Πολιτική

Επίσκεψη σε έναν «παλιό φίλο»

Το διήμερο ταξίδι της Α. Μέρκελ θα ξεκινήσει με επίσκεψη στους γερμανούς στρατιώτες κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, θα συνεχίσει στα χνάρια των πρώτων χριστιανών στην Καππαδοκία και θα καταλήξει στην Άγκυρα.
Η Τουρκία έχει πάψει προ πολλού να είναι ο «μεγάλος ασθενής» στο Βόσπορο. Οι οικονομικές επιτυχίες που έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια η χώρα αναμένεται να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποδέχεται τη Δευτέρα τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.

Το ταξίδι της καγκελαρίου θα ξεκινήσει σήμερα Κυριακή από το Καραμανμαράς, 120 χλμ. από τα σύνορα Συρίας και Τουρκίας, όπου το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει με τη συνδρομή της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας συστοιχία του αντιαπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ, με το οποίο η Τουρκία προστατεύεται από ενδεχόμενες επιθέσεις από τη γειτονική Συρία.

Στις επαφές της Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ αναμένεται να συζητηθεί και η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ. Για την Τουρκία είναι σαφώς απογοητευτικό ότι από την αρχή των διαπραγματεύσεων μόλις 13 από τα συνολικά 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει, ενώ το μόνο κεφάλαιο που έχει κλείσει αφορά την επιστήμη και την έρευνα.

Ζηλευτοί ρυθμοί ανάπτυξης
Από προγηγούμενη επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Κων/ποληΑπό προγηγούμενη επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Κων/πολη
Η γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας στο κομβικό σημείο μεταξύ Δύσης και Ανατολής έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα η οικονομία της χώρας δεν δείχνει να επηρεάζεται από την κρίση στη γειτονική Συρία ή την ευρωκρίση. Αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώθηκαν το 2012 κάτω από το 4%, η Τουρκία καταγράφει μια οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλές χώρες της ΕΕ.

Θεωρείται μάλλον απίθανο η Άγκελα Μέρκελ να διαφοροποιηθεί από τη γνωστή θέση της υπέρ της «προνομιακής εταιρικής σχέσης» και κατά μιας πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πολιτικοί αναλυτές όμως δεν αποκλείουν «θετικά μηνύματα» ιδίως αφότου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα ακόμα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και το οποίο αφορά την Περιφερειακή Πολιτική.

Επίσκεψη στην Καππαδοκία
Η καγκελάριος θα επισκευθεί και την ΚαππαδοκίαΗ καγκελάριος θα επισκευθεί και την Καππαδοκία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Καππαδοκία όπου θέλει να δει από κοντά πρωτοχριστιανικά μνημεία, ενώ παράλληλα θα συναντηθεί με εκπροσώπους θρησκευτικών μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία.

Τουρκία και Γερμανία αναμένεται να επιδιώξουν μια στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση του φανατικών ισλαμιστών, αλλά και της διεθνούς τρομοκρατίας. Γερμανικοί κύκλοι ασφαλείας εκτιμούν ότι η γερμανοτουρκική συνεργασία δεν είναι κακή, αλλά ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Για τον καλύτερο συντονισμό στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών θα συμφωνήσουν, όπως όλα δείχνουν, να συναντώνται από εδώ και στο εξής δύο φορές το χρόνο για ανταλλαγή απόψεων.

Baha Güngör / Στέφανος Γεωργακόπουλος                                    dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»