Παρουσία Βενιζέλου και Κουβέλη το γεύμα εργασίας με τον Φρανσουά Ολάντ

Παρουσία του Ευ. Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη θα λάβει χώρα το γεύμα εργασίας στο Μαξίμου με τον Γάλλο πρόεδρο.
Ο Φρανσουά Ολάντ θα φτάσει στο Μαξίμου στις 12.00 το μεσημέρι, γύρω στις 12.50 αναμένεται να γίνουν οι δηλώσεις των κυρίων Σαμαρά και Ολάντ ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει το γεύμα εργασίας. Στις 15.00 θα μεταβεί στον Κάρολο Παπούλια και το απόγευμα Σαμαράς και Ολάντ θα πάνε σε ξενοδοχείο που πραγματοποιείται εκδήλωση ελληνογαλλικών επιχειρήσεων.
Παρίσι: Σημαντική επίσκεψη
«Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα είναι σημαντική», βεβαιώνουν κύκλοι από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι. Ο κ. Ολάντ επιθυμεί να δείξει ότι η Γαλλία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και γνωρίζει όλα τα νούμερα, όπως επίσης και ότι η μακροοικονομία έχει βελτιωθεί.
Παράλληλα, όμως, έρχεται στην Αθήνα, έχοντας υπόψη ότι «οι γαλλικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν εμπορικό πλεόνασμα παρά την κρίση», αλλά και να προωθήσει ένα ευρύτερο σχέδιο προώθησης εξοπλισμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα θέσει τη διάθεση, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης, δύο φρεγατών τύπου Fremm (κατασκευασμένες από την DCNS, αλλά ήδη αγορασμένες από τη γαλλική κυβέρνηση), με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της ΑΟΖ.
Αυτή η επίσκεψη-αστραπή διάρκειας 6 ωρών είναι κατά κύριο λόγο φιλική. Ο Ολάντ επιθυμεί να δείξει ότι η Γαλλία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι σύμβουλοί του διατυμπάνιζαν την ημερομηνία της 23ης Αυγούστου του περασμένου έτους σαν σημείο καμπής. Εκείνη την εποχή, ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι στο Βερολίνο. Από την πρώτη στιγμή της άφιξής του εκεί, ζήτησε από την Αγκελα Μέρκελ να μη γίνεται πια λόγος για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής παρά μόνο στα συμβούλια του Eurogroup. Η καγκελάριος φάνηκε να τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη της. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρώτο θέμα κάθε ημερήσιας διάταξης αποδίδεται τιμητικά στον Ολάντ, ειδικότερα όσον αφορά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Αντώνη Σαμαρά ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 7ης Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, ο Ολάντ φαντάζει εντελώς απομονωμένος εντός μιας Ευρώπης που κυριαρχείται από ένα περίεργο γερμανο-αγγλικό δίδυμο. Η προεκλογική του καμπάνια βασίστηκε στη γελοιοποίηση του πολιτικού ζεύγους Μερκοζί, καθώς και στην παροχή υποσχέσεων επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης της 2ας Μαρτίου 2012, η οποία θέτει σε εφαρμογή το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, αποκαθιστώντας έναν χρυσό δημοσιονομικό κανόνα και διαδικασίες πειθαρχίας στους κόλπους της Ενωσης.           kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc