Η μυστική σύσκεψη υπουργών - εισαγγελέων

Η μυστική σύσκεψη υπουργών - εισαγγελέων

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου πληροφορήθηκε ότι ο αντεισαγγελέας Χ. Βουρλιώτης είχε ολοκληρώσει το 9σέλιδο πόρισμά του για τη Χρυσή Αυγή και αυτό που απέμενε ήταν η αποστολή του στην ΕΛ.ΑΣ και η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης για βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης.

Η μυστική σύσκεψη υπουργών - εισαγγελέων
Το θέμα συζητήθηκε στην προγραμματισμένη σύσκεψη που είχαν οι κ. Αθανασίου, Δένδιας, Μιχελάκης και Βορίδης για τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Εκεί, για πρώτη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τη σημαντική πρόοδο των δικαστικών ερευνών και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη έχει «δέσει» πλέον με συγκεκριμένα στοιχεία πρόσωπα της Χρυσής Αυγής. Σε αυτή τη σύσκεψη, ετέθη για πρώτη φορά επισήμως θέμα σύλληψης και βουλευτών της οργάνωσης και παρά το γεγονός ότι δεν συζητήθηκαν ονόματα, όλοι αντελήφθησαν ότι το «χτύπημα» της Δικαιοσύνης στην εγκληματική οργάνωση επρόκειτο να είναι συντριπτικό.
Λίγο πριν από τις έντεκα τη νύχτα ο υπουργός Δικαιοσύνης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για την πρόοδο των ερευνών, σημειώνοντας ότι από την εικόνα που είχε εκείνη τη στιγμή από τους εισαγγελείς είναι πως τεκμηριώνεται πλέον η κατηγορία για δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του, υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να πράξει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διαλύσει το ναζιστικό μόρφωμα και τόνισε με έμφαση ότι στηρίζει απολύτως τις έρευνες της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης και πως αυτό που προέχει είναι η πιστή τήρηση όλων των κανόνων της δημοκρατικής νομιμότητας.
Επειτα από αυτήν την επικοινωνία, ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τον κ. Δένδια αλλά και τον κ. Μιχελάκη για τις εξελίξεις. Με τη σειρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενημέρωσε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Ν. Παπαγιανόπουλο ώστε να είναι σε επιφυλακή.
Σε διαρκή συναγερμό ήταν τις τελευταίες ημέρες το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.
Σε διαρκή συναγερμό ήταν τις τελευταίες ημέρες το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.
Να σημειωθεί ότι μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να επιταχύνει και την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, που αφορά την αναστολή χρηματοδότησης για κόμματα, σε μέλη των οποίων έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις. Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας της Βουλής. Ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι όποια επιλογή κι αν κάνει ο κ. Μιχαλολιάκος, είτε δηλαδή παραμένει βουλευτής είτε επιλέξει να τους παραιτήσει όλους, δεν δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα με δεδομένο ότι μπορεί να γίνουν οι εκλογές στις περιφέρειες.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος όλες τις τελευταίες ημέρες ενημερωνόταν συνεχώς από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, είχε ζητήσει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των ερευνών, αλλά διευκρίνισε ότι είναι ανάγκη να είναι όλοι προσεκτικοί προκειμένου να μην υπάρξει το φαινόμενο να συλληφθούν κάποιοι και μετά λίγα 24ωρα να απελευθερωθούν, επειδή ήταν ελλειπή τα στοιχεία.
Νωρίς χθες το πρωί («με το πρώτο φως της μέρας», όπως ανέφερε επί λέξει κορυφαίος υπουργός), με το που ξεκίνησαν οι συλλήψεις, ο κ. Δένδιας, αυτή τη φορά, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει.
Ο κ. Σαμαράς μετέβη αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου και σε σύσκεψη που είχε με τους στενούς του συνεργάτες, αποφασίστηκε να μη γίνει καμία παρέμβαση από τον ίδιο επί του παρόντος, προκειμένου να καταδειχθεί ότι το όλο ζήτημα αποτελεί πλέον αποκλειστική ευθύνη της Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δεν ετέθη καν ενδεχόμενο αναβολής του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη (αναχώρησε χθες το μεσημέρι για τις ΗΠΑ προκειμένου να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) και η «γραμμή» που δόθηκε σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ ήταν να τονίζουν ότι «η Δημοκρατία έχει κανόνες και αυτοί ακριβώς τηρούνται απαρέγκλιτα». Αυτό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, στις πρώτες -μετά τις συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής- δηλώσεις του. Λίγο πριν από την αναχώρησή του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν επισήμως αυτή τη φορά για το σύνολο των εξελίξεων.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος βγαίνει ενισχυμένος από την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος, είναι σαφές ότι θα ενημερώσει και τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Οπως τόνιζαν στενοί του συνεργάτες, οι συλλήψεις των επικεφαλής του ναζιστικού μορφώματος θα ενισχύσουν σημαντικά το προφίλ του κ. Σαμαρά αλλά και την εικόνα της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία και ειδικά σε μεγάλα λόμπι, όπως είναι το εβραϊκό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ      ΕΘΝΟΣ
saradakos@pegasus.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc