FAS: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει καμία λίστα μεταρρυθμίσεων
FAS: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει καμία λίστα μεταρρυθμίσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS
Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της μονοπωλούν το ενδιαφέρον της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας FAZ, αφού σε άρθρο υπό τον τίτλο «Οι πιστωτές παραπονούνται για κακή προετοιμασία των Ελλήνων» υπάρχει εκτενέστατη αναφορά στις συζητήσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.
Η FAS αναφέρει πως «Στις Βρυξέλλες διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με τους διεθνείς δανειστές της χώρας για μεταρρυθμιστικά σχέδια. Μια ανάλογη λίστα πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, πρώτα να καταρτιστεί από κοινού», επισημαίνοντας πως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Ελλάδα ακόμη δεν έχει υποβάλλει λίστα με μεταρρυθμιστικά σχέδια.
«Ναι μεν συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Αθήνας και των πιστωτών της χώρας την Παρασκευή το βράδυ για μια πρώτη συνεδρίαση, αλλά εκεί συζητήθηκαν μόνο διαδικαστικά θέματα. Η ατμόσφαιρα περιγράφηκε κατόπιν ως νηφάλια. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ΕΜΣ παραπονέθηκαν για την κακή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων», αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου και προσθέτει ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν ακυρωθεί επανειλημμένως συνεδριάσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.
«Δεν δόθηκε πρόσβαση σε ελληνικά υπουργεία στους εκπροσώπους των πιστωτών, παρότι ο πρωθυπουργός (Αλέξης) Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στην καγκελάριο (Άγγελα) Μέρκελ την Δευτέρα», τονίζεται στο δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος των πιστωτών δηλώνει στην εφημερίδα «ήταν απογοητευτικές ημέρες».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο στις 13:00 και επρόκειτο να κρατήσουν όλο το Σαββατοκύριακο. «Η λίστα θα καταρτιστεί πλέον από κοινού», μεταφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους των πιστωτών και αναφέρει ακόμη ότι την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Αν ως τότε υπάρχει λίστα, συνεχίζει, θα μπορούσαν οι υπουργοί Οικονομικών να συμμετάσχουν μετά το Πάσχα (ενν. των Καθολικών) σε μια έκτακτη συνάντηση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει στο μεταξύ να αποφασίσει στην Βουλή κάποιες συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν την λίστα και διαπιστώσουν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποδεσμευτεί μια τελευταία δανειακή δόση ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα», επισημαίνεται ακόμη.
Der Spiegel: Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με 18 κυβερνήσεις
Την ίδια ώρα το περιοδικό Der Spiegel στην σημερινή έντυπη έκδοσή του υποστηρίζει ότι «αν και όλοι μιλούν για αποκλιμάκωση της έντασης, η πραγματικότητα είναι ακριβώς η αντίθετη», καθώς «τρεις μήνες μετά την εκλογική νίκη, ο Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις 18 κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, που θέλουν να πιέσουν τον αριστερό πολιτικό να ξεχάσει ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών του υποσχέσεων και αν δεν υποχωρήσει, θα μπορούσε στο τέλος να συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται: η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η χρεοκοπία και πολιτικό χάος διαρκείας - ίσως και όλα μαζί».
«Μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία: αυτό είναι το δίλημμα που θέτουν οι ισχυροί της Ευρωζώνης», γράφει το περιοδικό και μεταφέρει εκτιμήσεις κύκλων των δανειστών ότι «δεν θα απομείνει τίποτα» από το πλεόνασμα το οποίο αναμενόταν να φθάσει στο 3% του ΑΕΠ. «Ήδη γίνονται υπολογισμοί για το πόσο θα κοστίσει η άρνηση μεταρρυθμίσεων, όταν οι πολίτες αρνούνται να πληρώσουν φόρους και η οικονομία καταρρέει. Ειδικοί υπολογίζουν ότι εντός των επόμενων μηνών θα προκύψει πρόσθετο χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 έως 20 δισεκατομμυρίων, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα ακόμη πακέτο βοήθειας που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην 'Αγγελα Μέρκελ κατά την συνάντησή τους στο Βερολίνο λίστα 18 μεταρρυθμίσεων με στόχο κυρίως την είσπραξη φορολογικών εσόδων. «Στο τέλος των συνομιλιών έκανε την παραχώρηση για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που μελλοντικά μπορούν να κάνουν ανενόχλητα τη δουλειά τους και να έχουν πρόσβαση στα Υπουργεία», τονίζεται, αλλά οι συντάκτες διατυπώνουν επιφυλάξεις σχετικά με το εάν αυτή η δέσμευση θα τηρηθεί, καθώς δύο ημέρες μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο τα τεχνικά κλιμάκια δεν είχαν ακόμη επιστρέψει και η «κακοφωνία» και τα αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνουν τα μέλη της κυβέρνησης φέρνουν σε αμηχανία την Ευρώπη.
«Δεν είναι καθόλου παράξενο που οι χώρες της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για τη χειρότερη των περιπτώσεων. Και ο ίδιος ο (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ) Γιούνκερ δεν αποκλείει πλέον μία αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ενώ στις αρχές Μαρτίου έλεγε κατηγορηματικά πως "δεν θα υπάρξει ποτέ Grexit", τώρα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, είπε πως θα πρέπει κανείς να προετοιμάζεται και για ένα τέτοιο σενάριο. Για έναν εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίο αυτό θα αποτελούσε ήττα, αλλά ο Γιούνκερ κάνει ήδη σχέδια για την επόμενη μέρα. Για τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης η αποχώρηση της Ελλάδας θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες. Οι συνεργάτες του Γιούνκερ πιστεύουν πως το κλαμπ των χωρών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να εξελιχθεί, μετά την καταστροφική εξέλιξη μιας αποχώρησης της Ελλάδας, σε μια πραγματική οικονομική κυβέρνηση», σημειώνουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, οι οποίοι αναφέρουν ότι μπορεί η κυρία Μέρκελ να παρέπεμψε στο Eurogroup για τις αποφάσεις, αλλά την απόφαση για την πορεία της Ελλάδας δεν θα την πάρουν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών, αλλά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. «Και είναι η ψήφος της Μέρκελ που θα δώσει την τελική έγκριση στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ένα "Όχι" των Γερμανών που θα έδιωχνε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και θα έθετε σε κίνδυνο το Ευρώ; Αυτό που η Μέρκελ φοβάται πολύ περισσότερο και από τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη είναι ακριβώς η ενοχή που θα είχε η Γερμανία σε αυτή την καταστροφή», καταλήγει το δημοσίευμα.
Comments