Οικονομία

Αναζητώντας κοινή γραμμή πλεύσης

Στη Μόσχα συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ανεπτυγμένων και αναδυομένων οικονομιών, αναζητώντας μια κοινή γραμμή στο ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Για «νομισματικό πόλεμο» και ένα «σπιράλ υποτιμήσεων» των νομισμάτων γίνεται λόγος στο προοίμιο της συνόδου και οι εικασίες εντείνονται με αφορμή την κίνηση της Ιαπωνίας να «πλημμυρίσει» την αγορά με Γιεν προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.
Το ζήτημα ξέσπασε, όταν ο Αλεξέι Ουλγιουκάεφ, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, κατηγόρησε το Τόκιο για στοχευμένη υποτίμηση του Γιεν, το οποίο από τον Νοέμβριο και μετά υποτιμήθηκε κατά 20% έναντι του ευρώ. Πάντως στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης το θέμα της χειραγώγησης του νομίσματος δεν έχει περιληφθεί.
Μεγάλη είναι η ανησυχία και στην ΕΕ, η οποία συχνά έρχεται αντιμέτωπη με φωνές που υποστηρίζουν ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι η Ευρώπη αφήνει το νόμισμά της «βορά στις διαθέσεις των αγορών» και θα πρέπει γι’ αυτό να θέσει ένα «μεσοπρόθεσμο στόχο συναλλαγματικής ισοτιμίας». Κατά τον Ολάντ, κράτη όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα χρησιμοποιούν την συναλλαγματική ισοτιμία για την υποστήριξη της ανάπτυξής τους.
Σοιμπλε: «Όχι» σε κρατικές παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες
Σε κοινή γραμμή πλεύσης ελπίζει ο Β. ΣόιμπλεΣε κοινή γραμμή πλεύσης ελπίζει ο Β. Σόιμπλε
«Υπερβολικές και αυτοκαταστροφικές» χαρακτήρισε τις εικοτολογίες περί νομισματικού πολέμου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στο ίδιο μήκος κύματος και το στέλεχος του διευθυντηρίου της τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, ενώ τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία RBB ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, «δεν θέλουμε κρατικές παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι οποίες θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στις αγορές». Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ως προς αυτό και στο πλαίσιο του G20.
Ο γερμανός υπουργός υποστήριξε επίσης την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης των χωρών του G20, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο του Τορόντο. Και στη συμφωνία αυτή προβλέπεται ότι τα μέλη του G20 θα μειώσουν κατά 50% τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα μέχρι το 2013 και θα σταθεροποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους μέχρι το 2016.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπέυθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc