επισκοπηση τύπου

Επισκόπηση τύπου

«Η καγκελάριος απορρίπτει το κούρεμα»

Το γερμανικό «όχι» σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους επαναλαμβάνει σε συνέντευξή της η Άγκελα Μέρκελ. Παράλληλα ο Χ. Β. Ζιν συγκρίνει την Ελλάδα με τη Μογγολία.
Η «ευρωκρίση» και η γερμανική στάση προς την Αθήνα τέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Hessische-Niedersächsische Allgemeine η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Στην ερώτηση των δημοσιογράφων γιατί απορρίπτει με τόση επιμονή ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η Άγκελα Μέρκελ απαντά: «Εάν προχωρήσουμε σε άφεση του χρέους μιας χώρας, θα θελήσουν το ίδιο και άλλες χώρες. Αυτό θα είχε συνέπειες για τους επενδυτές στις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίοι δεν θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη ανέκτησε αισθητά εμπιστοσύνη και θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε αβεβαιότητα», τονίζει η καγκελάριος. Η Άγκελα Μέρκελ αποφεύγει να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα πόσα χρήματα θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Η καγκελάριος υπενθυμίζει ότι όταν η γερμανική βουλή ενέκρινε το τρέχον πακέτο βοήθειας, η κυβέρνησή της είχε υποδείξει ότι στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα αξιολογηθεί η πρόοδος της Ελλάδας και θα αποφασιστεί εάν η Αθήνα θα λάβει νέα βοήθεια «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το 2015-2016». «Εάν λοιπόν δημοσιοποιούσαμε από τώρα κάποιους αριθμούς, αυτοί δεν θα ήταν σίγουροι. Πέραν τούτου, θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις. Η χώρα αυτή κατάφερε κάποια πράγματα, με τα μέτρα που έλαβε. Θα πρέπει ακόμη να υλοποιηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», καταλήγει η καγκελάριος.
«Η Ελλάδα είναι όπως η Μογγολία»
Την Ελλάδα με την Μογγολία συγκρίνει ο γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ ΖινΤην Ελλάδα με την Μογγολία συγκρίνει ο γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν
Την Ελλάδα με την Μογγολία συγκρίνει ο γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν. Σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο γερμανός οικονομολόγος και θιασώτης της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη, διαπιστώνει πολλά κοινά μεταξύ των δύο χωρών. «Και οι δύο χώρες είναι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ δεν ανήκουν στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Και στις δύο επικρατεί το χάος. Στις πόλεις επικρατεί μια άγρια οικιστική ανάπτυξη, η οποία εξαιτίας της έλλειψης μια λειτουργούσας πολεοδομίας παραπέμπει σε διεφθαρμένα συστήματα δημόσιας διοίκησης. Το επίπεδο διαβίωσης είναι αξιοπρόσεκτο αλλά παραμορφωμένο. Δεν λείπουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα iPads, οι επίπεδες τηλεοράσεις… και τα καταστήματα Louis-Vuitton, ωστόσο λείπουν δρόμοι και άλλα στοιχεία δημόσιων υποδομών. Με εξαίρεση την αγροτική οικονομία, νέες θέσεις εργασίας προσφέρουν το κράτος, το εμπόριο, και οι διεθνείς οργανισμοί», αναφέρει ο Χ.Β. Ζιν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι και στις δύο χώρες λείπει η μεταποιητική βιομηχανία. «Η Ελλάδα αγοράζει τομάτες από την Ολλανδία και ελαιόλαδο από της Γερμανία», αναφέρει σε άλλο σημείο ο οικονομολόγος και επισημαίνει ότι η Μογγολία ζει από την εξαγωγή του ορυκτού της πλούτου, ενώ η Ελλάδα από την εξαγωγή των χρεογράφων της.
Ο Άσαντ επιστρέφει στο διπλωματικό παιγνίδι
«Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ δεν θα τιμωρηθεί για τα εγκλήματα πολέμου, αλλά θα ανταμειφθεί»«Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ δεν θα τιμωρηθεί για τα εγκλήματα πολέμου, αλλά θα ανταμειφθεί»
Στα διεθνή σχόλια κυριαρχεί σήμερα το συριακό, με αφορμή την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την χρήση χημικών όπλων στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου.
«Τα σχεδόν καθημερινά εγκλήματα, όπως οι μαζικές εκτελέσεις διαπράττονται τόσο από τις δυνάμεις του καθεστώτος όσο και από εξτρεμιστές αντάρτες, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όσο διαρκεί ο εμφύλιος τόσο πιο ωμές θα γίνονται οι εχθροπραξίες. Και σε αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε η συμφωνία για την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής, για την οποία πανηγυρίζει το καθεστώς του Άσαντ. Είναι πολύ πιθανό, ο Άσαντ να αξιοποιήσει ανάλογα τον χρόνο που του διασφάλισε ο ρώσος νονός με την έγκριση της Αμερικής».
Για το ίδιο θέμα η αυστριακή Die Presse υπογραμμίζει: «Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Συρίας δεν θα τιμωρηθεί για τα εγκλήματα πολέμου, αλλά θα ανταμειφθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο αφοπλισμού που παρουσίασαν -σκοπίμως πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης η Ρωσία και οι ΗΠΑ- ο Άσαντ υποχρεώνεται να θέσει υπό έλεγχο τα χημικά του όπλα. Και σε αντάλλαγμα θα του επιστραφεί η νομιμότητα. Και αυτό γιατί κατά τη διαδικασία αφοπλισμού, ο Άσαντ είναι αναγκαστικά συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας, άρα επανέρχεται στο διπλωματικό παιγνίδι. Και αυτό το οφείλει στην ισχύ του Πούτιν και στην αδυναμία του Ομπάμα», καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc