Και η τρόικα βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα

Και η τρόικα βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα
Πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, συμφωνία στις προβλέψεις για την ύφεση το 2013 και μέτρα «διαρθρωτικού χαρακτήρα» εάν χρειαστεί το 2014, είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα του χθεσινού πρώτου ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, και το επιτελείο του.
Του Σωτήρη Νίκα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στο να καταλήξουν στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Όπως όλα δείχνουν, η τρόικα δεν είναι αρνητική στο να υπάρξει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά διατηρεί ακόμα κάποιες αμφιβολίες αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες κάποιων φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά στο μακροοικονομικό μοντέλο, τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν διαφορετική προσέγγιση που αυτή τη στιγμή κινείται στα επίπεδα του 0,1% για φέτος. Επί της ουσίας έχουν καταλήξει σε συμφωνία και απομένει να οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσοστό για την πρόβλεψη της ύφεσης του 2013 και του ρυθμού ανάπτυξης του 2014.
Για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η τρόικα δεν θα ζητήσει δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μόνο διαρθρωτικά. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο περιορισμός του Δημοσίου μέσω παρεμβάσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως το κλείσιμο οργανισμών ή η συγχώνευσή τους κλπ. Δεδομένων, δε, των επιφυλάξεων της τρόικας για την λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της εισπραξιμότητας του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, είναι ξεκάθαρο ότι οι πιέσεις για περιστολή δαπανών θα είναι έντονες.
Να σημειωθεί ότι σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν σύσκεψη με το επιτελείο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο φετινός στόχος και ο στόχος του 2014. Ειδικά για το επόμενο έτος είναι καθοριστικής σημασίας η είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων, καθώς από αυτά εξαρτάται και το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.
Τα θέματα της σύσκεψης ήταν:
1)Εκτέλεση προϋπολογισμού 2013. Αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το στέλεχος, θα υπάρξει συμφωνία για το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού και εκτιμάται ότι είμαστε κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα (μικρό, ρεαλιστικό και βιώσιμο). Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που θέλει ακόμη να δει η τρόικα σε ότι αφορά τα φορολογικά έσοδα και κάποιες δαπάνες φορέων γενικής κυβέρνησης.
2)Προϋπολογισμός 2014. Το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε ότι απέχουμε με την τρόικα στο να συμφωνήσουμε καθώς δεν έχουμε πλήρη στοιχεία για ορισμένους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Επίσης δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ύψος των φόρων που θα βεβαιωθούν στο φόρο ακινήτων του 2014, ούτε και για το ποσοστό εισπραξιμότητας του ενώ δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη και η δουλειά για τους φόρους υπέρ τρίτων.
3)Αποτελεσματικότητα φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η τρόικα ζήτησε στοιχεία για τη λειτουργία και την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
4)Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα ωμε πληροφορίες η τρόικα ζήτησε στοιχεία για να διαπιστώσει αν πέτυχαν οι ρυθμίσεις τους στόχους που είχαν τεθεί
5)Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασαν στην τρόικα τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να φτάσουν οι αποπληρωμές στα 8 δις μέχρι το τέ3λος του έτους.
6)Διαρθρωτικές αλλαγές. Να σημειωθεί ότι αύριο οι επικεφαλής τ5ης τρόικας θα έχουν σύσκεψη με το επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ για να διαπιστώσουν κατά πόσο επιτυγχάνεται ο φετινός στόχος και του 2014.
7)Προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση του ενός δις. ευρώ. Στη σύσκεψη συζητήθηκε κυρίως το θέμα της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου να αναφέρει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι αποπληρωμές.
ΣΕ ότι αφορά το θέμα του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2015-2016, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν έγινε συζήτηση και στόχος είναι να συζητηθεί μετά το Eurogroup της; 14ης Οκτωβρίου.   kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»