Δημιούργησε προσδοκίες η σύντομη επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα
Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η παραμονή του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα. Ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις αλλά και συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων τέθηκαν επί τάπητος στην συζήτησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Φρανσουά Ολάντ με τον Αντώνη Σαμαρά βρέθηκαν τα ενεργειακά ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ, λέγοντας πως τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, τα οποία βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, είναι πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ, η Ελλάδα, από το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει, όποτε θέλει να το κάνει, «θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται» είπε σχετικά.



Ο Γάλλος πρόεδρος, από πλευράς του, μίλησε για ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως αν η Γαλλία μπορεί να συνεκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα μαζί με την Ελλάδα, θα το κάνει. Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για τις ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων σε ενέργεια, κατασκευές, μεταφορές, άμυνα, διαχείριση υδάτινων πόρων και το ενδιαφέρον της χώρας του για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν ήρθε να «πουλήσει όπλα», αλλά για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Υπογράμμισε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» και «πρέπει να το δείξουμε με τη συμμετοχή μας στις ιδιωτικοποιήσεις». Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τον τουρισμό, ενώ οι δύο άνδρες συζήτησαν για τους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών, της άμυνας και της διαχείρισης υδάτινων πόρων. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα, ότι η Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα στα συστήματα δημόσιας διοίκησης, κτηματολογίου, υγείας, ενώ το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών Και Δανείων θα συμμετέχει στο Αναπτυξιακό Ταμείο επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας. Σημείωσε επίσης ότι στο γεύμα με τους Γάλλους επιχειρηματίες, αργότερα, θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των συνδέσμων επιχειρηματιών των δύο χωρών.
Ο κ.Σαμαράς ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την πρόοδο στην καταπολέμηση του ελλείμματος, τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και το τίμημα σε ύφεση και ανεργία. Από πλευράς του, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα που υπήρξε πάντα στο πλευρό της Γαλλίας και εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες του ελληνικού λαού, κάνοντας λόγο για αναγκαία μέτρα ανάπτυξης.
Επίσης, υπογράμμισε ότι ήρθε στην Ελλάδα ως ηγέτης μίας χώρας που θέλησε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν στην ίδια γραμμή κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων και τόνισε ότι «η Γαλλία δίνει μαζί μας τον αγώνα για περισσότερη αλληλεγγύη και ανάπτυξη στην Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, η κυβέρνηση προετοιμάζει μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας. «Η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γαλλία» είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι η διαπίστωση και μόνο ότι η Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί αδύναμο κρίκο, στηρίζει την οικονομία και δίνει ελπίδες και αποτελεί επιτυχία της Ελλάδας, για όλη την Ευρώπη. Ο κ. Ολάντ επανέλαβε τους άρρηκτους, όπως είπε, δεσμούς των δύο χωρών και αναγνώρισε ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει περάσει από τέτοιες δοκιμασίες όπως η Ελλάδα, για αυτό «πρέπει να της δώσουμε κάθε ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της».
Η επίσκεψη στον κ. Παπούλια
Αμέσως μετά το γεύμα εργασίας στο Μαξίμου, στο οποίο συμμετείχαν και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ο Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον Αντώνη Σαμαρά μετέβη για το προεδρικό Μέγαρο.
Κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στον Κ. Παπούλια, ο Έλληνας πολιτικός του τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει δώσει ήδη πάρα πολλά. Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε ότι «δεν ζητώ περισσότερες προσπάθειες από τον ελληνικό λαό, έχει κάνει αρκετές».
Στη συζήτηση που είχαν οι δυο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παπούλιας καλωσόρισε τον Φρανσουά Ολάντ «σαν αληθινό φίλο του ελληνικού λαού». τονίζοντας πως η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στη δύσκολη περίοδο και πρόσθεσε πως, όπως λέει ο ελληνικός λαός «οι φίλοι, στα δύσκολα φαίνονται».
«Είπατε κάτι πραγματικότητα, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα βάρη. Έχει δώσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα και έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του. Είμαστε μπροστά σε κοινωνική έκρηξη αν συνεχίσουμε να πιέζουμε τον λαό να δώσει περισσότερα. Γι' αυτό νομίζω η παρουσία σας σήμερα είναι μια ανάσα στην προσπάθεια που κάνουμε να βγούμε από αυτή την κρίση, να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και την ανεργία των νέων που φθάνει το 60%», είπε ο Έλληνας πρόεδρος.
Από πλευράς του, ο Φ.Ολάντ είπε πως έρχεται ως φίλος και πως δεν ζητά περαιτέρω θυσίες από τον ελληνικό λαό, καθώς έχει κάνει ήδη αρκετές. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως θα ήταν «καταστροφή» για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες αν είχε επιστρέψει στη δραχμή, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πως η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα.
Ο κ. Ολάντ θα αναχωρήσει από την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης.
Για ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc