Εξι χρόνια κρίσης και η Χρυσή Αυγή

Έξι χρόνια κρίσης και η Χρυσή Αυγή

Η κρίση, το χρονοδιάγραμμα εξόδου που έθεσε ο Α. Σαμαράς, η ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και οι διαφωνίες Δύσης-Ρωσίας για το σχέδιο ψηφίσματος για τα χημικά όπλα στην επισκόπηση τύπου.
Για τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις της εβδομάδας αλλά και τη χθεσινοβραδινή δολοφονία 34χρονου από ακροδεξιό γίνεται αναφορά στα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της να οδηγήσουν στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
«Ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας»
Α. Σαμαράς: σε 6 χρόνια αναλαμπή από την κρίσηΑ. Σαμαράς: σε 6 χρόνια αναλαμπή από την κρίση
«Εάν πει κανείς σε κάποιον αόμματο, ότι ξαφνικά βρήκε το φως του, τότε συχνά το αποδίδει στις προσευχές και θεωρεί ότι η προσευχή φέρνει και την υγεία», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Έτσι έχει γίνει και με την Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της εξυγίανσης των οικονομικών της, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες έχουν συμφιλιωθεί με την τύχη τους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις γίνεται σαφές ότι η χώρα είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην άκρα δεξιά και στην άκρα αριστερά. Στην τρίτη θέση του πολιτικού χώρου βρίσκεται το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, στο κέντρο όμως υπάρχει ένα κενό που όλο και μεγαλώνει», παρατηρεί η εφημερίδα.
Η αυστριακή εφημερίδα die Presse με τον ερωτηματικό τίτλο «μόνο άλλα έξι χρόνια κρίσης;» αναφέρεται στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάζοντας το ανεδαφικό του στόχου. «Ο έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να ηρεμήσει τους συμπατριώτες του με ένα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Εν μέσω κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων στον δημόσιο τομέα εξαγγέλλει ότι σε 6 χρόνια το επίπεδο ζωής θα φτάσει σε αυτό προ της κρίσης. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση από το 2008. Οι εξαγωγές αυξάνονται όπως και ο τουρισμός, αλλά και η ανεργία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης γιατί η κατανάλωση έχει πέσει. Για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται νέοι επενδυτές που δεν υπάρχουν εντός και εκτός της χώρας», υπενθυμίζει ο αυστριακός αρθρογράφος.
Δύση, Συρία και διεθνές δίκαιο
Οι αντάρτες έριξαν τα χημικά συμφωνα με τη ΜόσχαΟι αντάρτες έριξαν τα χημικά συμφωνα με τη Μόσχα
Tο σχέδιο ψηφίσματος για τον αφοπλισμό και την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία έφερε στην επιφάνεια και πάλι την αντιπαράθεση Δύσης και Ρωσίας για το ποια πλευρά ευθύνεται για τη χρήση τους. «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ βλέπει στο πόρισμα των επιθεωρητών να ενισχύονται σοβαρά οι υποψίες της χώρας του ότι την ευθύνη φέρουν οι αντάρτες», σχολιάζει ηSüddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Τώρα έχει έρθει η σειρά της Μόσχας να αποδείξει τις υποψίες της με δεδομένα. Ο Άσαντ ίσως να μην έδωσε προσωπικά ο ίδιος τη διαταγή, αλλά ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του φέρει την ευθύνη για τα πεπραγμένα των στρατηγών του», επισημαίνει ο σχολιαστής της.
Ένα άλλο σημείο διαφωνίας Δύσης – Ρωσίας αφορά στην απειλή στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που ο Σύρος πρόεδρος δεν εφαρμόσει τους όρους του ψηφίσματος, Η εφημερίδαKölner Stadt - Anzeiger παίρνει το μέρος της Ρωσίας και υποστηρίζει ότι δεν έχει άδικο επειδή πρόκειται μόνο και μόνο για τον Πούτιν. Και εξηγεί το γιατί. «Είναι ειλικρινής ο ισχυρισμός του Πούτιν, ότι η Ρωσία δεν θέλει να προστατεύσει τη συριακή κυβέρνηση αλλά το διεθνές δίκαιο. Κάθε πολιτικός που διαπραγματεύεται με το Κρεμλίνο πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του αυτήν την αρχή. Είναι δύσκολο βέβαια επειδή η Ρωσία έχει φιλικούς δεσμούς με τους Σύρους. Αλλά τα υπαρκτά ρωσικά συμφέροντα παίζουν λιγότερο σημαντικό ρόλο από την αρχή που υπερασπίζεται η Ρωσία, την αρχή της μη ανάμειξης στα εσωτερικά άλλη χώρας. Στο Κρεμλίνο αντιμετωπίζουν με αγανάκτηση την ελαφρότητα με την οποία η Δύση αποφασίζει στρατιωτικές επεμβάσεις παρακάμπτοντας τα ΗΕ», επισημαίνει ο σχολιαστής της γερμανικής εφημερίδας.
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη     dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc