Νυν υπέρ πάντων ο αγών

Νυν υπέρ πάντων ο αγών

‘Υστατες προσπάθειες να μην «εξαφανιστούν» κάνουν οι Φιλελεύθεροι. Προσπαθούν να αποσπάσουν ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες διακυβεύοντας την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως την Κ. Σαξονία.
Αγώνα πολιτικής επιβίωσης δίνει το κόμμα των Φιλελευθέρων τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Μετά τη συντριβή που υπέστη στις εκλογές στη Βαυαρία, όπου δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο όριο του 5% για να εκπροσωπηθεί στο τοπικό κοινοβούλιο, ξεκίνησε εκστρατεία «δανεισμού» ψήφων από τον εταίρο του, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.
Μπαράζ συνεντεύξεων
Ρέσλερ με τον Μπρύντερλε: «όλα για όλα»Ρέσλερ με τον Μπρύντερλε: «όλα για όλα»
Κομματικά στελέχη κάνουν συνεχείς εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελευθέρων (FDP) να δώσουν την πρώτη ψήφο σε υποψήφιο της CDU και τη δεύτερη στο FDP. «Το μοίρασμα της ψήφου προβλέπεται από τον γερμανικό εκλογικό νόμο», τόνισε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρύντερλε. «Με αυτόν τον τόπο οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν και για τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού και για την επανεκλογή της καγκελαρίου Μέρκελ.
Σήμερα, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ και στελέχη του κόμματός του σε μπαράζ συνεντεύξεων προσπαθούν να πείσουν προς αυτή την κατεύθυνση επισείοντας τον κίνδυνο κυβερνητικής αλλαγής. Στην εφημερίδα Bild ο Ρέσλερ και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε υπογραμμίζουν ότι τώρα παίζονται όλα για όλα για τη συνέχιση του νυν συνασπισμού. «Σε περίπτωση που τα ποσοστά δεν επαρκούν, τότε δεν πρόκειται να σχηματιστεί μεγάλος συνασπισμός, αλλά μια κόκκινη κυβέρνηση (Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του κόμματος η Αριστερά)». Ο Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι είναι σοφό η πρώτη ψήφος να πάει στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και η δεύτερη στο Φιλελεύθερο. Ο Γενικός Γραμματέας των Φιλελεύθερων και υπουργός Υγείας, Ντάνιελ Μπαρ από την πλευρά του, μέσω της εφημερίδας die Welt, διαβεβαιώνει ότι μόνο το FDP μπορεί να εγγυηθεί και να συγκρατήσει την ολοκληρωτική στροφή της CDU σε σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές.
«Και οι δύο ψήφοι στην CDU»
Επιδιώκουν δανεισμό ψήφων από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμαΕπιδιώκουν δανεισμό ψήφων από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα
Πολιτικοί αναλυτές είναι από τώρα πεπεισμένοι ότι παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και τις προειδοποιήσεις τους ότι σε περίπτωση που το κόμμα χάσει σε ψήφους, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επαρκούν τα ποσοστά για σχηματισμό κυβέρνησης, όπως έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στις τοπικές εκλογές στη Κάτω Σαξονία, και το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ θα έχει απώλειες. «Ψηφοφόροι που θεωρούν σημαντικό να υπάρχουν οι Φιλελεύθεροι στην ομοσπονδιακή βουλή ως συνήγοροι των μικρομεσαίων θα πάρουν το αποτέλεσμα των βαυαρικών εκλογών ως αφορμή για να τους ψηφίσουν», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμων Χάινριχ Ομπερόιτερ σε γερμανική εφημερίδα.
«Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα πρέπει να καταπιεί ότι ένα 2 με 3% των ψήφων θα μετακινηθεί προς τους Φιλελεύθερους. Μόνο έτσι θα παραμείνει ο προνομιακός τους εταίρους στην ομοσπονδιακή βουλή» υπογραμμίζει. Το ενδεχόμενο όμως να επαναληφθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο αυτό που έγινε στην Κάτω Σαξονία αποτελεί σκηνικό τρόμου για την Άγκελα Μέρκελ και το κομματικό της επιτελείο, που καλεί τους ψηφοφόρους να δώσουν και τις δύο ψήφους στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Σε προεκλογικές αφίσες προστέθηκε από χθες σε αυτοκόλλητο η πρόταση «Και οι δύο ψήφοι στη CDU».
Πάντως σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, όσο τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν ποσοστό 44% με τους Φιλελεύθερους να βρίσκονται σήμερα στο οριακό 5%.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/ reuters/ dpa/ süddeutsche
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»