Κακούργημα (!) για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

2013-09-23 13:30:23
 
Φωτογραφία για Κακούργημα (!) για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπεται προκειμένου να δικαστεί «αμετακλήτως» και με βαριές κατηγορίες -όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία»- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των υπαρχηγών του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Σταθάκης!

Η υπόθεση αφορά ατασθαλίες πολλών εκατομμυρίων -την περίοδο που κυβερνούσε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ- στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο οποίο ο κ. Σταθάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ενώ ήταν και αντιπρύτανης μέχρι την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, ως βουλευτής Χανίων. Σήμερα είναι επίσης τομεάρχης Ανάπτυξης (δηλαδή «σκιώδης υπουργός») του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με τους Γ. Δραγασάκη και Γ. Μηλιό συγκροτούν το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαμορφώνουν τη γραμμή που εκφράζει για τα ζητήματα αυτά ο κ. Τσίπρας. Επί της ουσίας αποτελεί κοινό μυστικό ότι επηρεάζει καθοριστικά τον (μη έχοντα ιδιαίτερες γνώσεις περί τα οικονομικά) πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των άλλων εσωκομματικών απόψεων εντός της Βαβέλ της πλατείας Κουμουνδούρου.


Υπό την έννοια αυτή, το θέμα γίνεται ακόμη σοβαρότερο, καθώς αφορά ένα από τα μέλη της στενής ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που, εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα αναλάβει κορυφαίο κυβερνητικό θώκο. Επίσης είναι υπόθεση που άπτεται διαχείρισης δημοσίου χρήματος, πελατειακών σχέσεων και δομής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Και τα τρία αυτά θέματα απασχολούν έντονα τον δημόσιο βίο της χώρας ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται κήρυκας της εξυγίανσης, της αναμόρφωσης του κράτους, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της τιμωρίας των ενόχων Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Σταθάκης οδηγείται -μαζί με αρκετούς άλλους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς- στο εδώλιο για απιστία και βλάβη του Δημοσίου, με την ιδιαζόντως, μάλιστα, επιβαρυντική περίσταση του ιδιαιτέρως μεγάλου αντικειμένου της πράξης. Σύμφωνα τουλάχιστον με το κατηγορητήριο, ο κ. Σταθάκης υπήρξε για αρκετά χρόνια, με τις αποδιδόμενες από τη Δικαιοσύνη σε αυτόν πράξεις, συνδιαμορφωτής του καθεστώτος, που -όσον αφορά τον χώρο της ανώτατης παιδείας- οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία

Η υπόθεση συνδέεται με τη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης σε διάφορες χρονικές φάσεις που απλώνονται από το 1996 έως το 2004, δηλαδή την περίοδο του «βαθέος ΠΑΣΟΚ». Αρχικώς η κατηγορία στρεφόταν κατά συνολικά 19 ατόμων, αλλά στη συνέχεια η ποινική δίωξη έπαυσε για δύο εξ αυτών λόγω πλημμεληματικού χαρακτήρα των αδικημάτων τους. Εκτός του κ. Σταθάκη, κατηγορούμενοι είναι ο νυν πρύτανης του πανεπιστημίου Ευρ. Στεφάνου, καθώς και οι Χρ. Νικολάου, Αλ. Καλοκαιρινός, Παν. Κωνσταντόπουλος, Μιχ. Ταρουδάκης, Ι. Μιμίδης, Χαρ. Σαββάκης, Σκ. Παπαϊωάννου, Βασ. Καρδάσης, Νικ. Φαράκλας, Νικ. Ανάγνος, Ι. Αντωνιάδης, Γ. Τζιρίτας. Δημ. Κυρτάτας, Νικ. Μοσχονάς και Δημ. Πλουμίδης.

Οπως προκύπτει από το πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, που φέρνουμε αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας, αρχικώς οι κατηγορούμενοι είχαν παραπεμφθεί με απευθείας κλήση στο ακροατήριο στις 30 Απριλίου 2012, συμπτωματικά λίγο πριν από τις πρώτες εκλογές της περσινής χρονιάς, οπότε ο κ
. Σταθάκης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Ομως το δικαστήριο έκρινε άκυρη την απευθείας κλήση και έστειλε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να αποφανθεί «αμετακλήτως». Το συμβούλιο εξέδωσε στις 20 Ιουνίου 2013 παραπεμπτικό βούλευμα, κρίνοντας ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής» σε βάρος των κατηγορουμένων «για την παραπομπή τους στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης», προκειμένου «να δικαστούν ως δράστες της αξιόποινης πράξης της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία κατ' εξακολούθηση και από κοινού, από υπάλληλο που κατά τη διαχείριση εσόδων ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί ο ίδιος ή άλλος τη δημόσια περιουσία, της οποίας η διαχείριση ήταν εμπιστευμένη, στρεφόμενη κατά ΝΠΔΔ με επιτευχθέν όφελος και προξενηθείσα ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ με την ιδιαζόντως επιβαρυντική περίσταση του ιδιατέρως μεγάλου αντικειμένου της πράξης». Από τη στιγμή που ασκήθηκε η δίωξη γεννάται μάλιστα πρόσθετο θέμα για τους πανεπιστημιακούς οι οποίοι με βάση τον νόμο πρέπει να τεθούν σε προσωρινή αργία.

Η μία κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κ. Σταθάκης είναι ότι το 2001 ενέκρινε μαζί με τους κ. Νικολάου και Σαββάκη, ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), καταβολή 9.000.000 δρχ. για «υπερωριακή απασχόληση στον γενικό διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ομως η καταβολή του ποσού αυτού, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, «έγινε παράνομα, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία» και με δεδομένο ότι «οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις εξήντα (60) μηνιαίως».

Επίσης, ο κ. Σταθάκης κατηγορείται μαζί με άλλους ότι κατέβαλαν με την ίδια ιδιότητα σε υπαλλήλους το ποσό των 444.129,60 ευρώ (151.337.162 δραχμές) υπό τη μορφή επιμισθίων, αμοιβών και επιδομάτων θέσης. Το βούλευμα τονίζει ότι και οι καταβολές αυτές «έγιναν παράνομα, αφού δεν συνδέονται με συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμόε Κονδυλίων Ερευνας), αλλά καλύπτουν δαπάνες του Πανεπιστημίου Κρήτης». Επισυνάπτονται και δύο σχετικοί πίνακες με τις καταβολές αυτές αναλυτικά.

Η τρίτη κατηγορία που αντιμετωπίζει, μαζί με άλλους, ο κ. Σταθάκης έχει σχέση με το γεγονός ότι από το 1998 έως και το 2001 καταβλήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία Εθνική Ασφαλιστική το συνολικό ποσό των 150.000.000 δρχ. (440.205,43 ευρώ) ως ασφάλιστρα ομαδικού συμβολαίου ασφάλισης ζωής - ασθένειας όλων των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το βούλευμα αποφαίνεται όμως ότι «οι καταβολές των παραπάνω ποσών έγιναν παράνομα, αφού δεν συνδέονται με συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας), ενώ οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο». Και συμπεραίνει ότι οι κατηγορούμενοι «προέβησαν στην πράξη τους αυτή από κοινού και με σκοπό να ωφελήσουν την ανωτέρω ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία με την επωνυμία Εθνική Ασφαλιστική, καθόσον οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης καλύπτονταν για τους κινδύνους για τους οποίους έγινε η ιδιωτική ασφάλισή τους, από την ασφάλιση του Ελληνικού Δημοσίου και συνεπώς δεν ωφελήθηκαν επιπλέον καν από την ασφάλισή τους σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία για τους ίδιους κινδύνους».
dimokratianews logioshermes

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc