«ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ»

Στουρνάρας: Λάθος του Ρεν αν πιστεύει ότι για την ύφεση φταίει μόνο η Ελλάδα

Αναγνωρίζοντας ότι οι ευρωπαίοι εταίροι άργησαν να αντιληφθούν τις ευρύτερες διαστάσεις του ελληνικού προβλήματος και ότι ο λανθασμένος δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής επέτεινε τα υφετικά συμπτώματα της ελληνικής οικονομίας, ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε στη Βουλή ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα λάθη του προγράμματος προσαρμογής πολύ πριν από τη σχετική παραδοχή εκ μέρους του ΔΝΤ.

Στουρνάρας: Λάθος του Ρεν αν πιστεύει ότι για την ύφεση φταίει μόνο η Ελλάδα
Το λάθος του Ταμείου και οι προοπτικές αντιμετώπισής του εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Α. Σαμαρά καταλογίζοντάς του «λιποταξία» από την «ώρα του πρωθυπουργού» και ζητώντας από το προεδρείο να εξετάσει ακόμη και την προοπτική κατάργησης της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
«Εχω καταθέσει 8 επίκαιρες ερωτήσεις και ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να απουσιάζει», σημείωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος ήταν και ο εξουσιοδοτηθείς υπουργός να απαντήσει εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:
Στουρνάρας: Λάθος του Ρεν αν πιστεύει ότι για την ύφεση φταίει μόνο η Ελλάδα
«Όχι μόνο δεν θέσατε το θέμα, αλλά το χαρακτηρίσατε ακαδημαϊκή συζήτηση. Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση ότι έχουμε 1,5 εκατομμύρια ανέργους», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Σέβομαι ότι είστε ακαδημαϊκός αλλά όταν ασχολείστε με εφαρμοσμένη πολιτική πρέπει να είστε πιο προσεκτικός».
Κάλεσε δε τον υπουργό να απαντήσει εάν συμφωνεί με την άποψη του κ. Ολι Ρεν ότι οι συνέπειες του λάθους πολλαπλασιαστή είναι «οριακές και άνευ σημασίας».
Στην απάντησή του ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Με ρωτήσατε αν είμαι αισιόδοξος. Παραμένω αισιόδοξος και πολύ περισσότερο όταν ήρθα σε αυτή τη θέση διότι η ελληνική οικονομία δείχνει σημεία βελτίωσης, παρά τις καταστροφικές προβλέψεις που έχετε κάνει».
Και συμπλήρωσε: «Φυσικά και δεν είναι ακαδημαϊκή συζήτηση. Διαστρεβλώσατε όμως όσα είπα. Διότι είπα ακριβώς ότι το θέμα δεν είναι ακαδημαϊκό γι΄αυτό και ζήτησα κοινή δήλωση των τριών μερών, (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Την οποία δεν πήρα. Φυσικά και θεωρώ ότι είναι σημαντικό το θέμα του πολλαπλασιαστή. Ένα μεγάλο ποσοστό του λάθους είναι δικό μας.
Μεγάλη ευθύνη όμως έχουν και οι εταίροι μας γιατί αντελήφθησαν πολύ αργά ότι η ευρωζώνη έχει προβλήματα αρχιτεκτονικής και ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα».
Θα έχουμε περισσότερο «κούρεμα»
«Εγώ βέβαια έθεσα το θέμα στο Eurogroup αλλά και πολύ νωρίτερα από όταν έγινε η παραδοχή από τον κ.Μπλανσάρ», είπε ο Γ. Στουρνάρας που αναφερόμενος ειδικά στην πρόσφατη απάντηση του Ολι Ρεν είπε: «Και βέβαια ο κ. Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι για την όλη ύφεση ευθύνεται μόνο η Ελλάδα».
Ο κ. Στουρνάρας υπεστήριξε με έμφαση ότι η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει η ελληνική πλευρά με αφορμή και τα λάθη στη συνταγή του προγράμματος απέδωσε καρπούς όπως η επιμήκυνση και το κούρεμα του χρέους και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ακολουθήσει και νέο κούρεμα, παραπέμποντας στην σχετική του συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Διαβεβαίωσε τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει νέα μέτρα μείωσης μισθών, αλλά, αντιθέτως, μέτρα αναδιοργάνωσης του κράτους και αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης».                    ΕΘΝΟΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc