Η ατλαντική όψη της Ελλάδας: Black Hawk στη Θ εσσαλονίκη, George H W Bush στα Χανιά

Η ατλαντική όψη της Ελλάδας: Black Hawk στη Θ εσσαλονίκη, George H W Bush στα Χανιά
http://www.tovima.gr/
Share5
εκτύπωση  

Μπορεί να μην φαίνεται με την πρώτη ματιά αλλά επί της ουσίας πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές, θετικές και ελπιδοφόρες ειδήσεις εδώ και πολύ καιρό για την Ελλάδα: είναι τα οκτώ μεταφορικά ελικόπτερα τύπου UH-60 Black Hawk του αμερικανικού στρατού που έφτασαν προχθές στο πλαίσιο της επιχείρησης Atlantic Resolve στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για επιχείρηση με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας και της διεπιχειρησιακότητας ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ. Τα ελικόπτερα ανήκουν στην 10η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ και θα αναπτυχθούν στα Βαλκάνια για υποστήριξη επιχειρήσεων στο εν λόγω πλαίσιο.
Η υποδοχή των ελικοπτέρων και των πληρωμάτων τους έγινε από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, αξιωματικό με λαμπρές περγαμηνές στο ΝΑΤΟ, στις σημαντικότερες ανώτατες σχολές μετεκπαίδευσης των ΗΠΑ αλλά και εξίσου στις καίριες επιτελικές θέσεις, μονάδες και σχηματισμούς αιχμής που έχει διοικήσει στο παρελθόν στην Ελλάδα, καθώς και από τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας Τζέφρι Ρ. Πάιατ, ο οποίος όπως και εν προκειμένω, έτσι και σε πλήθος άλλες ευκαιρίες, δεν παύει να τονίζει τη σημασία της χώρας μας και τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, άλλες σημαντικές αμερικανικές μονάδες βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο, όπως το υπερσύγχρονο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο George H W Bush στα Χανιά και όχι μόνον.
Η πύκνωση της παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο ελληνικό έδαφος, ειδικά σε αυτή την εποχή, κάθε άλλο παρά στερείται σημασίας – το ακριβώς αντίθετο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις στενές στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.
Επίσης, δεν πρέπει να θεωρείται παρά μία μόνον, αν και εξαιρετικά σημαντική, διάσταση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ: Όπως όλα δείχνουν, στο επόμενο διάστημα θα εξελιχθούν εξίσου κρίσιμα γεγονότα με αντικείμενο τόσο μετεγκαταστάσεις αμερικανικών δυνάμεων όσο και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, κάτι που αναμφίβολα θα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία του ΥΕΘΑ.
Όλα αυτά έχουν, πολύ απλά, τεράστια σημασία, η οποία είναι τόσο εκκωφαντική που δεν χρειάζεται καν ανάλυση για να κατανοηθεί.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντιληφθούμε άπαντες στην Ελλάδα ακριβώς αυτή τη σημασία της ατλαντικής όψης της ταυτότητας της χώρας και να επενδύσουμε σε αυτήν όσο πιο πολύ, όσο πιο σοβαρά και όσο πιο σύντομα μπορούμε.
Τώρα, δεν είναι πια καιρός για λόγια, ιδίως για ανούσιες παρελθοντολογίες, αλλά για εθνικές πράξεις.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc