Chromebook Pixel: Δυναμική είσοδος της Google στους φορητούς υπολογιστές

Δημοσιεύθηκε: 22 Φεβρουαρίου 2013, 11:10 , Τελευταία Ενημέρωση: 22/02/2013, 11:10
Chromebook Pixel: Δυναμική είσοδος της Google στους φορητούς υπολογιστές
 Ξεκάθαρο μήνυμα ότι σκοπεύει να ανταγωνιστεί σθεναρά την Apple και στους φορητούς υπολογιστές έστειλε η Google, παρουσιάζοντας το Chromebook Pixel, που διαθέτει οθόνη αφής 13 ιντσών υψηλής ανάλυσης και συνδυάζει χαρακτηριστικά laptop και tablet.

Το Chromebook Pixel έχει σχεδιαστεί από την ίδια τη Google, «τρέχει» με λειτουργικό σύστημα Chrome ΟS και έχει βάρος περίπου ενάμισι κιλό.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, διαθέτει τον ισχυρό επεξεργαστή Sandy Bridge i5 της Intel, μνήμη 32 ή 64 GB ανάλογα με το μοντέλο, καθώς και τη δυνατότητα γρήγορης ασύρματης σύνδεσης τέταρτης γενιάς (4G).

Έχει την υψηλότερη πυκνότητα pixel από κάθε άλλη οθόνη φορητού υπολογιστή στην αγορά σήμερα, 239 ανά ίντσα ή 4,3 εκατ. συνολικά.

Ο πρώτος φορητός υπολογιστής με λειτουργικό σύστημα Chrome είχε κατασκευαστεί από τη Samsung το 2010. Ακολούθησαν άλλοι, μεταξύ άλλων από τις HP, Lenovo και Acer, οι οποίοι όμως βρήκαν σκληρό ανταγωνισμό από μοντέλα της Apple και άλλα που «τρέχουν» τα Windows της Microsoft.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των υπολογιστών με λειτουργικό σύστημα Chrome είναι ότι, αν και διαθέτουν δικό τους σκληρό δίσκο, αντί για εγκατεστημένο λογισμικό στο ίδιο το μηχάνημα, αποθηκεύουν τους φακέλους τους στο «νέφος» (cloud computing).

Αυτό προσδίδει τεράστιες αποθηκευτικές δυνατότητες (η Google προσφέρει 1 ΤΒ δωρεάν χώρο σε online σκληρό δίσκο για κάθε χρήστη επί τρία χρόνια), καθώς και μεγαλύτερη ασφάλεια από κακόβουλο λογισμικό. Όμως αρκετοί χρήστες δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με την ιδέα και τη χρησιμότητα του «νέφους».

Οι πρώτοι Chromebook Pixel κυκλοφόρησαν ήδη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία με τιμή από 1.300 δολάρια (περίπου 980 ευρώ). Σε αντίθεση με ότι έκανε μέχρι πρότινος, η Google αυτή τη φορά επέλεξε να μην τοποθετηθεί στο φθηνό κομμάτι της αγοράς.

Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης, ότι σε τρεις μήνες θα κυκλοφορήσει το ειδικό λογισμικό QuickOffice, που θα διευκολύνει τον χειρισμό των αρχείων Word και Excel από τους χρήστες που έχουν συνηθίσει στα Windows.

Όσον αφορά τα «έξυπνα» κινητά και τις ταμπλέτες, η Google ξεκαθάρισε ότι θα διατηρήσει το Android.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc