Guardian: «Τοξική» για τη Δημοκρατία η Χρυσή Αυγή-Διαδραστικός χάρτης των επιθέσεών της

«ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΕΙΛΗ»

Guardian: «Τοξική» για τη Δημοκρατία η Χρυσή Αυγή-Διαδραστικός χάρτης των επιθέσεών της

Μία τοξική κατάσταση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει η άνοδος του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής μετά και τις αποκαλύψεις για στρατιωτικά γυμνάσια μελών του κόμματος από άνδρες των ειδικών δυνάμεων του στρατού, επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ενώ παρουσιάζει ένα διαδραστικό χάρτη των ρατσιστικών επιθέσεων μελών της οργάνωσης από το Μάιο του 2011 έως και τον Σεπτέμβριο του 2013.

Guardian: «Τοξική» για τη Δημοκρατία η Χρυσή Αυγή-Διαδραστικός χάρτης των επιθέσεών της
«Υπάρχουν κατηγορίες ότι υπάρχει μία μυστική, παραστρατιωτική δομή 3.000 μελών εντός της Χρυσής Αυγής που εκπαιδεύεται από οπαδούς του κόμματος εντός του Στρατού. Υπήρξε έντονη φημολογία περί πιθανού πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, είχε προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πακέτο μέτρων λιτότητας. Είχε σημάνει συναγερμός εντός του στρτού για πιθανή ανάγκη παρέμβσης σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής. Το γεγονός μάλιστα, ότι ο τότε υπουργός Άμυνας προχώρησε σε καρατομήσεις ανώτατων αξιωματικών του Στρατού, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη σπέκουλα», επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Η παρουσία μιας μεγάλης και ολοένα αυξανόμενης νεοναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή, η οποία πήρε σχεδόν 7% στις εκλογές του 2012, μπορεί και να είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Τμήματα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, προσελκύονταν πάντοτε από αυτή την ακροδεξιά οργάνωση...»
Σχετικά στις σχέσεις Χρυσής Αυγής - αστυνομίας, ο Guardian αναφέρεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής Αριστεράς, με ακτιβιστές να επικαλούνται στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας φαίνεται πως ενώ η αστυνομία είναι παρούσα δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει το φονικό. Αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός επικεφαλής της Αστυνομίας και των Ειδικών Δυνάμεων καθαιρέθηκαν τη Δευτέρα.
Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, αν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έχασε μονάδες. Παρ'όλα αυτά, η ανθεκτικότητα στην ψήφο του κόμματος, παρά τις προηγούμενες βίαιες ενέργειες και οι σύνδεσμοί του με τμήματα του κράτους, ακόμη και αν τεθεί εκτός νόμου, θα συνεχίσει να υφίσταται υπό κάποια μορφή και θα παραμείνει απειλή, τονίζει ο αρθρογράφος.
Κλείνοντας ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει την επικρατούσα κατάσταση «τοξική». «Η λιτότητα δεν έχει κάνει τον κύκλο της, περισσότερο από την ύφεση ή την κοινωνική δυστυχία που έχει προκαλέσει. Η μόνη διέξοδος της Αριστεράς για να αχρηστεύσει τη Χρυσή Αυγή, είναι να την αποδυναμώσει, να εμποδίσει τις δραστηριότητές της και στο τέλος να την "τερματίσει" ως αποτελεσματική στις οδομαχίες φασιστική οργάνωση».
Διαδραστικός χάρτης με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής
Η βρετανική εφημερίδα δημιούργησε ένα διαδραστικό χάρτη που μπορεί ο αναγνώστης να εντοπίσει τις ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής τα τελευταία δύο χρόνια, από το Μάιο 2011 έως και το Σεπτέμβριο του 2013.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα, «οι ισχυρισμοί ότι η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή εκπαιδεύει ένα στρατιωτικό σκέλος έχει εγείρει ανησυχίες για τον αυξανόμενο ρατσισμό στην Ελλάδα. Ομάδα ερευνητών που επεξεργάζεται ένα σχέδιο με το όνομα «Η πόλη τον καιρό της κρίσης» επεδίωξε την καταγραφή του φαινομένου που αποκαλείται άνοδος του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Ο διαδραστικός χάρτης, ανανεώνεται διαρκώς για να δείξει την συχνότητα και την σοβαρότητα των επιθέσεων στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται με την χρησιμοποίηση δημοσιευμάτων από πολίτες, μάρτυρες και μέσα ενημέρωσης από τον Μάιο του 2011».
Ο διαδραστικός χάρτης δείχνη όλες τις καταγεγραμμένες επιθέσεις με κόκκινο χρώμα, ωστόσο, ο αναγνώστης μπορεί να επιλέξει επί μέρους κατηγορίες όπως για παράδειγμα, σωματική επίθεση, λεκτική βία κλπ, από τη δεξιά πλευρά.
Οι κατηγορίες
  • Όλες οι κατηγορίες
  • Θάνατος
  • Σοβαρή σωματική επίθεση
  • Σωματική επίθεση
  • Εξύβριση
  • Καταστροφή ιδιοκτησίας
  • Κλοπή
  • Αστυνομική βία
  • Βασανισμός
Για να δείτε το χάρτη κάντε κλικ εδώ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»