ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΟΥΛΗ, ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

Σκηνικό ακυβερνησίας στην Ιταλία- «Επάνοδος Μπερλουσκόνι»- Θρίαμβος Γκρίλο.

Θολό παραμένει το μετεκλογικό τοπίο καθώς οι προβολές αποτελεσμάτων δείχνουν ότι η επικράτηση της κεντροαριστεράς δεν θα είναι τόσο άνετη, όσο έδειξαν αρχικά τα instant poll. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κεντροδεξιά φαίνεται να κερδίζει περισσότερες έδρες στην Γερουσία, αλλά όχι την πλειοψηφία, ενώ η κεντροαριστερά να είναι επικρατέστερη στην κάτω βουλή, αλλά με μικρή διαφορά. Αν επαληθευτεί αυτό το αδιέξοδο σενάριο, η χώρα είναι πιθανό να οδηγηθεί λίαν συντόμως στις κάλπες, αφού μια κυβέρνηση χρειάζεται πλειοψηφία και στα δύο σώματα για να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της.

Σκηνικό ακυβερνησίας στην Ιταλία- «Επάνοδος Μπερλουσκόνι»- Θρίαμβος Γκρίλο.
Ενόσω Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι δίνουν σκληρή μάχη για την επικράτηση σε Βουλή και Γερουσία, εκείνος που δεν χρειάζεται να περιμένει τα τελικά αποτελέσματα για να πανηγυρίσει την μεγάλη του νίκη, είναι ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο. Αντιθέτως, ο...αγαπημένος υποψήφιος του Βερολίνου, ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, δεν κατόρθωσε να σαγηνεύσει τους ψηφοφόρους που θέλησαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας, επιλέγοντας να ενισχύσουν τους ευρωσκεπτικιστές, όπως ο Γκρίλο αλλά και ο Καβαλιέρε.

Όσο περνούσε η ώρα, η αρχική ευφορία για την άνετη επικράτηση του κεντροαριστερού Μπερσάνι που θα ανακούφιζε την Ευρώπη, έδωσε την θέση της στην αβεβαιότητα, προσδίδοντας στοιχεία «θρίλερ» στην κρίσιμη αναμέτρηση και προκαλώντας νευρικότητα στα χρηματιστήρια.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε όταν έκλεισαν οι κάλπες έκλεισαν στις 15.00 (τοπική ώρα). Αμέσως μετά ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, αρχής γενομένης από την Γερουσία. Οι πρώτες προβολές έδειχναν επικρατούσα την κεντροδεξιά στην Γερουσία με μικρή διαφορά. Ωστόσο οι τελευταίες προβολές της Rai, έδειχναν ισόπαλους τον Μπερσάνι και τον Μπερλουσκόνι, με 30,7% και στην συνέχεια τον Μπερσάνι να προηγείται με 31,1%. 
Σκηνικό ακυβερνησίας στην Ιταλία- «Επάνοδος Μπερλουσκόνι»- Θρίαμβος Γκρίλο.

Η RAI στην τελευταία προβολή δίνει 113 έδρες στην κεντροδεξιά, 105 έδρες στην κεντροαριστερά, 63 έδρες στον Μπέπε Γκρίλο και 20 στον συνασπισμό του Μάριο Μόντι.
Κάτι που αν επαληθευτεί σημαίνει ότι καμία από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις- ακόμη και με την στήριξη Μόντι- δεν δύναται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία, αφού ένα κόμμα-ή συνασπισμός- θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 158 από τις 315 έδρες της Γερουσίας για να μπορεί να περνά νόμους.
Στο στρατόπεδο Γκρίλο, γιορτάζουν ήδη.
Στο στρατόπεδο Γκρίλο, γιορτάζουν ήδη.
Για την βουλή, η προβολή της Rai, δίνει 29,1% στον Μπερσάνι, 28,6% στον Μπερλουσκόνι, 26,3% στον Γκρίλο και 10,8% στον Μόντι.
Τα ποσοστά είναι τόσο κοντά που δεν αποκλείεται μια επάνοδος του Σίλβιο και στα δυο σώματα, γράφει η Guardian, κάνοντας λόγο για «αδιέξοδο».
Τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών δίνουν επικρατούσα την κεντροαριστερά τόσο στην Γερουσία, όσο και στην Βουλή. Στην Βουλή ο Μπερσάνι φθάνει στο 33,47%, ο Μπέπε Γκρίλο έρχεται δεύτερος με 25,84%. Ακολουθεί με μικρή διαφορά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (25,07%), και ο Μόντι αγγίζει το 10,22%. Ποσοστό που αν καταφέρει να διατηρήσει θα σημαίνει και είσοδο του κεντρώου συνασπισμού του στην βουλή.
Ο Μπερσάνι πάντως βγήκε χαμένος απέναντι στην κεντροδεξιά ακόμη και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μπέτολα της βόρειας περιφέρειας Πιατσέντσα, σύμφωνα με τα τελικά (τοπικά) αποτελέσματα για βουλή και γερουσία.

Στην Γερουσία, σε εθνικό επίπεδο, η κεντροαριστερά συγκεντρώνει 32,7%, η κεντροδεξιά 29,45%, ο Μπέπε Γκρίλο 24%, ο Μόντι 9,13%. Στην μάχη της Γερουσίας, τα επίσημα στοιχεία δίνουν τον Μπερσάνι νικητή σε 11 περιφέρειες μεταξύ των οποίων η Λιγουρία, η Τοσκάνη, η Ούμπρια, το Λάτσιο και η Σαρδηνία, ενώ ο Μπερλουσκόνι επικρατεί σε 7 μεταξύ αυτών η Λομβαρδία, το Βένετο, το Αμπρούτσο, η Καμπανία, η Απουλία, η Καλαβρία και η Σικελία.
Ο Στέφανο Φασινα, στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερσάνι, δήλωσε ότι αν επαληθευτεί το σενάριο των προβλέψεων, δεν θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και θα χρειαστεί να επαναληφθεί η ψηφοφορία.
Ο αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος της Ιταλίας, που συμβάλλει σε αυτή την εικόνα-αλαλούμ εξασφαλίζει άνετη επικράτηση στην βουλή για το κόμμα ή τον συνασπισμό που θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων σε εθνικό επίπεδο, αποδίδοντάς του το 55% των εδρών. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα στην Γερουσία, όπου οι ψήφοι κατανέμονται με βάση τις περιφέρειες.

Νωρίτερα, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, τα instant poll-τα οποία ωστόσο δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή- έδειχναν τον Μπερσάνι νικητή και στα δυο σώματα, με μεγάλο κερδισμένο τον Μπέπε Γκρίλο που έρχεται σταθερά τρίτος μετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο χαμένος της αναμέτρησης, σύμφωνα με τα instant poll, φαινόταν να είναι ο Μάριο Μόντι ο οποίος δεν έφθανε το 10% που είναι και το όριο για να μπει ένας συνασπισμός κομμάτων στην βουλή.
Το instant poll του Sky Tecne έδινε (για την βουλή) 34,5% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους του, 29% στον Μπερλουσκόνι και τους συμμάχους του και 19% στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο. Ακολουθεί ο Μόντι με 9,5%.
Στην Γερουσία, το ίδιο instant poll έδινε 37% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους, 31% στον Μπερλουσκόνι και λοιπούς συμμάχους, 16,5% στον Γκρίλο και 9% στον Μόντι.
Σύμφωνα με τo instant poll της τηλεόρασης Rai για την βουλή, ο συνασπισμός του Μπερσάνι συγκεντρώνει 35%-37%, αυτός του Μπερλουσκόνι 29%-31%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 19%-21% και για τον κεντρώο συνασπισμό Μόντι 8%-10%. Στην Γερουσία, η κεντροαριστερά προηγείται με 36%-38%, ενώ η κεντροδεξιά ακολουθεί με 30%-32%.
Στο κεντροαριστερό στρατόπεδο μίλησαν ήδη για «τέλος εποχής της δεξιάς», ενώ στο στρατόπεδο Μόντι χαρακτήρισαν «πρόωρα τα αποτελέσματα» των instant poll.
Η αποχή που παρατηρήθηκε και εν μέρει αποδίδεται στην κακοκαιρία, θεωρείται ότι ωφέλησε κυρίως την κεντροαριστερά, αλλά και τον Μπέπε Γκρίλο.
Χθες στις 22.00 (τοπική ώρα) είχε προσέλθει στις κάλπες το 55,28% των ψηφοφόρων, ένα ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 62,55% πριν από πέντε χρόνια.      ΕΘΝΟΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc