Επισκόπηση τύπου

«Στο κόκκινο η αγωνία στην Κύπρο»

Οι σημερινές εκλογές στην Κύπρο, η «λανθασμένη διάγνωση στον έλληνα ασθενή» αλλά και οι επικείμενες εκλογές στην Ιταλία, τα θέματα της σημερινής επισκόπησης
Για τις κυπριακές εκλογές σημειώνει το Focus: «Πρώτα οι εκλογές, μετά η βοήθεια – η Κύπρος εκλέγει τον άνθρωπο των 17 δις ευρώ». Όπως σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ «εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η Κύπρος εκλέγει σήμερα νέο πρόεδρο. Απογοητευμένη από τον αποχωρούντα πρόεδρο Χριστόφια, και η ΕΕ ελπίζει να υπάρξει μια νέα δυναμική στη Λευκωσία. Στο τραπέζι ένα πακέτο δισεκατομμυρίων. Ο χρόνος πιέζει».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Welt: «Προεδρικές εκλογές στο χρεοκοπημένο νησί. Η οικονομική κρίση και όχι η επανένωση είναι το θέμα σε αυτές τις εκλογές στην Κύπρο. Ο συντηρητικός αρχηγός κόμματος Νίκος Αναστασιάδης είναι το φαβορί. Η καγκελάριος Μέρκελ τον στηρίζει ανοιχτά».

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Στο κόκκινο η αγωνία στην Κύπρο. Στη σκιά της επαπειλούμενης χρεοκοπίας οι Κύπριοι εκλέγουν σήμερα νέο πρόεδρο. Φαβορί θεωρείται ο συντηρητικός πολιτικός Νίκος Αναστασιάδης».

Ελλάδα: «Πολλοί προειδοποιούσαν, αλλά…»
"Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για την λανθασμένη στρατηγική που ακολουθείται στην περίπτωση της Ελλάδας"
«Λανθασμένη διάγνωση στον έλληνα ασθενή» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδαTagesspiegel που σημειώνει: «Μετά την παραδοχή των ειδικών του ΔΝΤ ότι έσφαλαν στη στρατηγική τους για τη χώρα της κρίσης, η Αριστερά επαναστατεί. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας διαμαρτύρεται έντονα κατά της τρικομματικής κυβέρνησης».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για την λανθασμένη στρατηγική που ακολουθείται στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά για πολύ καιρό οι προειδοποιήσεις τους είχαν αγνοηθεί. Επισημαίνεται ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση η παραδοχή δεν αποτελεί λόγο για την αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας».

«Δεν έχει όμως κανείς την ίδια γνώμη στην Αθήνα. Πρώτα απ’ όλα ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ο οποίος διαμαρτύρεται έντονα κατά του ΔΝΤ και της τρικομματικής κυβέρνηση υπό την ηγεσία του συντηρητικού Αντώνη Σαμαρά. Στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής επερώτησης, ο Τσίπρας ζήτησε να αξιοποιήσει τώρα ο πρωθυπουργός την παραδοχή του ΔΝΤ ως επιχείρημα για να κηρύξει άκυρο το πρόγραμμα λιτότητας». Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Γ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του τελευταίου Eurogroup, ωστόσο συνάντησε την άκαμπτη στάση του Όλι Ρεν.

«Ανεξήγητη η γοητεία του Μπερλουσκόνι»
"Για άλλη μια φορά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπόσχεται στους Ιταλούς τον ουρανό με τα άστρα"
Τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιταλία σχολιάζει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung.

«Για άλλη μια φορά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπόσχεται στους Ιταλούς τον ουρανό με τα άστρα: λιγότερους φόρους, τέσσερα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, σχεδόν καθημερινά του έρχονται νέες ιδέες. Και για άλλη μια φορά πολλοί πολίτες φαίνεται να τον πιστεύουν. Αυτή η γοητεία είναι ανεξήγητη. Γιατί οι Ιταλοί γνωρίζουν τι μπορούν να περιμένουν από τον Μπερλουσκόνι δεδομένου ότι τους κυβέρνησε για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Δεν υλοποίησε ούτε μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

Για πολλά χρόνια η ανάπτυξη ήταν μηδενική ή και χαμηλότερη και οι επιδόσεις της Ιταλίας ήταν λίγο καλύτερες από εκείνες της Ζιμπάμπουε. Το γιγαντιαίο χρέος συνέχισε να αυξάνεται, όπως και τα μισθολογικά κόστη. Ενδεχόμενη επιστροφή του Μπερλουσκόνι θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Εάν αυξηθεί το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η Ιταλία θα απειληθεί με χρεοκοπία και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με κατάρρευση. Γι΄ αυτό και όλοι οι πρωθυπουργοί, από το Βερολίνο μέχρι την Ουάσιγκτον, περιμένουν με ιδιαίτερη ανησυχία την έκβαση των εκλογών αυτών».


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης                             dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»