Επισκόπηση τύπου

Η Ιταλία προκαλεί «σεισμό στην ευρωζώνη»

Η ΕΕ στρέφει με ανησυχία το βλέμμα της στη μετεκλογική Ιταλία. Ασυνήθιστη χαλαρότητα έναντι των ελέγχων της τρόικας διακρίνει στην Ελλάδα δημοσίευμα του Spiegel.
Το εκλογικό αποτέλεσμα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, εκτιμά στο πρωτοσέλιδό της ηSüddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι «η ΕΕ φοβάται το ενδεχόμενο χρονοβόρων συνομιλιών» υπογραμμίζοντας τη νευρική αντίδραση των χρηματαγορών. Η SZ παρατηρεί ότι «η απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τεράστια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» και διερωτάται: «Γιατί το κάνουν αυτό οι Ιταλοί στους εαυτούς τους και την Ευρώπη; Μία απάντηση είναι ότι πολλοί δεν πιστεύουν πλέον στο κράτος και στο δημόσιο συμφέρον. Οι ελπίδες τους για μεταρρυθμίσεις διαψεύστηκαν για ένα διάστημα δεκαετιών. (…) Απογοητευμένοι από το κράτος τους, οι Ιταλοί είχαν στραφεί παλιότερα στην Ευρώπη. Κανένας άλλος λαός δεν έδειξε τόσο ενθουσιασμό για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν εκλαμβάνονται πλέον ως σανίδα σωτηρίας, αλλά ως βάρος που τους παρασύρει στο γκρεμό».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ιταλία «παρουσιάζει τώρα την εικόνα μίας χώρας χωρισμένης στα τρία: στους δεξιούς του Μπερλουσκόνι, τους αριστερούς του Μπερσάνι και τους αγανακτισμένους του Γκρίλο. Για να κυβερνηθεί η Ιταλία θα πρέπει να συνεργαστούν δύο από τους τρεις μεγάλους. Αυτό είναι δύσκολο έως αδύνατο», σημειώνει η SZ.

«…ήρθε η ώρα των λαϊκιστών»
Το εκλογικό αποτέλεσμα επηρέασε αρνητικά τις διεθνείς χρηματαγορέςΤο εκλογικό αποτέλεσμα επηρέασε αρνητικά τις διεθνείς χρηματαγορές
Για «Γκριλοκρατία» κάνει λόγο στον τίτλο του σχετικού σχολίου της η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στα υψηλά ποσοστά του Μπέπε Γκρίλο στις ιταλικές εκλογές. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι ιταλοί ψηφοφόροι έδειξαν την αποδοκιμασία τους για την πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταρρυθμίσεων του Μάριο Μόντι και επισημαίνει: «Έτσι επιβράβευσαν με πάρα πολλές ψήφους τον πρώην πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι και τον κωμικό Γκρίλο, έναν πολιτικό αναρχιστή, για την επιθετική τους προπαγάνδα ενάντια στη λιτότητα, τη Γερμανία και το ευρώ. Στην Ιταλία ήρθε η ώρα των λαϊκιστών. Η ανησυχία που επικρατεί σε άλλες χώρες για την τρίτη σε ισχύ οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και για την ίδια την ευρωζώνη, είναι δικαιολογημένη». Σύμφωνα με την FAZ, η εναλλακτική επιλογή ακούει στο όνομα «νέες εκλογές ή ένας μεγάλος συνασπισμός (σ.σ. Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι)».

Για «σεισμό στην ευρωζώνη» κάνει λόγο η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD και σχολιάζει: «Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις σημείωσαν καλύτερη επίδοση ακόμη και στην Ελλάδα. Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ταπεινώθηκε και μαζί του όλοι οι πολιτικοί στην Ευρώπη που επαινούσαν αδιάλειπτα το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα».

Η τρόικα επιστρέφει στην Ελλάδα
Φόβοι για ένα «σύνδρομο Βουλγαρίας»;Φόβοι για ένα «σύνδρομο Βουλγαρίας»;
«Η Ελλάδα αδιαφορεί για τους όρους λιτότητας» εκτιμά δημοσίευμα του Γεώργιου Χρηστίδη στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegelαναφερόμενο στην επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, «η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την επίσκεψη των διεθνών πιστωτών τόσο ατάραχα όσο ποτέ». Επισημαίνεται ότι την ώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία αυξάνει την ανησυχία για νέα όξυνση της ευρωκρίσης, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, επιθυμώντας μάλιστα να αποσπάσει κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών, με την ελπίδα να ανακουφιστεί η χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο δημοσιογράφος, αυτή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι «αβάσιμη. Η ελληνική οικονομία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση. (…) Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, το 27% των Ελλήνων είναι άνεργοι. (…) Πολλοί φοβούνται ήδη για ένα ‘σύνδρομο Βουλγαρίας’» λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες, εν μέρει βίαιες, διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στη γειτονική χώρα, οι οποίες οδήγησαν σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ο δημοσιογράφος σημειώνει: «μία καλή καλοκαιρινή σαιζόν θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία. Τα προγνωστικά κάνουν λόγο για ρεκόρ τουριστών φέτος. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μετρά ανυπόμονα τις μέρες μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι μία νέα γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα κούρεμα χρέους των επίσημων πιστωτών, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής            dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc