Πολιτική

Σοφός αλλά βαθιά συντηρητικός

Ο Πάπας Βενέδικτος ΧVI χαίρει βαθιάς εκτίμησης για το συγγραφικό του έργο. Δέχεται όμως και επικρίσεις επειδή δεν εκσυγχρόνισε την Καθολική Εκκλησία. Τρεις θεολόγοι μιλούν στην Deutsche Welle.
Ο Πάπας Βενέδικτος ο ΧVI ήταν ο πρώτος Γερμανός Πάπας από το 1415. Στις 19 Απριλίου του 2005 εξελέγη από το Κονκλάβιο. Η αιφνιδιαστική απόφασή του να εγκαταλείψει την Αγία Έδρα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Τρεις Γερμανοί θεολόγοι με διαφορετικές συνεντεύξεις τους σήμερα προς την Deutsche Welle επιχειρούν να αξιολογήσουν το έργο του Γιόζεφ Ράντζινγκερ. Οι αφετηρίες τους και οι θέσεις τους διαφορετικές. Ο Καθολικός Ρόμπερτ Τσόλιτς, επικεφαλής της Συνόδου των Γερμανών Επισκόπων, στην ερώτηση τι θα μείνει από το έργο του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' απαντά:
Αναγνώριση για το θεολογικό του έργο και επικρίσεις για τον καθολικό συντηρητισμό τουΑναγνώριση για το θεολογικό του έργο και επικρίσεις για τον καθολικό συντηρητισμό του
«Είναι σίγουρα ένας από τους μεγάλους θεολόγους της Αγίας Έδρας και είμαι πεπεισμένος πως πολλά από τα γραπτά του θα διαβάζονται για χρόνια, διότι κατάφερε να επιτύχει αυτό που λέει το Ευαγγέλιο, δηλαδή να γράφει σε μια γλώσσα που θα καταλαβαίνουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Ήταν επίσης πάντα ένας 'γεφυροποιός', ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκείες αλλά και στα διαφορετικά κράτη. Μιλούσε στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη. Ήθελε να ενώσει τους λαούς και συνέβαλε πολύ στο να έρθουν πιο κοντά τα ευρωπαϊκά κράτη, διότι η Ευρώπη ήταν γι'αυτόν πολύ σημαντική».
Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα...
Ως έναν μεγάλο θεολόγο με σπουδαίο συγγραφικό έργο χαρακτηρίζει τον Γιόζεφ Ράτσινγκερ και ο Νικολάους Σνάιντερ, επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία. Ωστόσο θεωρεί ότι ο αποχωρών Πάπας δεν έκανε όλα όσα θα μπορούσε να κάνει:
Αποχαιρετισμός των Καρδιναλίων Αποχαιρετισμός των Καρδιναλίων
«Τα συναισθήματα τα οποία με διακατέχουν είναι σεβασμός και εκτίμηση για τις γνώσεις αυτού του ανθρώπου, σεβασμός για τη διαφάνεια με την οποία άσκησε τα καθήκοντά του. Για παράδειγμα για την αποκάλυψη των σκανδάλων σεξουλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία και την ξεκάθαρη θέση την οποία πήρε. Αυτό θα πρέπει κανείς να του το αναγνωρίσει. Παράλληλα όμως αυτόν τον Πάπα τον συνδέει κανείς με το γεγονός ότι δεν έκανε πολλά για μια μεγαλύτερη οικουμενική προσέγγιση».
Τη σκληρότερη κριτική ο Πάπας Βενέδικτος XVI όμως τη δέχεται από τον Καθολικό θεολόγο Χανς Κινγκ, ο οποίος θεωρεί πως ο τελευταίος Ποντίφικας παρεμπόδισε σημαντικά τον εκσυγχρονισμό της Καθολικής Εκκλησίας:
«Στο μέλλον θα πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το ίδιο στιλ. Η Εκκλησία βρίσκεται τώρα σε μια βαθιά κρίση, διότι οι δυο τελευταίοι Πάπες τόσο ο Πολωνός όσο και ο Γερμανός παρεμπόδισαν τις αλλαγές. Θα ήταν σχετικά εύκολο να πει πλέον κάτι διαφορετικό για τους διαζευγμένους αλλά και να δηλώσει πως η σεξουαλική προφύλαξη δεν είναι αμαρτία».

DW / Μαρία Ρηγούτσου         dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»