Ενεση ρευστότητας 7,5 δισ. ευρώ από Ε.Ε.

Ενεση ρευστότητας 7,5 δισ. ευρώ από Ε.Ε.
Το 2014 θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία διπλάσια κεφάλαια σε σχέση με φέτος.
Tου ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά

Η ρευστότητα δεν θα αποκατασταθεί αν δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Σχεδόν διπλάσια κοινοτικά κονδύλια σε σχέση με φέτος θα εισρεύσουν το 2014 στην Ελλάδα, προσφέροντας πολύτιμο «οξυγόνο» ρευστότητας στην οικονομία.
Συνολικά, το ποσό των κοινοτικών πόρων θα ανέλθει την επόμενη χρονιά στα 7,5 δισ. ευρώ, από 4 δισ. ευρώ φέτος, δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, στις Βρυξέλλες.
Από αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν δράσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2007-2013), αλλά και ώριμα έργα, τα οποία «δεν χώρεσαν» στο ΕΣΠΑ και θα ενταχθούν στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2014-2020), με προοπτική άμεσης απορρόφησης.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι από τις αρχές του 2014 θα αρχίσει να λειτουργεί και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, με χρήματα της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων, τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του ελληνικού κράτους, αλλά και ανεξάρτητων οργανισμών, όπως το Ιδρυμα Ωνάση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, τα διαρθρωτικά κονδύλια από μόνα τους δεν επαρκούν, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα είναι ασφυκτικές, κάτι που άλλωστε επισήμανε και στους Ευρωπαίους εταίρους του.
Το πρωτοφανές ποσό των 7,5 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία το 2014, δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για δράσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (20072013), συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ, αλλά και ώριμα έργα, τα οποία «δεν χώρεσαν» στο ΕΣΠΑ και θα ενταχθούν στον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2014-2020), με προοπτική άμεσης απορρόφησης.
Σημειώνεται ότι φέτος θα εισρεύσουν 4 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους στην ελληνική οικονομία, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε απορρόφηση κονδυλίων από τους καινούργιους πολυετείς προϋπολογισμούς της Ε.Ε., κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησής τους, καθώς απαιτούνταν διαδικασίες για να δημιουργηθούν οι νέες δομές και επιχειρησιακά προγράμματα υλοποίησης. Αυτή τη φορά, όμως, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, τα δύο Προγράμματα θα τρέχουν ταυτόχρονα, δίνοντας πολύτιμες αναπτυξιακές ανάσες στην οικονομία της χώρας. Η κοινοτική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα θα παραμείνει στο 90% μέχρι το 2020. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι από τις αρχές του 2014 θα αρχίσει να λειτουργεί και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, με χρήματα της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων, τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του ελληνικού κράτους, αλλά και ανεξάρτητων οργανισμών, όπως το Ιδρυμα Ωνάση.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τα διαρθρωτικά κονδύλια από μόνα τους δεν επαρκούν, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα είναι ασφυκτικές, κάτι που άλλωστε επεσήμανε και στους Ευρωπαίους εταίρους του, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.
Πάντως, υποστήριξε ότι και σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης, καθώς οι ποσοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί από κοινού με τις τράπεζες και το υπουργείο Ανάπτυξης για την παροχή ρευστότητας στην αγορά την τρέχουσα χρονιά, μέχρι στιγμής υλοποιούνται. Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι περί τα 800 εκατ. από τα προγράμματα Jeremie, Jessica και ΕΤΕΑΝ θα έχουν περάσει στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σε συνδυασμό με τα κεφάλαια των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η συνολική παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. θα φτάσει τα 2 δισ. μέχρι το τέλος του 2013. Πάντως, η «ρευστότητα δεν θα αποκατασταθεί αν δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, με τρεις βασικούς άξονες: τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας μετέφερε στους ομολόγους του τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Πέρα από την έλλειψη ρευστότητας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι «από τη μία η τρόικα μας ζητάει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και από την άλλη απαιτεί αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, δημιουργώντας ασφυξία στις βιομηχανίες μας».
Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι έχει αποσταλεί από 15 Σεπτεμβρίου επιστολή του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται ποια επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ θα περικοπούν, ώστε να εξοικονομηθεί το 1,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την επανέναρξη των αυτοκινητοδρόμων. Η απάντηση της Επιτροπής αναμένεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι σχετικές διαδικασίες στις τράπεζες για την έγκριση των σχετικών πιστώσεων. «Εχουν μπει ήδη μπουλντόζες, αλλά όσοι δεν θέλουν να τις δουν, δεν θα τις δουν ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός             .καθημερινή

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc