Η διακοίνωση στον ΟΗΕ και ο ρεαλισμός Σαμαρά
Αμεση ανάλυση του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Η ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στον ΟΗΕ, εντάσσεται στη στρατηγική απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να κινηθεί με ρεαλισμό και να αναζητήσει την επίλυση των όποιων προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα από διάλογο και σε πνεύμα συνεργασίας. Παράλληλα, αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η μονομερής ενέργεια της Τουρκίας, τον περασμένο Απρίλιο, να εκδώσει άδειες για την εκμετάλλευση περιοχών πέριξ της Ρόδου και του Καστελόριζου οι οποίες βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν θα αποτελέσει προηγούμενο.
Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στη φιλία και στη συνεργασία με τους γείτονες της». Υπό αυτό το πρίσμα αποφάσισε να μην προχωρήσει, προς το παρόν, σε ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κίνηση που ίσως προκαλούσε την αντίδραση της Τουρκίας. Δεν κατέθεσε ούτε συντεταγμένες θαλάσσιων ζωνών. Περιορίσθηκε στο ελάχιστο που όφειλε να πράξει, διαμηνύοντας ότι με την ενέργεια αυτή στα Ηνωμένα Έθνη, που ουσιαστικά επαναλαμβάνει τις ενστάσεις που εξέφρασε η Αθήνα στις σχετικές παραστάσεις προς την Αγκυρα, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σύμφωνα με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αποτιμηθεί από την Αγκυρα καθώς οι δυο πλευρές εμφανίζοντας αποφασισμένες να εργασθούν για μια επιτυχή συνάντηση κορυφής στις 4 και 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.
«Ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν υποθέσεις μεγάλες όπως είναι τα ζητήματα του Αιγαίου» επισήμανε ο κ. Σαμαράς ενώπιον του Γάλλου προέδρου. Μια τέτοια συμπεριφορά ήταν και η απόφαση της Αγκυρας να παραχωρήσει άδειες για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.    kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc