Δεν θα προέβαινα σε απαγόρευση της Χρυσής Αυγής

Δεν θα προέβαινα σε απαγόρευση της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή και οι δραστηριότητές της δεν προβληματίζουν μόνο την ελληνική κοινωνία και πολιτική αλλά και ξένους αναλυτές. Ο Χ.-Γ. Αξτ, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, μίλησε για το θέμα στην Deutsche Welle.
Ο γερμανός καθηγητής διαπιστώνει όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα της κρίσης. Εκτιμά ότι αυτή εντείνει την αβεβαιότητα, η οποία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εξτρεμιστικές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή. Ο Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ βλέπει παραλληλισμούς με την έξαρση του νεοναζιστικού φαινομένου στις περιοχές της ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση. Και εκεί πολλοί άνθρωποι που τότε βρέθηκαν σε δυσχερή κοινωνική κατάσταση αναζήτησαν διέξοδο σε εξτρεμιστικά σχήματα, υποστηρίζει ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας παραδέχεται και ο ίδιος ότι δεν περίμενε τέτοια έξαρση της επιθετικότητας.
«H ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα, μάλλον, υποτίμησε το πρόβλημα»
O Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ παρατηρεί ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να επιλύσει «με το πάτημα ενός κουμπιού» ένα τέτοιο πρόβλημαO Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ παρατηρεί ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να επιλύσει «με το πάτημα ενός κουμπιού» ένα τέτοιο πρόβλημα
Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί ανοχής των δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, ο Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ παρατηρεί ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να επιλύσει «με το πάτημα ενός κουμπιού» ένα τέτοιο πρόβλημα, που έχει τις ρίζες του σε πολλά αίτια. «Ωστόσο, αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει η κυβέρνηση με μεγαλύτερη ένταση είναι να αντιμετωπίσει επιθετικά αυτά τα ζητήματα και να διαφοροποιηθεί πιο έντονα. Έχω την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα, μάλλον υποτίμησε το πρόβλημα και δεν αντιμετώπισε το ενδεχόμενο να συμβούν αυτά τα πράγματα (σσ: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα). Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αναπτύξει ένα θετικό «αντίβαρο» και να δώσει στον κόσμο προοπτική, ακόμη και σε εκείνους που αναμένουν στήριξη από τους ακροδεξιούς», αποφαίνεται ο γερμανός καθηγητής.
«Θα αντιπαρέθετα μια θετική προοπτική κόντρα στις υποσχέσεις των ακροδεξιών»
«H ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα, μάλλον υποτίμησε το πρόβλημα»«H ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα, μάλλον υποτίμησε το πρόβλημα»
Ο Χάιντς-Γιούργκεν Αξτ γνωρίζει καλά από τη σχετική γερμανική εμπειρία τον προβληματισμό για τον δέοντα τρόπο αντιμετώπισης ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων και κομμάτων. «Πρόκειται για μια παλαιά συζήτηση, η οποία αναμφίβολα θα πρέπει να διεξαχθεί. Και νομίζω ότι είναι καλό τελικά που γίνεται αυτή η δημόσια συζήτηση στο κοινοβούλιο και στα ΜΜΕ», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αξτ και διευκρινίζει: «Το μειονέκτημα σε περίπτωση απαγόρευσης ενός ακροδεξιού κόμματος είναι ότι δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει τις νοοτροπίες και τις διαθέσεις. Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε εκείνους που τοποθετούνται στον ακροδεξιό χώρο να έχουν αυτές τις ιδέες. Για αυτόν τον λόγο, προτιμώ εκστρατείες διαφώτισης, πολιτικές εκστρατείες. Δεν θα προέβαινα σε απαγόρευση του κόμματος. Αντ` αυτού θα αντιπαρέθετα μια θετική προοπτική κόντρα στις υποσχέσεις των ακροδεξιών».
Τέλος, ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση ενδεχόμενης διείσδυσης των ακροδεξιών στους κόλπους της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.
Κώστας Συμεωνίδης / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη       dw de

Comments

lornion said…
συμφωνώ με την θέση του αρθρογράφου καθηγητή .Πιστεύω αν δοθεί η δέουσα προσοχή στις μάζες των ανθρώπων που υποφέρουν από την κρίση, εύκολα αυτό το κόμμα θα χάσει τους οπαδούς του. Αλλωστε ΓΙΑΤΊ να είναι κάποιος εκνομος οταν η πολιτεία θεραπεύει έστω μερικώς το πρόβλημά του.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»