ επειδή βάζει τα "σκυλιά που γαβγίζουν" [...], δευτεροκλάσατα πολιτικά στελέχη, να παριστάνουν τον σχολικό διευθυντή».
Η φράση «καλύτερα να μιλά κανείς με τον άλλο, παρά να μιλά ο ένας για τον άλλον» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο είναι το συμπέρασμα τουSpiegel.
Το περιοδικό χαρακτηρίζει ίσως υπερβολική μεν την αναφορά Τσίπρα περί «πολύ θετικής σχέσης», αλλά τονίζει ότι οι δύο πλευρές κατέβαλαν προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. «Οι τόνοι συμφιλίωσης όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι ακόμη δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» υπογραμμίζει. «Μία αρχή όμως έγινε, και τίποτε παραπάνω» συνεχίζει.
Στους «συμφιλιωτικούς τόνους» που επικράτησαν κατά τη διμερή συνάντηση στέκεται και η FAZ, σχολιάζοντας πως όσοι περίμεναν τη μεγάλη αντιπαράθεση, αλλά και όσοι ήλιπζαν στη μεγάλη υπέρβαση» απογοητεύτηκαν. Οι τόνοι του επισκέπτη ήταν φιλικοί, η ίδια η οικοδέσποινα έμεινε σε πραγματολογικές αναφορές, γράφει και εξηγεί: «Ο μεν Τσίπρας επανέλαβε το "μάντρα" του για νέο πολιτικό μείγμα, και η καγκελάριος είχε το δικό της "μάντρα" για τους αριθμούς που πρέπει να στέκουν και μεταρρυθμίσεις, στέρεα δημοσιονομικά και λειτουργική δημόσια διοίκηση».

Σε ξεχωριστό άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς σήμερα αναμένεται η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. «Σήμερα αναμένεται η απόφαση για μια υπόθεση, με την οποία ξεκίνησε η δυστυχία στην Αθήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Handelsblatt βάζει τίτλο «ευγενική ασυμφωνία» αλλά τονίζει πως η συνάντηση ήταν μία από εκείνες που έχουν αξία μόνο και μόνο επειδή έγιναν: Με την πρόσκλησή της, η καγκελάριος δείχνει πως θέλει λύση και αποφυγή του Grexit. Στεκόμενη επίσης στο ζήτημα της εμπιστοσύνης, γράφει πως «ο Β.Σόιμπλε έχει δίκιο όταν διαπιστώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει την αξιοπιστία στην Ευρώπη και η συνάντηση Μέρκελ και Τσίπρα είναι, τουλάχον, ένα πρώτο βήμα για την κοπιώδη ανοικοδόμησή της».
Στο ζήτημα της εμπιστοσύνης στέκεται και η Welt, που με τίτλο «Γιατί η Μέρκελ δεν εμπιστεύεται κανέναν Έλληνα πολιτικό» σχολιάζει ότι πίσω από τους συμφιλιωτικούς τόνους, «η καγκελάριος άκουγε στωικά» τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου. «Πίστευε τις αμφίσημες αναφορές του;» αναρωτιέται, για να απαντήσει πως η Μέρκελ «ποτέ δεν θα έλεγε ανοικτά πως δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση -ούτε τους προκατόχους του Τσίπρα δεν εμπιστευόταν πραγματικά».ethnos

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»