Φέρνουν κρίση, έτσι, χωρίς λόγο!


Φέρνουν κρίση, έτσι, χωρίς λόγο!
Του Μπάμπη Παπαδημητρίου        KATHIMERINI
Αντιλαμβάνομαι σειρά λόγων που έχουν καταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα μιμητή της πιο επικίνδυνης παράδοσης του αντρεϊκού λαϊκισμού. Ομως, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε για τα οικονομικά πράγματα, γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε και τις επιπτώσεις που αναμενόταν να έχουν όσα υποσχόταν. Εφόσον βεβαίως πραγματοποιούσε όσα έταζε, κάτι που, ευτυχώς, δεν συνέβαινε με συστηματικό τρόπο.
Το κρισιμότερο μέγεθος της δημοσιονομικής διαχείρισης ενός κράτους είναι το καθαρό αποτέλεσμα που έχουν οι κυβερνητικές αποφάσεις πάνω στο δημόσιο ταμείο. Αν οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή ολόκληρης της κρατικής διοίκησης, είναι περισσότερες από τις εισπράξεις, θα υπάρξει έλλειμμα.
Στο σημείο αυτό, υποψιάζομαι, ο κ. Τσίπρας δεν παρακολουθεί τις εξηγήσεις που του προσφέρουν οι οικονομολόγοι του κόμματος. Κανείς πρωθυπουργός, ποτέ και σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν βρήκε κάποιο «μαγικό τρόπο» για να καλύψει το συγκεκριμένο έλλειμμα. Ο καπιταλισμός δεν κρύβει κανένα μυστικό. Καμία σκοτεινή ίντριγκα δεν υπάρχει πίσω από τη μαύρη τρύπα του κράτους. Κανένα κερδοσκοπικό παίγνιο δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν το κράτος βρεθεί αντιμέτωπο με το ταμειακό έλλειμμα της διακυβέρνησης.
Ο μόνος τρόπος να κλείσει το έλλειμμα είναι να συνάψει η κυβέρνηση της χώρας τα δάνεια που απαιτεί το κλείσιμο της τρύπας. Βεβαίως, για να είμαι ακριβής, υπάρχουν ακόμη δύο τρόποι. Ο ένας είναι να μην πληρωθεί η υποχρέωση. Το κάνει ήδη η παρούσα κυβέρνηση, το έκαναν οι προηγούμενες, θα το κάνουν και οι επόμενες. Πρέπει όμως να βρεις σε ποιες υποχρεώσεις δεν θα ανταποκριθείς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα μπορέσει να κάνει τα πάντα, επειδή θα σταματήσει να πληρώνει τόκους και δόσεις επί του δημόσιου χρέους. Μάλιστα, όπως συγκεκριμένα εξηγεί, σκοπεύει να σταματήσει ούτως ή άλλως τις πληρωμές επί του χρέους. Οχι μόνον για να διαθέσει τους σχετικούς πόρους στην εξυπηρέτηση της δικής του πολιτικής, να πληρώσει δηλαδή όσα τώρα υπόσχεται.
Αλλά και επειδή λανθασμένα πιστεύει πως είναι αυτός ασφαλής τρόπος να στριμώξει τα φιλικά κράτη της Ευρωζώνης. Στα οποία, απευθείας και εμμέσως, χρωστούμε τα 9/10 του σημερινού χρέους. Πράγματι, σε ιδιώτες, μετά το διπλό περυσινό κούρεμα, χρωστούμε λιγότερα από 30 δισ., όταν το συνολικό χρέος στις 30/6 ανερχόταν σε 321 δισ. 362 εκατ. 50 χιλιάδες ευρώ, ακριβώς!
Η περίφημη αναδιαπραγμάτευση δεν έχει κανένα «επαναστατικό» περιεχόμενο. Καμία «απελευθέρωση των λαών» δεν θα φέρουν οι παλικαρισμοί που υπόσχεται. Το μόνο που απειλεί να επιτύχει ο κ. Τσίπρας είναι μια απερίγραπτη κρίση εμπιστοσύνης σε βάρος της χώρας και των δύσμοιρων κατοίκων της. Και το χειρότερο; Χωρίς λόγο!
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια
Ο αρχηγός τής αξιωματικής αντιπολίτευσης οπως καί ολοι οι γύρω του «κορυβαντιόντες» εγνώριζαν τίς οικονομικές ατασθαλίες του παρελθόντος
αλλά ποτέ κανείς απ αυτούς δεν επιχείρησεν νά συγκροτήσει τότε συλλαλητήρια υπέρ των ταμείων του κράτους και εναντίον τής εις ολους τους τότε γνωστής κατασπατάλησης τών δημοσίων πόρων. Η εφυια που διακρίνει πολλους απο εκείνους εις τους οποίους εδώ αναφέρομαι δεν εχρησημοποιήθηκε ποτέ πρός τό δημόσιο συμφέρον αλλά γιά το ατομικό. Ποιός λογικός ανθρωπος δύναται σήμερα νά αρνηθεί στήν περίπτωση τής Ελλάδος τήν συλλογική ευθύνη ολων τών σκεπτομένων ελληνων για τα σημερινα κατάντια της οικονομίας;
Η σημερινή μορφη τής δημαγωγίας ειναι γνωστή από παλαιά.
Η μεθοδος της ειναι εκείνη τής υπεραπλουστοποίησης των δεδομενων
(οι τάδε φταίνε, αυτοί που τα φαγανε φταίνε), τής στοχοποίησης προσώπων,
τού διχασμού τής κοινής γνώμης μέσω υπεραπλουστευμένης κατηγορηματικής συνθηματολογίας (ο λαός καλείται νά χωριστει σε παρατάξεις «μνημονιακών καί αντιμνημονιακών» φορτισμένων συναισθηματικά,από τήν εξ αμβωνος δημαγωγία προκειμένου νά δώσει στους δρόμους μάχες και ν ανατρέψει και να καταστρεψει οτι εχει απομείνει.
Ο δημαγωγός ο οποίος τα χρόνια τής εξ δανισμού ευμάριας του ασκήτο συνειδητά στήν συντηρησή τής εναντιας σε καθε λογική, σιωπής του.
της σιωπής του αμεσου ατομικού συμφέροντος εις βάρος ολλων τών αλλων Ελλήνων τώρα δηλώνει ετοιμότητα για ανάληψη ευθύνης εναντι του λαού και εμεις διαπιστώνωμεν με τα εξείς λογια του θεού Ηφαίστου το ασυμβίβαστο
«δειλαί τοι δειλῶν γε καὶ ἐγγύαι ἐγγυάασθαι».
Οδυσσειας θ 351.
Γιάννης
Σχολίασε ο/η Foumakis | 
1) Τίποτε απ αυτά που λέει ο σ. Α.Τ. δεν θα κάνει.2) Την καταστροφή που επέφερε ο Α.Π.
ουδείς μπορεί να επαναλάβει λόγω άλλων μεγεθών.3) Η ηγετική ομάς του συριζα μετά
μισό αιώνα 3-4 % ποσοστών απλώς αφήνιασε για εξουσία.4)Μην ανησυχείτε οι γέροντες
του συριζα σε λίγο θα το γυρίσουν στο "τα παιδία παίζει".5) Μελλοντικά διαβλέπω,παρά
τους κινδύνους κάθε πρόβλεψης,μάλλον Αριστοφανική κωμωδία κ ουχί Ευριπίδεια
τραγωδία.
Σχολίασε ο/η καρνεαδης σ. | 
Κύριε Παπαδημητρίου τα πράγματα είναι απλά. Αν οι Ευρωπαίοι σταματήσουν τη χρηματοδότηση, παγώσουν τις εκροές του ΕΣΠΑ, μειώσουν τη χορήγηση ρευστότητας στην Τράπεζα της Ελλάδας και τέλος προτρέψουν τους πολίτες να αποφεύγουν την Ελλάδα για διακοπές, θα φταίνε οι "κακοί ηγέτες" ("γκάγκστερ", κατά τον κ. Τσίπρα). Αν αρκετοί Έλληνες πολίτες τρέξουν στις τράπεζες να βγάλουν τα λεφτά τους σε € κι όχι σε δραχμές (bank run), θα είναι "προδότες". Τέλος, αν οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι αρχίσουν να ζητάνε τα υπεσχημένα και την επιστροφή στο 2009, θα είναι "αιθεροβάμονες". Οι χαρακτηρισμοί υποκαθιστούν την έλλειψη επιχειρημάτων. Όλοι οι άλλοι μπορεί να φταίνε, ποτέ εμείς. Αυτή είναι η λογική της ελληνικής αριστεράς.
Σχολίασε ο/η ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΘΩΜΑΣ | 
Kirie Papadimitriou, o ellinios laos wfeile na eixe didaxtei apo ta la8i tou parel8ontos. Kai pote ksana na min dwsei tin eksousia se kapoion 'andre papantreou'.
O tsipras ti douleia tou kanei, na ginei prw8ipourgos 8elei kai leei o,ti tou katevei sto kefali.
Apo ti stigmi pou o kosmos agorazei tis mparoufes tou, i ef8ini metakilietai stis plates tou 'sofou' laou.
Dimokratia exoume kai o laos analamvanei tin pliri ef8ini tis aftoktonias tou.
Ti mporeite eseis na kanete peri aftou?
Kai pou asxoleiste me ena atomo astoixeiwto opws o Tsipras, eseis enas morfwmenos an8rwpos, poli tou einai.
Σχολίασε ο/η fgi | 
Πέραν των οικονομικών, αυτό που σχεδόν δε συζητείται αλλά είναι κρίσιμο - μάλλον κρισιμότερο και από την ίδια την οικονομία - είναι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Ας πούμε ότι η χώρα κηρύσσει μονομερώς παύση πληρωμών προκειμένου "να πιέσει" τους Ευρωπαίους ή απειλεί επισήμως να το κάνει. Ακόμα και εάν πιστεύεις ότι όλοι θα υποκύψουν αμέσως πανικόβλητοι μην τυχόν χάσουν τα λεφτά, ποιός πιστεύει ότι μετά θα θέλουν να μας στηρίξουν στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης (βλέπε FRONTEX), στις σχέσεις μας με την Τουρκία, στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας ή σε οτιδήποτε άλλο; Δεν λέω ότι τώρα τα πράγματα είναι ιδανικά, αλλά μία απομονωμένη Ελλάδα θα είναι εύκολος στόχος πολλαπλώς. Πιστεύω βαθιά ότι όταν η χώρα επιδίωκε την ενσωμάτωση στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο και μέχρι το 1980, η στρατηγικοί συσχετισμοί έρχονταν πρώτα, και η οικονομική λογική ακολουθούσε. Γιατί όλοι αγνοούν σήμερα την παράμετρο αυτή; Άλλη μία απόδειξη της ομφαλοσκοπικής μυωπικής έλλειψης πολιτικής παιδείας της σημερινής γενιάς που νομίζει ότι τα Σεπτεμβριανά, η Κυπριακή τραγωδία, ακόμα και τα Ίμια, ανήκουν σε κάποιο απροσδιόριστο χαμένο παρελθόν.
Σχολίασε ο/η Filippos | 
Ο Τσιπρας ειναι οτι πιο επικυνδινο εχει αναδειξει η ελληνικη πολιτικη, απο την χουντα και μετα
Δυστχως ομως υπαρχει μεγαλο μελος του λαου που πιστευουν τα ψεμματα του. Θα μου πεις εδω ψηφιζουν...Καμμενο, τον Αλεξη δεν θα ψηφιζαν...
και μετα τους φταινε "οι ξενοι" στους Ελληνες...
Αντε αν ετη 2013 να ξαναγυρισουμε στην βαθυ-πασοκ εποχη που θελει να ξαναφερει ο Τσιπρας
Σχολίασε ο/η Λυσεις για την Ελλαδα | 
Ο μιχαλολιακικος λαικισμος ειναι πολυ σοβαροτερος. τον στηριζουν και γιαλατζι φιλελευθεροι. να τα λετε να τα γραφετε.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»