Ιστορικό τηλεφώνημα Ομπάμα-Ρουχανί

Ιστορικό τηλεφώνημα Ομπάμα-Ρουχανί

ΗΠΑ και Ιράν ξανά σε επαφές μετά το 1979
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 23:06

UPD:28/09/2013 00:51

REUTERS/WHITE HOUSE

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Χασάν Ρουχανί.
 

Τηλεφωνική επικοινωνία  είχε πριν από λίγο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί όπως μεταδίδει το CNN σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
«Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Αμερικής και Ιράν μετά το 1979 καταδεικνύει την μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και αποτελεί αφετηρία να προχωρήσουμε μπροστά σε μία νέα προοπτική μακριά από το δύσκολο παρελθόν» ανέφερε ο Ομπάμα.
«Αν και θα υπάρξουν σημαντικά εμπόδια και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε σε μία δίκαιη και κατανοητή λύση» υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ήταν η κατάσταση στην Συρία και οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.
Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, την οποία επιβεβαίωσε και η Τεχεράνη, έγινε ενώ ο Ρουχανί κατευθυνόταν προς το διεθνές αεροδρόμιο J. F. Κένεντι. Αμερικανοί αναλυτές δίνουν μεγάλη έμφαση σε αυτή την εξέλιξη. Την χαρακτηρίζουν ιστορική, καθώς πρόκειται για τις πρώτες επαφές Αμερικής και Ιράν από το 1979.
Πηγή: CNN, ABC News

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»