Μετά τις συλλήψεις, το μεγάλο στοίχημα

Μετά τις συλλήψεις, το μεγάλο στοίχημα
Του Νίκου Κωνσταντάρα
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ξάφνιασε και εντυπωσίασε με την αποφασιστικότητά της και με την ταχύτητα με την οποία έδρασε εναντίον της Χρυσής Αυγής.
Με την ολομέτωπη επίθεση στη νεοναζιστική οργάνωση η οποία, έως τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου, έδειχνε να λειτουργεί χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι εδώ και καιρό οι αρχές παρακολουθούσαν τη Χρυσή Αυγή (και ας μη φαινόταν), και ότι όσο περνούσε ο καιρός οι ηγέτες και στελέχη της οργάνωσης εμπλέκονταν σε όλο και περισσότερες παράνομες πράξεις. Η καθυστερημένη δράση εναντίον της Χρυσής Αυγής είχε υψηλότατο κόστος, συμπεριλαμβανομένων των φόνων στους οποίους φέρονται να εμπλέκονται μέλη της, καθώς και της σπίλωσης του ονόματος των Ελλήνων, οι οποίοι φάνηκαν να ανέχονται τη βία και τη μισαλλοδοξία των νεοναζί. Από την άλλη, όταν έδρασαν, η κυβέρνηση, οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές λειτούργησαν τάχιστα και με αυτοπεποίθηση. Αυτή η αποφασιστικότητα αποδεικνύει πολιτικό θάρρος και αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των θεσμών και εμπιστοσύνη στο κράτος.
Το στοίχημα για την πολιτεία τώρα είναι να φανεί ότι όταν η Δημοκρατία αμύνεται εναντίον των υπονομευτών της λειτουργεί με δικαιοσύνη και διαφάνεια. Οι διαδικασίες πρέπει να αποδείξουν ότι οι εγκληματικές πράξεις διώκονται, όχι οι ιδέες των κατηγορουμένων (όσο ξένες και ας είναι ως προς το πολίτευμα και τις αρχές της κοινωνίας μας). Πρέπει να φανεί, επίσης, ότι οι αρχές έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους και έχουν “δέσει” την υπόθεση, αλλιώς η κινητοποίηση αυτή θα φανεί σαν πολιτική δίωξη, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της Χρυσής Αυγής μετά το σημερινό μούδιασμα των οπαδών της. Ο νόμος πρέπει να επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία μας αυτό τον καιρό της μεγάλης αβεβαιότητας.
Οι συλλήψεις πυροδοτούν σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή. Η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της, και μαζί και το ρίσκο για τις συνέπειες• όσο και αν φάνηκε να καθυστερεί, λειτούργησε με θάρρος και αποτελεσματικότητα. Τώρα μένει να δούμε ποια στάση θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης: έχουν το ανάλογο θάρρος και θα δείξουν την ίδια υπευθυνότητα, ή θα επιδιώξουν μόνο το στενό πολιτικό τους συμφέρον;
Η κρίση που ζούμε έχει αποκαλύψει πολλά προβλήματα της κοινωνίας μας και δυσλειτουργίες του κράτους. Η άνοδος και η εδραίωση της Χρυσής Αυγής ήταν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα αλλά, ακόμη σημαντικότερο, ήταν και είναι μεγάλος αντιπερισπασμός από προβλήματα που αφορούν την ανοικοδόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Η επιβολή των νόμων, η επιβεβαίωση της αξιοπιστίας των θεσμών, η αίσθηση ότι υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση, είναι πολύτιμα βήματα προς το μέλλον. Αλλά είναι μόνο η αρχή. Η ανασυγκρότηση είναι ευθύνη όλων – πολιτών και κομμάτων – και δεν επιδέχεται άλλους αντιπερισπασμούς.καθημερινή

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc