Παπαδήμος: Τέσσερα μέτρα για την προστασία της ευρωζώνης

http://www.tovima.gr

Παπαδήμος: Τέσσερα μέτρα για την προστασία της ευρωζώνης

Ο πρώην πρωθυπουργός στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Παπαδήμος: Τέσσερα μέτρα για την προστασία της ευρωζώνης
Share
εκτύπωση  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντιμετωπίζει μία σειρά κρίσεων στις οποίες πρέπει με τρόπο πραγματιστικό να βρει κοινές απαντήσεις ώστε τόσο να μη χάσει κι άλλο έδαφος έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της όσο και για να γεφυρώσει τις εσωτερικές της αποκλίσεις.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ήταν ένα πάνελ με ομιλητές υψηλού κύρους και όσα ειπώθηκαν δεν θα μπορούσαν να έχουν αναφορά στη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.
Ξεχώρισε από τις ομιλίες αυτή του πρώην Πρωθυπουργού και σήμερα Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμου. Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στους 7 αλληλοσυνδεόμενους κινδύνους που απειλούν την ΕΕ. Αυτοί είναι το Brexit, το Μεταναστευτικό, ο λαικισμός, η κρίση χρέους, η Ουκρανία, η χαμηλή εμπιστοσύνη και η επίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τον κ. Παπαδήμο, οι κίνδυνοι αυτοί συνδυάζονται με τις διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών οι οποίες όμως, όπως επεσήμανε στη δική του τοποθέτηση ο Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, εμφανίζονται και εντός των κρατών μελών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει κατά τον κ. Παπαδήμο να δοθεί στην ευρωζώνη για την οποία πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι σημαντική, ποιες δράσεις και θεσμοί απαιτούνται εφόσον είναι σημαντική, καθώς και ποιες είναι οι προοπτικές της. Τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους όμως η ευρωζώνη πρέπει να ενισχυθεί.
Τα βήματα πρέπει αρχικώς να γίνουν εντός ενός μεσοπρόθεσμου ορίζοντα 2 - 3 ετών, εκκινώντας από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Ακολούθως, πάντα κατά τον κ. Παπαδήμο, απαιτείται η ολοκλήρωση της αγοράς κεφαλαίου, ένας υψηλότερος βαθμός δημοσιονομικής ολοκλήρωσης (θ΄λεμα ιδιαίτερα δύσκολο όπως ο ίδιος παραδέχθηκε), καθώς και αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της ευρωζώνης με μία, έστω χαλαρή, μορφή δημοσιονομικής ένωσης.
Το παρόν στο πάνελ έδωσε και ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group. Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Βίζερ απέφυγε να αναφερθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, δέχθηκε ερωτήσεις επί του θέματος αυτού. Και υπήρξε ιδιαίτερα σαφής. «Η αναμονή θα ήταν καταστροφική, θα ήταν το πιο ηλίθιο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «αν όλες οι πλευρές το επιθυμούσαν», η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι την άλλη Παρασκευή. Σε ό,τι δε αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέσα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Βίζερ εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα επί αυτού, απλά η συγκεκριμενοποίηση κάποιων από όσα έχουν ήδη καταγραφεί στην απόφαση του Eurogroup του Μαϊου του 2016.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc