Επισκόπηση τύπου

Η Κύπρος σε σταυροδρόμι

Τα υπέρ και τα κατά μιας ενδεχόμενης διάσωσης της Κύπρου με χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων και η απρόσμενη παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' στα σχόλια του γερμανικού και ευρωπαϊκού τύπου.
«Η Κύπρος σε σταυροδρόμι» επιγράφει ειδικό αφιέρωμα η Süddeutsche Zeitung, παραθέτοντας δύο άρθρα, το ένα υπέρ και το άλλο κατά της διάσωσης της Μεγαλονήσου. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα όξυνση της κρίσης», αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο «Υπέρ: Πρέπει να πληρώσουμε», συνεχίζοντας:
«Χωρίς οικονομική στήριξη η Κύπρος θα πτωχεύσει. Και την πτώχευση θα ακολουθήσει η έξοδος από την ευρωζώνη. Στις αγορές αυτό ισοδυναμεί με το εξής: “η ΕΕ αφήνει στην τύχη της την Κύπρο“. Αμέσως οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να διερωτώνται μήπως οι Ευρωπαίοι θα έπρατταν το ίδιο και με άλλα μικρά κράτη μέλη, όπως τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. Στο προσκήνιο θα επέστρεφε ωστόσο και η Ελλάδα: 8% των καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες προέρχονται από την Κύπρο. Αν εξέλειπαν τα ποσά αυτά δεν θα αποκλειόταν συνεπώς οι ελληνικές τράπεζες να ξαναχρειάζονταν κεφάλαια παρά την πρόσφατη ανακεφαλοποίησή τους. (…) Δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να εκτεθούμε σε αυτόν τον κίνδυνο. Η πιο σωστή απάντηση θα ήταν να εμβάσουμε τα απαιτούμενα 17 δισ. ευρώ χωρίς να ξεχνάμε ότι το ποσό αυτό είναι δάνειο και όχι ελεημοσύνη».

Στο άρθρο «Κατά: Αρκετά!» επισημαίνεται: «Παρά τις όποιες δυσκολίες, η Ελλάδα είναι σε θέση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Στη Κύπρο όμως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι η κυπριακή οικονομία είναι οργανωμένη σαν ένα μεγάλο τραπεζικό σύστημα. Το επιχειρησιακό μοντέλο στηρίζεται στο χρήμα. Χρήμα δεν υπάρχει πια. Και τώρα θα πρέπει να βοηθήσει η Ευρώπη; Σε καμία περίπτωση! (…) Με διαφορά τις μεγαλύτερες εκκρεμείς απαιτήσεις έναντι των κυπριακών τραπεζών, τις έχουν ελληνικές τράπεζες, τα προβλήματα των οποίων μπορούν να λυθούν στην Ελλάδα με την βοήθεια της Ευρώπης. Άλλοι επενδυτές στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα γερμανικές τράπεζες, έχουν περιορίσει αρκετά τις επενδυτικές τους δραστηριότητες. Δεν βρισκόμαστε ούτε λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ούτε στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους. Ο κόσμος μπορεί να αντέξει ένα κυπριακό σοκ. Ακούμε πάντα ότι αυτές που διασώζονται είναι οι τράπεζες και τα κράτη που είναι συστημικά σημαντικά. Η Κύπρος όμως δεν είναι συστημικά σημαντική».

Η παραίτηση «σοκ» του Πάπα Βενέδικτου
Η παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου απασχολεί σήμερα τον ευρωπαϊκό τύποΗ παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου απασχολεί σήμερα τον ευρωπαϊκό τύπο
Όλες οι εφημερίδες φιλοξενούν σήμερα σχόλια και άρθρα για την ξαφνική παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο της γαλλικής Le Figaro: «Θα πρέπει να εκφράσουμε θαυμασμό σε εκείνους τους Προκαθημένους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν πρόχειρα «μεταβατικοί». Κρύβουν εκπλήξεις. Ο Βενέδικτος έκανε, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, χρήση της διαδικασίας οικειοθελούς παραίτησης. Το επόμενο κονκλάβιο θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή ενός Πάπα.

«Είναι θετικό ότι αυτός ο Πάπας φεύγει», παρατηρεί η Tageszeitung του Βερολίνου: «Τίποτα δεν πάει καλά. Στην αντιμετώπιση των αναρίθμητων σεξουαλικών αδικημάτων εντός της καθολικής εκκλησίας επέδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον. Όσο και στο χειρισμό της φασιστοειδούς οργάνωσης Opus Dei. Στα ζητήματα γυναικών, ομοφυλόφιλων, βιασμών, δηλαδή συνολικά σε θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πιο αντιδραστικά από αυτό τον Πάπα δεν μπορεί να εκφραστεί κανείς».
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη                           dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»