ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης17-02-13

Ο εκνευρισμός Ρεν για τη φιλολογία γύρω από το λάθος
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Νικου Χρυσολωρα
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, εμφανίστηκε στην τακτική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, την Τετάρτη, ιδιαίτερα εκνευρισμένος. Το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει την προηγούμενη ημέρα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα μας θα ζητήσει αναπροσαρμογή των όρων του Μνημονίου ως «αντιστάθμισμα» για την υποεκτίμηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο επιτελείο του.
Το γεγονός μάλιστα ότι διέρρευσε στην Αθήνα πως το σχετικό αίτημα είχε ήδη τεθεί στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin χαρακτηρίστηκε «διόλου εποικοδομητική κίνηση».
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περίμενε ότι μια ακαδημαϊκής φύσεως οικονομετρική παραπομπή σε μια οικονομική έκθεση του ΔΝΤ θα προκαλούσε τόσο έντονη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα. Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι ο θόρυβος γύρω από το ζήτημα των πολλαπλασιαστών «κρέμασε στα μανταλάκια» όσους καλούνται σήμερα να εφαρμόσουν το Μνημόνιο.
Οπως μάλιστα τόνιζαν τεχνοκράτες που είχαν εμπλακεί σε συζητήσεις για τον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος, η όλη επιχειρηματολογία των οικονομολόγων του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο «μποξ» ήταν τελείως εσφαλμένη: η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση στην ελληνική οικονομία δεν οφειλόταν σε οικονομετρικό λάθος, αλλά στην αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να υλοποιήσουν εγκαίρως υποβοηθητικές της ανάπτυξης μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε πολιτικές αναταράξεις που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν και οι οποίες εκτόξευσαν το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, προκάλεσαν μαζική φυγή κεφαλαίων και επέτειναν την καταστροφική για την οικονομία αβεβαιότητα.
«Τα στοιχεία του ΔΝΤ για τους πολλαπλασιαστές δεν είναι σωστά», τόνισε, χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του για την εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Οταν διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα δεν υποχώρησε ούτε με τη ριζική αναδίπλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, την προηγούμενη Κυριακή στην «Κ», και ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έθεσε το ζήτημα μετ’ επιτάσεως στις συναντήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρεν αποφάσισε να σηκώσει το γάντι.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, έστειλε επιστολή σε όλους τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, καθώς και στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και στον κ. Ρέγκλινγκ, όπου τονίζει σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος τα εξής: Πρώτον, η αποτυχία του πρώτου Μνημονίου οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα και την αβελτηρία των ελληνικών κυβερνήσεων. Δεύτερον, η εκτίμηση του ΔΝΤ για «λάθος» στους πολλαπλασιαστές ήταν «λάθος». Η επιστολή μάλιστα παραπέμπει στην αναδίπλωση του κ. Μπλανσάρ, με το άρθρο του στην «Κ» και υπονοεί ότι Ευρώπη και Ταμείο πλέον έχουν κοινή γραμμή. Τρίτον, η γενική κατεύθυνση της πολιτικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης, η οποία προέκυψε ύστερα από αλλεπάλληλες ολονυχτίες στα Eurogroup, δεν πρόκειται να αλλάξει. Και τέταρτον, αυτή η πολιτική προσαρμόζεται ούτως ή άλλως στους οικονομικούς κύκλους και όταν η ύφεση είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου, οι χώρες που εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους, μπορούν να ζητήσουν ευελιξία, υπό τη μορφή παράτασης του χρόνου προσαρμογής, όπως συνέβη με την Ελλάδα. Αυτές οι θέσεις αναμένεται να καθορίσουν τη στάση των εταίρων μας το αμέσως προσεχές διάστημα. Με άλλα λόγια, περιθώρια ευελιξίας υπάρχουν μόνο για όσους εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα, ήταν το μήνυμα του κ. Ρεν.
Πριν όμως προλάβει να πει «ξεμπλέξαμε προς το παρόν με την Ελλάδα» με την επιστολή του, προέκυψε το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού και είδε εκ νέου το πρόσωπό του στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων, συνοδευόμενο με διόλου κολακευτικά σχόλια. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό. Η θέση μας παρερμηνεύθηκε εντελώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου την επόμενη μέρα. Το βέβαιο είναι ότι η νέα «παρεξήγηση» έδωσε στον κ. Ρεν μία γεύση από το πώς θα πρέπει να ένιωσε ο κ. Στουρνάρας τις προηγούμενες εβδομάδες.     kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»