ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος ο μεταρρυθμιστής

Με μία εντυπωσιακή και μακροσκελή συνέντευξη στο ιστορικό δεκαπενθήμερο περιοδικό των ιησουιτών Civiltà Cattolica ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκος παρουσιάζει το όραμά του για την Καθολική Εκκλησία
Μια Εκκλησία που να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και να εγκαταλείψει την εμμονή σε συνεχείς ηθικές καταδίκες είναι ο στόχος του πάπα Φραγκίσκου, έτσι όπως παρουσιάζεται στην αναλυτική συνέντευξη στο καθολικό περιοδικό «Τσιβιλτά Καττόλικα», του τάγματος των Ιησουϊτών.
Μιλώντας στο διευθυντή του περιοδικού, Αντόνιο Σπαντάρο, ο πάπας Βεργκόλιο τονίζει ότι «οι θέσεις της Εκκλησίας είναι γνωστές, αλλά δεν μπορούμε να επιμένουμε μόνο σε θέματα ηθικού χαρακτήρα».
Η ευθεία αναφορά είναι σε ομοφυλόφιλους, γυναίκες που έχουν κάνει άμβλωση, χωρισμένους και διαζευγμένους.
«Η Εκκλησία βασίζεται στο έλεος, στην κατανόηση, είναι πρώτα από όλα μητέρα», λέει ο Φραγκίσκος, ο οποίος προσθέτει ότι « δεν προβλέπεται πνευματική παρέμβαση στην προσωπική ζωή των πιστών».
"Κοσμογονική αλλαγή"
«Δεν θέλουμε κληρικούς ιθύνοντες, χρειαζόμαστε ποιμένες που να περπατήσουν μέσα στην νύχτα, χωρίς, όμως, να χαθούν»
Θέσεις τις οποίες κάποιοι μπορεί να κρίνουν λογικές και σχεδόν αυτονόητες, αλλά που για όποιον έχει ζήσει την αυστηρή παράδοση και τις συντηρητικές θέσεις μεγάλου μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ισοδυναμούν σχεδόν με "κοσμογονική αλλαγή".
«Δεν θέλουμε κληρικούς ιθύνοντες, χρειαζόμαστε ποιμένες που να περπατήσουν μέσα στην νύχτα, χωρίς, όμως, να χαθούν», δηλώνει ο αργεντινός ποντίφικας.
Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές του προτιμήσεις και ευαισθησίες, τέλος, ο πάπας αποκαλύπτει, μεταξύ των άλλων, ότι αγαπά ιδιαίτερα το κινηματογραφικό έργο «Λα Στράντα» του Φελλίνι, αλλά και το «Ρώμη Ανοχύρωτη Πόλη» του Ρομπέρτο Ροσσελλίνι. Ιστορίες πόνου και βασανισμένων ανθρώπων.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης    DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc