«Γειά σου μετανάστη» vs «Γειά σου ανόητε»

«Γειά σου μετανάστη» vs «Γειά σου ανόητε»

Το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα NDP προκαλεί ξανά: ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών απέστειλε εικονικά εισιτήρια σε υποψηφίους με μεταναστευτική βιογραφία, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τη Γερμανία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ακροδεξιοί εκμεταλλεύονται μια εκλογική αναμέτρηση για να προκαλέσουν. Αυτή τη φορά επέλεξαν να στείλουν εικονικά εισιτήρια σε υποψήφιους βουλευτές που έχουν μεταναστευτική καταγωγή. Τα «εισιτήρια επιστροφής και απλής μετάβασης» αναγράφουν «Από Γερμανία» προς «Πατρίδα» και ημερομηνία αναχώρησης «Αμέσως».
Τα εισιτήρια συνοδεύονται από μια επιστολή που ξεκινά με την προσφώνηση «Γειά σου μετανάστη» και στην οποία γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ετυμολογία της λέξης «μετανάστης». Εκεί ο ακροδεξιός πολιτικός του Βερολίνου Γαν Στουρμ εξηγεί ότι το γερμανικό migrant προέρχεται από το λατινικό migrare που σημαίνει πεζοπορώ. «Migrare σημαίνει όμως και μεταναστεύω. Εμείς βλέπουμε σε αυτό μια πρακτική και χρήσιμη λύση», γράφει σκωπτικά ο ακροδεξιός πολιτικός καλώντας ουσιαστικά τους παραλήπτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Παράλληλα όμως απειλεί και τους υποψηφίους με το επιχείρημα ότι επηρεάζουν πολιτικά «την εθνική ομάδα των Γερμανών» και το οποίο «στα συμφραζόμενα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει ποινική δίωξη».
Η απάντηση ενός Γερμανού τουρκικής καταγωγής
Απειλούν τους υποψηφίους με το επιχείρημα ότι επηρεάζουν πολιτικά «την εθνική ομάδα των Γερμανών» Απειλούν τους υποψηφίους με το επιχείρημα ότι επηρεάζουν πολιτικά «την εθνική ομάδα των Γερμανών»
«Η επιστολή αυτή είναι ένα σοκ για μένα», λέει ο πολιτικός των Πειρατών Φαμπρίσιο ντο Κάντο, ένας από τους παραλήπτες. Ο Γερμανός βραζιλιάνικης καταγωγής δηλώνει μάλιστα ότι ανησυχεί πλέον για την ασφάλειά του: «Αναρωτιέμαι επίσης, από πού έχουν τη διεύθυνσή μου;», είπε προς την Prenzlauer Berg Nachrichten σύμφωνα με το Stern. Η τουρκικής καταγωγής υποψήφια Κανσέλ Κιζιλτέπε δηλώνει προς την TAZ ότι δεν έχει λάβει παρόμοια επιστολή, τονίζει όμως ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του NPD σε περίπτωση που τελικώς τη λάβει.
Θραύση κάνει στο μεταξύ η απάντηση που δημοσίευσε στο twitter ένας «υπεύθυνος και ανήσυχος (τουρκο-) Γερμανός, όπως αναφέρει ο ίδιος. Η επιστολή, γραμμένη στο ίδιο ύφος με εκείνη που απέστειλαν οι ακροδεξιοί, ξεκινά με την προσφώνηση «Γειά σου ανόητε». Από την πλευρά του ο συντάκτης της επιστολής επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στην ετυμολογία της λέξης «idiot» (ανόητος) που όπως εξηγεί προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει ιδιώτης. Αφορά όμως επίσης, όπως εξηγεί, και τα πρόσωπα «που δεν ασχολούνται με τα κοινά και την πολιτική και δεν ασκούν κάποιο δημόσιο λειτούργημα. Βλέπω σε αυτό μια πρακτική και χρήσιμη λύση», αναφέρει ο συντάκτης της επιστολής καλώντας έτσι τους ακροδεξιούς να απέχουν από τα κοινά.
Τα προφυλακτικά που έγιναν μπούμερανγκ
«Εισιτήρια επιστροφής» απέστειλε το NPD και στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου το 2011«Εισιτήρια επιστροφής» απέστειλε το NPD και στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου το 2011
Και στο πρόσφατο παρελθόν το νεοναζιστικό κόμμα επιχείρησε να προκαλέσει κατά τη διάρκεια προεκλογικών αγώνων. Στις εκλογές του 2009 το NPD καλούσε τους πολιτικούς με μεταναστευτική βιογραφία να εγκαταλείψουν τη Γερμανία. Στο θέμα είχε παρέμβει τότε μάλιστα και η εισαγγελία. «Εισιτήρια επιστροφής» απέστειλε και στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου το 2011, σύμφωνα με την TAZ.
Πριν από δυο εβδομάδες η νεολαία του NDP «Junge Nationaldemokraten» απέστειλε προφυλακτικά σε «ξένους και επιλεγμένους Γερμανούς» προτρέποντάς τους εμμέσως πλην σαφώς να «μην αυξάνεσθε και πληθύνεσθε».
Η επιχείρηση των νεαρών ακροδεξιών όμως κατέληξε σε μπούμερανγκ: προκειμένου να υπογραμμίσει την αποστασιοποίηση της από το NDP και οποιαδήποτε σχέση μαζί της, η εταιρία R&S που παρασκευάζει τα προφυλακτικά που απέστειλαν οι ακροδεξιοί, αποφάσισε να δωρίσει τα χρήματα που εισέπραξε στο ίδρυμα Amadeu-Antonio, μια οργάνωση που μάχεται κατά της άκρας δεξιάς. Έτσι το NPD χρηματοδότησε εντέλει έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του.

Stern.de / prenzlauerberg-nachrichten.de / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη     dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc