ΑΡΘΡΟ Α. ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΣΤΟΝ «ΜΟΝΤ»Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωρά με την βοήθεια της γαλλικής task force
23/02/2013

«Στην αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να εγκαταλείψουμε πρακτικές που χαρακτήριζαν το παλαιό πολιτικό καθεστώς», αναφέρθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde», ενώ επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «όσο εύθραυστη ή αβέβαιη και αν είναι ακόμη, η πρόοδος στη μεταρρύθμιση του κράτους είναι σαφής».

Στο άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα, με τίτλο «Ελλάδα: Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωρά», ο κ. Μανιτάκης, αφού σημείωσε τις θυσίες του ελληνικού λαού με «δρακόντεια μέτρα λιτότητας» και ένα «πρόγραμμα σταθεροποίησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο», επισήμανε ότι «σε διάστημα πέντε μηνών, υλοποιήθηκαν εκθέσεις αξιολόγησης για τις διοικητικές δομές 15 υπουργείων από επιτροπές που συγκροτούνται εξολοκλήρου από Έλληνες υπαλλήλους της διοίκησης. Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί στην κεντρική διοίκηση θα έχει ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση των διοικητικών δομών κατά 38%, δημοσιονομικό όφελος κατά μέσο όρο 12%, ενώ η υιοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων θα επιτρέψει τη βέλτιστη λειτουργία της διοίκησης με λιγότερο προσωπικό».

Τονίζει δε ότι «ο κύριος στρατηγικός στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλαδή η εις βάθος αναδιάρθρωση των διοικητικών μονάδων, σε συνέχεια της αξιολόγησης των δομών, έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη» και σημειώνει ότι «ο στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνέπεια ενός μακροοικονομικού υπολογισμού των αναγκών χρηματοδότησης του Ελληνικού Κράτους. Από λειτουργική άποψη, είναι πολύ φιλόδοξος (της τάξης του -21% σε διάστημα 5 ετών) και για να επιτευχθεί προϋποθέτει να οργανωθεί μια πρωτοφανής μετακίνηση προσωπικού ανάμεσα στις διάφορες διοικητικές μονάδες, καθώς επίσης και ένα σχέδιο επαναξιολόγησης των φορέων ώστε οι νέες δομές να έχουν τις κατάλληλες αρμοδιότητες και δυνατότητες».

Επίσης, ο κ. Μανιτάκης στέκεται στην τεχνική συνδρομή της Task Force και της Γαλλίας, ενώ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «η μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μακρόχρονη προσπάθεια. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα πάντα σε μερικούς μήνες. Ο δρόμος είναι δύσκολος γιατί προσκρούει σε πλείστα συμφέροντα και σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, αλλά σε βάθος χρόνου θα τον διανύσουμε με επιτυχία».

Σύσκεψη με την Task Force
Τέλος, θετική και με ιδιαίτερη σημασία για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτιμάται η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, ενώ επισημαίνεται ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ολάντ, ο κ. Μανιτάκης παρουσίασε την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης, στη συνεισφορά της Task Force και της Γαλλίας, ενώ εστίασε στην ανάγκη οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατανοήσουν και να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα και παράλληλα να αρθεί το αίσθημα ανασφάλειας που υποδαυλίζει η υπόνοια περί οριζόντιων και άκριτων απολύσεων, ειδικά σε μια κοινωνία όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%.

Εξάλλου, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έγινε γνωστό ότι λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Γάλλου προέδρου από την Αθήνα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία του κ. Μανιτάκη, με τους εμπειρογνώμονες της Task Force.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των φορέων του Ελληνικού δημοσίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως επισπεύδον υπουργείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υγείας ξεκινάει το έργο της αξιολόγησης των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και σε αυτή τη φάση της αξιολόγησης τα κλιμάκια της Task Force προσφέρουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης Γάλλοι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν με την επιτροπή αξιολόγησης των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υγείας. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 και για όλο το φάσμα των εποπτευόμενων φορέων και με όλα τα υπουργεία.  elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»