ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ποιοι ξένοι άρχισαν να «βλέπουν» ευκαιρίες στην Ελλάδα

Ο Μ. Ντράγκι με τον Αντ. Σαμαρά. Στο Συνέδριο στο Βερολίνο όλοι ρωτούσαν  για επενδύσεις
Ο Μ. Ντράγκι με τον Αντ. Σαμαρά. Στο Συνέδριο στο Βερολίνο όλοι ρωτούσαν
για επενδύσεις
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ξένοι επενδυτικοί κολοσσοί που διαχειρίζονται ιλιγγιώδη ποσά «σκανάρουν» για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης την Ελλάδα αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες παρά την προβληματική κατάσταση της οικονομίας.
Η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ, το έντονο παιχνίδι των Ρώσων και των Κινέζων στην ενέργεια και τις μεταφορές και οι ελκυστικότερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας πυροδοτούν το ενδιαφέρον.
Και όχι πλέον σε πρόσκαιρη βάση όπως συνέβη με τα κρατικά ομόλογα το Καλοκαίρι.
Η ουσιώδης διαφορά σε σχέση με τις πρόσφατες κινήσεις επιθετικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου είναι ότι αυτή τη φορά κινητοποιείται το «έξυπνο χρήμα» (smart money) που επιδιώκει τη φθηνή τοποθέτηση σε μία αγορά λίγο πριν από την άνοδο των τιμών και την οικονομική ανάκαμψη, με στόχο τη μεσομακροχρόνια παραμονή.
Ποιοι ξένοι άρχισαν να «βλέπουν» ευκαιρίες στην Ελλάδα
Παρασκήνιο
Το παρασκήνιο είναι έντονο: Οι Franklin Templeton Investments, με 782 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, Merrill Lynch Inter-national -ο επενδυτικός βραχίονας της Bank of America- Carlyle Group, BNP Paribas, P.Schoenfeld Asset Management (PSAM), Roubini Global Economics, Fairfax Holdings, είναι ορισμένοι από τους μεγάλους ομίλους που πυκνώνουν τις επαφές τους με την κυβέρνηση βολιδοσκοπώντας εάν, πως, και κυρίως πότε, πρέπει να κτίσουν θέσεις στην ελληνική αγορά.
Ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα, μαρίνες, ακίνητα του Δημοσίου, τουρισμός, χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενέργεια και αγροτικός τομέας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Οι επαφές τους με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών εντατικοποιούνται καθώς, μεταξύ άλλων, ο «βατήρας», όπως χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ορισμένοι, θα προωθήσει μελλοντικά διεθνή επενδυτικά σχέδια με στόχο τις ασταθείς, αυτή τη στιγμή, χώρες της Β. Αφρικής, και τους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους ανατολικά και στη βαλκανική ενδοχώρα.
«Δεν έχουμε πια μόνο κοράκια…» 
«Δεν έρχονται πια μόνο «κοράκια» αλλά αρχίζουν και «ψάχνονται» μεγάλα και ποιοτικά ονόματα που είχαν χαθεί για χρόνια από την ελληνική αγορά», λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το τελευταίο διάστημα τη διακριτική αλλά έντονη κινητικότητα των ξένων.
Το ιδιαίτερα χαμηλό εργατικό κόστος, τα νέα δεδομένα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (νέα κοιτάσματα, Αραβική Άνοιξη, ανάγκη νέων υποδομών), αλλά και το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φαίνεται ότι ξαναβάζουν στον επενδυτικό χάρτη την «τραυματισμένη» από την ύφεση Ελλάδα.
Εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος για την υλοποίηση των προθέσεων είναι το δεύτερο τρίμηνο του έτους: Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να «υπογράψει» μεγάλες αποκρατικοποιήσεις με ξένους κολοσσούς και αποδείξει ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται σε γενικές γραμμές εντός στόχων, το τέλος του πρώτου εξαμήνου μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την επενδυτική ανάκαμψη στη χώρα.
«Χρειαζόμαστε δύο με τρεις μεγάλες νίκες για να δοθεί το σήμα στις διεθνείς αγορές», υποστηρίζει η ίδια πηγή υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας διπλής επιτυχίας στις αποκρατικοποιήσεις το συντομότερο δυνατό, για παράδειγμα στη ΔΕΠΑ και τον ΟΠΑΠ.
Χαμηλοί τόνοι
Προς το παρόν, η κυβέρνηση πραγματοποιεί τις πρώτες αυτές επαφές με τους μεγάλους ξένους ομίλους, επιλέγοντας να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους για τη μεταστροφή που διακρίνεται. Με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όλες οι κινήσεις γίνονται με ιδιαίτερη διακριτικότητα, καθώς στη φάση αυτή κρίνεται σκόπιμο να μην καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες. «Δεν έχει νόημα να διαφημίζουμε όπως τόσοι και τόσοι πριν από εμάς πως φέρνουμε ξένες επενδύσεις και τελικά να μη γίνεται τίποτα. Προτιμούμε ό,τι είναι να γίνει να φανεί με αγγελίες μεγάλων επιχειρήσεων που θα ζητούν να προσλάβουν προσωπικό στην Ελλάδα», αναφέρει ένα εκ των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται ενεργά με το θέμα.
Η συνάντηση του Βερολίνου
Η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με κορυφαίες επιχειρήσεις του DAX 40
Ο ίδιος παράγοντας υποστηρίζει πως είναι πλέον η περίοδος που η διάθεση για ρίσκο επιστρέφει ταχύτατα στις διεθνείς αγορές και σε συνδυασμό με την υπερβάλλουσα ρευστότητα, ύστερα από μια τριετία επενδυτικής απραξίας, μπορεί να αποδειχθεί ζωογόνος για την ελληνική οικονομία που παλεύει να ξεφύγει από μια εξαετή ύφεση.
«Για πρώτη φορά όλες οι ερωτήσεις ήταν για τις επενδυτικές προοπτικές σε κλάδους και όχι για τον κίνδυνο του Grexit», σημείωνε με νόημα το ίδιο στέλεχος, αναφερόμενο σε συνέδριο που έγινε τον Ιανουάριο στο Βερολίνο και το οποίο δεν πήρε ιδιαίτερη έκταση στα ΜΜΕ.
Μεταστροφή
Εκεί, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και των υπουργών Οικονομικών της Ισπανίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας, η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με κορυφαίες επιχειρήσεις του DAX 40 (ο οποίος περιέχει, μεταξύ άλλων, κολοσσούς όπως οι Adidas, Allianz, Bayer, BMW, Deutsche Telekom, Commerzbank, Daimler, Deutsche Bank, Thyssen Krupp, Volkswagen Group, Munich Re, Siemens).
Ρωτούσαν το πού και το πώς, αυτή τη φορά το Grexit δεν ήταν εκεί, λέει η ίδια πηγή κάνοντας λόγο για σημαντική μεταστροφή, που συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου για το ελληνικό χρέος και τις δόσεις. Ένας επόμενος σημαντικός σταθμός αναμένεται να είναι το Road Show που διοργανώνει η Morgan Stanley στο Λονδίνο τον Μάρτιο, όπου μεγάλοι παίκτες του εξωτερικού θα έλθουν σε επαφή με σημαντικές ελληνικές εταιρείες, στις οποίες είχαν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια προ κρίσης, και οι οποίες μοιραία ξαναμπαίνουν στην οθόνη τους.       ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»