η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών.

Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο «IHT»-«Καθημερινής» : Η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών
Την εκτίμηση πως η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών και πως θα χρειαστούν έξι χρόνια για να επανέλθει η χώρα στην προ κρίσης κατάσταση, εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε ημερίδα της εφημερίδας “International Herald Tribune” στην Στοά του Αττάλου.

Βέβαιος πως η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών και πως θα χρειαστούν έξι χρόνια για να επανέλθει η χώρα στην προ κρίσης κατάσταση, εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε ημερίδα της εφημερίδας «International Herald Tribune» και της «Καθημερινής» στην Στοά του Αττάλου.
«Φέτος η Ελλάδα βρίσκεται στο 6 έτος μιας ύφεσης, κάτι πρωτόγνωρο και κατά τη διάρκεια αυτή χάσαμε το 25% του ΑΕΠ», δήλωσε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας τα τεράστια ποσοστά ανεργίας που πλήττουν συνολικά την κοινωνία και κυρίως τους νέους. Όμως, όπως είπε, η Ελλάδα έχει και επιτεύγματα, εκφράζοντας την ελπίδα πως τελικά στο τέλος του έτους θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τόνισε πως η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο κυκλικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. «Μέσα σε ένα χρόνο το πρόγραμμά μας μπήκε σε τροχιά» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα πράγματα άλλαξαν μέσα από δυναμικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.
Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο επεσήμανε και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση: «Στην Ελλάδα, κύριε πρωθυπουργέ, κάνετε τόσα πολλά για τη χώρα σας. Τα κάνετε με δημοκρατικό τρόπο και νομίζω ότι θα ανταμειφθείτε με δημοκρατικό τρόπο. Η δημοκρατία γεννήθηκε εδώ και η δημοκρατία είναι θεά» ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αν και επεσήμανε πως ακόμα η χώρα δεν έχει βγει από το τούνελ, τόνισε πως τους τελευταίους 14 μήνες η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και έχουν συντελεστεί σαρωτικές αλλαγές. Μάλιστα υπενθύμισε πως πριν ένα χρόνο όλοι περίμεναν την καταστροφή της χωράς ενώ πλέον όλοι περιμένουν την ανάκαμψη. «Θα χρειαστούμε μόνο 6 χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο προ κρίσης και όχι δεκαετίες και αυτά είναι καλά νέα για την Ελλάδα και την ΕΕ» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, παραδεχόμενος πως κατά το παρελθόν έγιναν λάθη και δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία σε αναπτυξιακά μέτρα.
Εκφράζοντας την ελπίδα πως τελικά στο τέλος του έτους θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις πιέσεις που έχει δεχτεί διαχρονικά η δημοκρατία από τον λαϊκισμό και τόνισε πως τα άκρα προσπαθούν να επωφεληθούν από την απόγνωση του κόσμου. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πίεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, όταν η δημόσια συζήτηση μετατρέπεται σε χαοτική πόλωση. Αυτό συμβαίνει όταν η ελπίδα χάνεται από πολλούς. Αυτές τις δύσκολες στιγμές η δημοκρατία δημιουργεί τους δικούς της εχθρούς που υπονομεύουν το κράτος δικαίου και την ενότητα» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως για να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός θα πρέπει να καταπολεμηθεί ο φόβος.
«Δυο πράγματα πρέπει να λέτε, αλήθεια και ελπίδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε απ' όλους να καταβάλουν προσπάθεια για να βοηθήσουν εκείνους που υποφέρουν και να δώσουν ελπίδα, αλλιώς, όπως είπε, οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πίεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και αυτό συμβαίνει όταν η δημόσια συζήτηση μετατρέπεται σε χαοτική πόλωση, αυτό συμβαίνει όταν η ελπίδα χάνεται από πολλούς. Αυτές τις δύσκολες στιγμές η δημοκρατία δημιουργεί τους δικούς της εχθρούς που υπονομεύουν το κράτος δικαίου και την κοινωνική ενότητα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς εξαπολύοντας επίθεση στις δυνάμεις του λαϊκισμού τις οποίες και κατηγόρησε πως μιλούν εξ ονόματος του έθνους μόνο για να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον, και για να υποβάλλουν την κοινωνία σε τυραννικές καταστάσεις.
«Το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να πιστεύουν, να αποκατασταθεί η ελπίδα. Μπορεί να υπάρξει ελπίδα μόνο αν πιστεύουν στον εαυτό τους. Αν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό καθεστώς δίκαιο δεν θα αποδεχθούν ποτέ την τυραννία. Ο λαϊκισμός καταστρέφει το δημόσιο διάλογο και την ενότητα του έθνους» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε όλους να στηρίξουν εκείνους που υποφέρουν. «Να τους δώσετε ελπίδα, αλλιώς οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση» τόνισε. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμους πολιτικά τους επόμενους μήνες και μάλιστα επεσήμανε πως ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να εκτροχιαστεί ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. «Πιστεύουμε στο λαό μας, στις δυνατότητες της ενωμένης Ευρώπης, και η ανάπτυξη είναι το αντίσωμα στο λαϊκισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.καθημερινη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»