Ρυθμιστής η... Ελλάδα για τον Μεγάλο Συνασπισμό

Ρυθμιστής η... Ελλάδα για τον Μεγάλο Συνασπισμό

Οι γιορτές και τα πανηγύρια για τον εκλογικό θρίαμβο της Aνγκελα Μέρκελ τελείωσαν, και τη θέση τους παίρνουν τα σκληρά παζάρια με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ρυθμιστής η... Ελλάδα για τον Μεγάλο Συνασπισμό
Το πρώτο μήνυμα ότι η παρτίδα «πόκερ» δεν θα είναι εύκολη ήρθε διά στόματος Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη», όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του.
Η δήλωση υπονοεί ότι η ευρωπαϊκή πολιτική θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων, στο οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες θα πιέσουν ιδιαιτέρως, αν και είναι γνωστό ότι η Μέρκελ μεταφράζει την εντυπωσιακή επίδοση της παράταξής της ως επιβράβευση της ευρωπαϊκής της πολιτικής.
Η απόλυτη κυρίαρχος της κάλπης δεν δείχνει να βιάζεται να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις της, ούτε όμως και οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να επείγονται για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι σύνηθες, εξάλλου, τα παζάρια νια διαρκούν έως και δύο μήνες.
Ρυθμιστής η... Ελλάδα για τον Μεγάλο Συνασπισμό
Η Μέρκελ αποκάλυψε χθες ότι είχε μια πρώτη επαφή με τον αρχηγό του SPD, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος με τη σειρά του της είπε να περιμένει μέχρι την Παρασκευή, οπότε οι Σοσιαλδημοκράτες θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γκάμπριελ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά ξεκαθάρισε ότι το SPD δεν θα συμφωνήσει «αυτομάτως» σε όλα τα θέματα που άπτονται της νομής της εξουσίας, ούτε είναι «προδιαγεγραμμένο» πως θα σχηματιστεί κατ' ανάγκη «μεγάλος συνασπισμός».
Η μπάλα μπορεί να βρίσκεται στο γήπεδο της Μέρκελ, όπως είπε ο Στάινμπρουκ το βράδυ των εκλογών, -καθώς μπορεί να επιχειρήσει και συγκυβέρνηση με τους Πράσινους-, ωστόσο το πραγματικό δίλημμα το έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες.
Η καγκελάριος ήταν σαφής: δεν ενδιαφέρεται για κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ ο τρόπος με τον οποίο «εξαφάνισε» τους Φιλελεύθερους από τον κοινοβουλευτικό χάρτη δεν αφήνει περιθώρια για άλλα σενάρια παρά μόνο για τη συνεργασία με το SPD.
Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Αφενός τα ποσοστά τους ήταν απογοητευτικά. Παρά τη μικρή αύξηση από το «ναυάγιο» του 2009, παραμένει το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της Σοσιαλδημοκρατίας.
Ο κίνδυνος να μετατραπούν από κόμμα εξουσίας σε... επαγγελματία εταίρο είναι μεγάλος, με δεδομένη μάλιστα τη συντριπτική νίκη των Χριστιανοδημοκρατών. Το φιάσκο του FDP είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγήν. «Το SPD δεν θα σπεύσει να γίνει το επόμενο κόμμα το οποίο θα καταστραφεί συμμαχώντας με τη Μέρκελ» είπε με νόημα ο Γκάμπριελ.
Επιπλέον, είναι νωπές οι μνήμες από την τιμωρία που τους επεφύλαξαν οι ψηφοφόροι τους μετά τη συμμετοχή τους σε Μεγάλο Συνασπισμό και γι' αυτό επαναλαμβάνουν ότι έχουν αντλήσει τα μαθήματά τους από τα λάθη του παρελθόντος. Αφετέρου, θέλουν να παραμείνουν στο «παιχνίδι» της εξουσίας, όμως δεν προτίθενται να συνεργαστούν με την Αριστερά, η οποία και χθες επανήλθε με νέα πρόταση συγκυβέρνησης.
Αριθμητικά μια συγκυβέρνηση SPD, Πρασίνων και Αριστεράς είναι δυνατή, καθώς συγκεντρώνει 319 από τις 630 έδρες. Ο Στάινμπρουκ, βέβαια, το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά και στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το υπόλοιπο κόμμα. Στόχος τους, όπως φαίνεται, θα είναι να αποσπάσουν όσο περισσότερες υποχωρήσεις από τη Μέρκελ, που βρίσκεται, όμως, σε θέση απόλυτης ισχύος.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ       EΘNOS

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc