Δυσφορία για στροφή Τσίπρα προς τη Μόσχα
Πολιτική
Δυσφορία για στροφή Τσίπρα προς τη Μόσχα
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ στελέχη των χριστιανικών κομμάτων εμφανίζονται δυσαρεστημένα για τη διαφαινόμενη προσέγγιση της Αθήνας με τη Μόσχα.
Οι προσπάθειες της ελληνική κυβέρνησης να αναζητήσει βοήθεια στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους προκαλεί την αγανάκτηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου σύμφωνα με δημοσίευμα του SPIEGEL ONLINE. Ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ έκανε λόγο για μια πολύ επικίνδυνη στρατηγική.
«Πυξίδα στις Βρυξέλλες»
«Στην πλάτη του ελληνικού λαού ο Τσίπρας προσπαθεί να παίξει και το τελευταίο του χαρτί, οι 'ερωτοτροπίες' του με τη Ρωσία δυσκολεύουν την αναζήτηση εποικοδομητικής λύσης με την Ευρώπη σε δημοσιονομικά ζητήματα». Ο Βέμπερ καλεί τον Τσίπρα να αναλογιστεί καλά εάν για τον ίδιο ένα «αυταρχικό, επιθετικό σύστημα σαν αυτό της Μόσχας είναι ο πιο κατάλληλος εταίρος, σε αντίθεση με τους ελεύθερους λαούς με δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που επί δεκαετίες έχουν επιδείξει μεγάλη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα». Αλλά και ο κομματικός του φίλος από την ίδια ΚΟ, Χέρμπερτ Ρόιλ, επικεφαλής της ομάδας των χριστιανικών κομμάτων έστειλε σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα. «Ένταξη στην ΕΕ σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και όχι τεχνάσματα. Όποιος παίζει με τη φωτιά και αναζητά βοήθεια στη Ρωσία μπορεί να κάψει τα δάχτυλά του». Στο ίδιο κλίμα και ο Γκύντερ Κριχμπάουμ, εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά θέματα επίσης από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος συνέστησε ότι όποιος θέλει βοήθεια από την ΕΕ να στρέψει την πυξίδα του στις Βρυξέλλες και όχι στη Μόσχα. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «χάνει πολύτιμο χρόνο και εμπιστοσύνη, αντί να καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κόμης Αλεξάντερ Λάμπσντορφ από το κόμμα των Φιλελευθέρων, τάχθηκε εν ανάγκη υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Εάν η χώρα συνεχίσει να μην είναι διατεθειμένη να παρουσιάσει γραπτό κατάλογο αξιόπιστων και απόλυτα ελέγξιμων μεταρρυθμίσεων, τότε θα πρέπει ίσως να τολμήσουμε ένα Grexit» δήλωσε το πρωί στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF). «Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επεξεργαστούμε σχέδιο για το πώς θα βοηθηθεί η χώρα μετά την έξοδο».
Άρθρο Βαρουφάκη στη Handelsblatt
Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα σφίγγουν απελπιστικά με το φάσμα της χρεοκοπίας προ οφθαλμών. Οι αρθρογράφοι εκτιμούν ότι ήδη την πρώτη και το αργότερο τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου εξαντλούνται τα αποθέματα ρευστού, ενώ από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων δεν διαφαίνονται εξελίξεις που θα οδηγούσαν σε άμεση εκταμίευση της δόσης. Αντίθετα, ανώτατοι ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς με την παρουσίαση καταλόγου μεταρρυθμίσεων που είτε είναι στα ελληνικά, είτε περιλαμβάνει αόριστες και δύσκολα ελέγξιμες προτάσεις μείωσης του χρέους.
Την ίδια ώρα η εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ φιλοξενεί άρθρο του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στο οποίο εκθέτει τις γνωστές απόψεις του για το ελληνικό πρόβλημα και επαναλαμβάνει τη διαπίστωση ότι πέντε χρόνια μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης η Ελλάδα συνεχίζει να είναι βυθισμένη στην κρίση. Δίνει ωστόσο έμφαση στη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και στον τερματισμό των αλληλοκατηγοριών και της ανοιχτής εχθρότητας, όπως αναφέρει, γιατί έτσι επωφελούνται οι εχθροί της Ευρώπης.
«Αυτό θα πρέπει να σταματήσει γιατί μόνο έτσι μπορεί η Ελλάδα, με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της που έχουν συμφέρον από την οικονομική της ανάκαμψη, να αφοσιωθεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στις πολιτικές στρατηγικής που θα φέρουν ανάπτυξη». Σε πρακτικό επίπεδο χαρακτηρίζει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ως ευκαιρία προόδου, ενώ μακροπρόθεσμα καλεί τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να διαμορφώσουν την ευρωζώνη με τρόπο που να διασφαλίζει την ευημερία και όχι να τροφοδοτεί αμοιβαία εχθρότητα.
Ειρήνη Αναστασοπούλου dw de
Comments