ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΕΡΟΓΛΟΥΣυγκρούσεις και ευτράπελα
23/02/2013

Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών βρίσκεται η Κύπρος, εν μέσω αντεγκλήσεων αλλά και ευτράπελων. 

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου (που δεν αντικαταστάθηκε εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης) κατηγόρησε τον υποψήφιο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ ότι «δυσφημίζουν» το κυπριακό κράτος και την Κύπρο για χάρη της Προεδρίας. 

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος σε μια υπόθεση απαλλοτρίωσης γης ύψους περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνει ότι το θέμα «είναι στα δικαστήρια». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το κράτος «αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου για να πράξει ανάλογα». 

Διαψεύσθηκε, όμως, διότι οι πολίτες των οποίων η γη είχε απαλλοτριωθεί, χωρίς όμως να τους έχει καταβληθεί η σχετική αποζημίωση, προχώρησαν σε κατασχέσεις κρατικών αυτοκινήτων, με τους δικαστικούς επιμελητές να… πετούν από τα υπουργικά αυτοκίνητα τους υπουργούς. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ν. Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος, χαρακτήρισε πρωτοφανή για την Κύπρο τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν στην προσπάθεια κατάσχεσης υπουργικών οχημάτων στο πλαίσιο της υπόθεσης. 

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία μας έχει οδηγήσει η διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και ευχόμαστε η πατρίδα μας να βρει λύση», είπε ο κ. Μητσόπουλος.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε και μια γκάφα του ΑΚΕΛ στο παρά πέντε των εκλογών. 

Από λάθος, λίστα με «απειθάρχητους» ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ έφτασε μέσω φαξ σε μέσα ενημέρωσης. 

Στον κατάλογο αυτό καταγράφονταν πρόσωπα, ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, τα οποία δεν υπάκουσαν στην απόφαση του κόμματος για στήριξη του υποψηφίου Σταύρου Μαλά. 

Μαζί με τα ονόματα παρατίθενται οι διευθύνσεις των ψηφοφόρων, ο τόπος εργασίας τους και παρατηρήσεις, όπως «δεν πάει να ψηφίσει», «άνεργος και θυμωμένος», «ψήφισε Λιλήκα στον πρώτο γύρο», κ.λπ. 

Σημειώνεται ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που τηλεομοιότυπο από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ αντί να διαβιβαστεί στα στελέχη της ηγεσίας κατέληξε στα ΜΜΕ, αλλά φαίνεται ότι η αποκάλυψη περί παρακολούθησης της συμπεριφοράς μελών και φίλων του κόμματος θα προκαλέσει βλάβη στις εκλογές. 

Στο πλευρό του ΑΚΕΛ ο Σουλτς
Πάντως, την εμπιστοσύνη του προς τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Τάκης Χατζηγεωργίου είπε ότι η δήλωση Σουλτς έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενη δήλωση στήριξης από το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. 

«Η δήλωση του κ. Σουλτς καθώς και η προχθεσινή δήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αποδεικνύουν πως ο Σταύρος Μαλάς έχει αξιόπιστους εταίρους σε κύρια πόστα της Ευρώπης», πρόσθεσε. 

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Real.gr, ο κ. Σουλτς ανέφερε πως «δεν μπορεί να κρύψει ότι ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Σταύρο Μαλά, ενώ δήλωσε ότι αναμένει από τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου να επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αναγκαίας υπευθυνότητας και της αίσθησης κοινωνικής δικαιοσύνης». 

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, του οποίου η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται απόψε για να λάβει οριστική απόφαση στην πρόταση του Πολιτικού Γραφείου να μην δώσει το Κίνημα ψήφο ούτε στον κ. Μαλά, ούτε στον κ. Αναστασιάδη. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του, για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έσπευσαν να προκαταλάβουν την απόφαση του Κινήματος. 

Την στήριξη του στον Σταύρο Μαλά ανακοίνωσε επίσης και η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.

Ο Ντερβίς Έρογλου 

Την άποψη ότι ο νέος ηγέτης των Ελληνοκυπρίων, όπως αποκάλεσε τον επόμενο Πρόεδρο της Κύπρου, θα προσπαθήσει να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. 

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ο Έρογλου δεν αναμένει διαφοροποίηση της πολιτικής στο Κυπριακό όποιος κι αν εκλεγεί την Κυριακή. 

Είπε εξάλλου ότι η ΤΔΒΚ και οι θεσμοί της «υφίστανται και πως μια συμφωνία θα έχει διάρκεια εφόσον βασίζεται στις πραγματικότητες αυτές». 

Ο κ. Έρογλου αποκάλυψε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι είχε πρόσφατα συνάντηση μιας ώρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. 

Αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας των Τουρκοκυπρίων και είπε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις προς τη διεθνή κοινότητα για την αδιάλλακτη, κατά την έκφρασή του, στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. 

Τέλος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να άρει την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων.                    elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»