«Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα»

«Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα»

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιγράφει το σχετικό της άρθρο: Δολοφονία αριστερού ακτιβιστή σοκάρει την Ελλάδα». Εδώ και καιρό, γράφει η εφημερίδα, «η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή βάλει εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων και αριστερών. Τώρα ένας οπαδός τους μαχαίρωσε έναν αριστερό ράπερ μετά από μια πολιτική συζήτηση».
«Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα. Κυνήγι αριστερών», είναι ο τίτλος ανάρτησης στηνΤageszeitung του Βερολίνου η οποία επικαλούμενη τη δήλωση ενός αυτόπτη μάρτυρα κάνει λόγο για παθητική στάση της αστυνομίας η οποία αν και ήταν εκεί, παρενέβη πολύ αργά, όπως σημειώνεται.
Η Neue Zürcher Zeitung εστιάζει στο ότι ο 45χρονος ακροδεξιός δράστης είναι μέλος της Χρυσής Αυγής ενώ η αυστριακή Kleine Zeitung υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα αυξάνονται τελευταία τα περιστατικά ακροδεξιάς βίας.
«Ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας»
Α. Σαμαράς: σε 6 χρόνια αναλαμπή από την κρίσηΑ. Σαμαράς: σε 6 χρόνια αναλαμπή από την κρίση
Η Stuttgarter Zeitung εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της να οδηγήσουν στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. «Εάν πει κανείς σε κάποιον αόμματο, ότι ξαφνικά βρήκε το φως του, τότε συχνά το αποδίδει στις προσευχές και θεωρεί ότι η προσευχή φέρνει και την υγεία», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Έτσι έχει γίνει και με την Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της εξυγίανσης των οικονομικών της, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες έχουν συμφιλιωθεί με την τύχη τους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις γίνεται σαφές ότι η χώρα είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην άκρα δεξιά και στην άκρα αριστερά. Στην τρίτη θέση του πολιτικού χώρου βρίσκεται το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, στο κέντρο όμως υπάρχει ένα κενό που όλο και μεγαλώνει», παρατηρεί η εφημερίδα.
Η αυστριακή εφημερίδα die Presse με τον ερωτηματικό τίτλο «μόνο άλλα έξι χρόνια κρίσης;» αναφέρεται στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάζοντας το ανεδαφικό του στόχου. «Ο έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να ηρεμήσει τους συμπατριώτες του με ένα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση», παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Εν μέσω κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων στον δημόσιο τομέα εξαγγέλλει ότι σε 6 χρόνια το επίπεδο ζωής θα φτάσει σε αυτό προ της κρίσης. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση από το 2008. Οι εξαγωγές αυξάνονται όπως και ο τουρισμός, αλλά και η ανεργία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης γιατί η κατανάλωση έχει πέσει. Για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζονται νέοι επενδυτές που δεν υπάρχουν εντός και εκτός της χώρας», υπενθυμίζει ο αυστριακός αρθρογράφος.
Δύση, Συρία και διεθνές δίκαιο
Οι αντάρτες έριξαν τα χημικά συμφωνα με τη ΜόσχαΟι αντάρτες έριξαν τα χημικά συμφωνα με τη Μόσχα
Tο σχέδιο ψηφίσματος για τον αφοπλισμό και την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία έφερε στην επιφάνεια και πάλι την αντιπαράθεση Δύσης και Ρωσίας για το ποια πλευρά ευθύνεται για τη χρήση τους. «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ βλέπει στο πόρισμα των επιθεωρητών να ενισχύονται σοβαρά οι υποψίες της χώρας του ότι την ευθύνη φέρουν οι αντάρτες», σχολιάζει ηSüddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Τώρα έχει έρθει η σειρά της Μόσχας να αποδείξει τις υποψίες της με δεδομένα. Ο Άσαντ ίσως να μην έδωσε προσωπικά ο ίδιος τη διαταγή, αλλά ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του φέρει την ευθύνη για τα πεπραγμένα των στρατηγών του», επισημαίνει ο σχολιαστής της.
Ένα άλλο σημείο διαφωνίας Δύσης – Ρωσίας αφορά στην απειλή στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που ο Σύρος πρόεδρος δεν εφαρμόσει τους όρους του ψηφίσματος, Η εφημερίδαKölner Stadt - Anzeiger παίρνει το μέρος της Ρωσίας και υποστηρίζει ότι δεν έχει άδικο επειδή πρόκειται μόνο και μόνο για τον Πούτιν. Και εξηγεί το γιατί. «Είναι ειλικρινής ο ισχυρισμός του Πούτιν, ότι η Ρωσία δεν θέλει να προστατεύσει τη συριακή κυβέρνηση αλλά το διεθνές δίκαιο. Κάθε πολιτικός που διαπραγματεύεται με το Κρεμλίνο πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του αυτήν την αρχή. Είναι δύσκολο βέβαια επειδή η Ρωσία έχει φιλικούς δεσμούς με τους Σύρους. Αλλά τα υπαρκτά ρωσικά συμφέροντα παίζουν λιγότερο σημαντικό ρόλο από την αρχή που υπερασπίζεται η Ρωσία, την αρχή της μη ανάμειξης στα εσωτερικά άλλη χώρας. Στο Κρεμλίνο αντιμετωπίζουν με αγανάκτηση την ελαφρότητα με την οποία η Δύση αποφασίζει στρατιωτικές επεμβάσεις παρακάμπτοντας τα ΗΕ», επισημαίνει ο σχολιαστής της γερμανικής εφημερίδας.
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη       dw de 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc