Οικονομία

H επιστροφή της ευρωκρίσης;

Η ευρωκρίση μοιάζει να….ξαποσταίνει τους τελευταίους μήνες. Όσο πλησιάζουμε όμως στις ιταλικές εκλογές οι αγορές αγωνιούν. Και δεν είναι μόνο η Ιταλία που εμπνέει ανησυχία. Είναι η Ισπανία, αλλά και η Κύπρος.
Η Ιταλία εξακολουθεί να συνιστά πρόβλημα, πιστεύει ο Γερμανός οικονομολόγος Λαρς Φελντ, ένας εκ των «πέντε σοφών» της γερμανικής οικονομίας: «Με τη στήριξη του Μάριο Μόντι τα κόμματα της χώρας τάχθηκαν υπέρ της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά μόνο για μια ορισμένη χρονική περίοδο». Μόλις η μεταρρύθμιση στον τομέα της απασχόλησης έφθασε στα…δύσκολα, το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι PDL έπαψε να στηρίζει την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι. «Οι εκλογές είναι ένα τεστ για την αποφασιστικότητα των Ιταλών να γυρίσουν σελίδα», λέει ο Γερμανός ειδικός.

Τα προβλήματα στην Ιταλία είναι τεράστια. Από την εισαγωγή του ευρώ το μισθολογικό κόστος ανά τεμάχιο αυξάνεται συνεχώς. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η ανταγωνιστικότητα των ιταλικών επιχειρήσεων. Η έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία καταγράφει το επιχειρησιακό κλίμα, δίνει στην Ιταλία την 73η θέση μετά την Βουλγαρία και το Καζακστάν. Στην ευρωζώνη μόνο η Ελλάδα έχει χαμηλότερη θέση.

Ισπανία: Χρέος και απογοήτευση
Καζάνι που βράζει η ΙσπανίαΚαζάνι που βράζει η Ισπανία
Η κυβέρνηση στη Μαδρίτη δείχνει πλέον να χάνει τον έλεγχο στη διαχείριση του χρέους. Τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα, όσο και το χρέος της χώρας αυξάνονται. Οι τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή θέση. Από τον μηχανισμό στήριξης έχουν λάβει 40 δισ. ευρώ για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους.

Μέχρι σήμερα στα πλεονεκτήματα της Ισπανίας προσμετρούνταν η πολιτική της σταθερότητα. Όμως και εδώ η κατάσταση στην Μαδρίτη αρχίζει να αλλάζει. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κατηγορείται για παράνομες οικονομικές ενισχύσεις στο κόμμα του.
Την ίδια στιγμή η Ισπανία μοιάζει να βρίσκεται μπροστά σε μια νέα φούσκα ακινήτων. Η εταιρία ακινήτων Reyel Urbis κατέθεσε αίτηση πτώχευσης αυτή την εβδομάδα. Τα χρέη της ανέρχονται σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κύπρος: αναμένοντας τη διάσωση
H Kύπρος χρειάζεται επειγόντως οικονομική βοήθεια H Kύπρος χρειάζεται επειγόντως οικονομική βοήθεια
Την ώρα που η κρίση βαθαίνει σε Ιταλία και Ισπανία η Κύπρος απειλείται άμεσα με χρεοκοπία. Η χώρα χρειάζεται περίπου 17 δισ. για να επιβιώσει. Η Μεγαλόνησος έχει τη φήμη του φορολογικού παραδείσου κυρίως για Ρώσους ολιγάρχες. Ιδίως η γερμανική κυβέρνηση που διεκδικεί το Σεπτέμβριο ξανά τη ψήφο των γερμανών πολιτών δεν θέλει δώσει την εντύπωση ότι στηρίζει με χρήματα φορολογουμένων τις καταθέσεις Ρώσων επιχειρηματιών στη Κύπρο.
Προς το παρόν οι ειδικοί δεν έχουν αποφανθεί αν η χώρα είναι ή όχι συστημικά σημαντική για την ευρωζώνη. Ο φόβος μπροστά στις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας της Κύπρου είναι μεγάλος. Έτσι αναμένεται ότι το αργότερο στα τέλη Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης της Μεγαλονήσου.

Danhong Zhang / Στέφανος Γεωργακόπουλος                            dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»