Αναβαθμίζεται η ελληνική οικονομία από τη Μoody's

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΥ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αναβαθμίζεται η ελληνική οικονομία από τη Μoody's

Αναβαθμίζεται η ελληνική οικονομία από τη Μoody's
Του Κώστα Τσαχάκη
Στην Αθήνα βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Moody΄s τα οποία συναντώνται σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, την ώρα που η αγορά προεξοφλεί ότι επίκειται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικάνικο οίκο αξιολόγησης.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η Moody΄s διατηρεί την Ελλάδα στην κατώτατη βαθμολογία, «C», την στιγμή που η Fitch και η S&P έχουν ανεβάσει την αξιολόγησή τους σε «B-». Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, είναι εξαιρετικά πιθανόν στο προσεχές διάστημα και αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα να προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά πέντε βαθμίδες ώστε να εναρμονιστεί με τους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης.
Τα στοιχεία 
Στη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στα στελέχη της Moody΄s στοιχεία για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους, αλλά και τα τελευταία δεδομένα που δείχνουν ότι η περιορίζεται η ύφεση. Επίσης, θα εξεταστεί η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί βέβαιο ότι «ακόμη και με τα δυσμενέστερα σενάρια θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα» και δηλώνει σίγουρος πως το 2013 είναι το τελευταίο έτος της μακροχρόνιας ύφεσης.
Σε ομιλία του στο «Euromoney Greece Conference: Privatisation and Investment Forum» σημείωσε πως «με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναμένουμε να παρουσιάσουμε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα».
«Τα στοιχεία του επταμήνου για τη γενική κυβέρνηση δείχνουν ένα ισχυρό πλεόνασμα, το ίδιο και τα στοιχεία οκταμήνου για την κεντρική διοίκηση. Περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη και με τα δυσμενέστερα σενάρια, να έχουμε έστω και μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οπως πρόσθεσε είναι αξιοσημείωτο ότι από το 2009 μέχρι σήμερα το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές αποτέλεσμα έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ, κάτι που σε περίοδο ειρήνης δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα.
Αναφέρθηκε στον περιορισμό της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 3,8% από 4,6% των αρχικών εκτιμήσεων και στάθηκε στα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία του ΑΕΠ.
«Σύμφωνα με αυτά, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο παρουσιάζει αύξηση για πρώτη φορά τουλάχιστον από την αρχή της κρίσης. Για πρώτη φορά τρίμηνο - τρίμηνο έχουμε πλέον εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων επανέλαβε ότι η επίσπευση του προγράμματος αποτελεί «στοίχημα» για την κυβέρνηση και γνωστοποίησε τις επόμενες κινήσεις.
Ετσι αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους διαγωνισμοί των μεγάλων έργων υποδομής, όπως τα κύρια λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και περιφερειακοί λιμένες, η Εγνατία Οδός, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, τα ΕΛΤΑ και νέες ομάδες μαρίνων.
Αποκρατικοποιήσεις
Γνωστοποίησε ότι έως τα τέλη του 2014 αναμένεται ότι η αξιοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που αφορά στις υποδομές και το εταιρικό χαρτοφυλάκιο, θα έχει ολοκληρωθεί.
Επίσης, την ίδια περίοδο, θα έχει ολοκληρωθεί η αξιοποίηση των μεγαλύτερων έργων του χαρτοφυλακίου της ακίνητης περιουσίας. Στο κομμάτι της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, πρόσφατα, ξεκίνησε η λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας πλειστηριασμών ηλεκτρονικών δημοπρασιών αξιοποίησης δημόσιων ακινήτων, το e-publicreal­estate.gr.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «πρόκειται για μία σύγχρονη, καινοτόμα και απόλυτα διαφανή διαδικασία, που ολοκλήρωσε με επιτυχία και από ιδίους πόρους η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» . Η προσπάθεια αυτή θα αξιοποιηθεί ευρύτερα με την προσθήκη, είτε προς πώληση είτε προς μίσθωση, μεγάλου αριθμού δημοσίων ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα οποία σήμερα στην πλειονότητά τους είναι παντελώς εγκαταλειμμένα και αναξιοποίητα.  ηΜΕΡΗΣΙΑ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»