Η ώρα της δράσης κατά των 555 αναχρονιστικών διατάξεων

Η ώρα της δράσης κατά των 555 αναχρονιστικών διατάξεων
Του Σωτήρη Νίκα Του Σωτήρη Νίκα
Ήταν αρχές του 2010 όταν η τότε κυβέρνηση είχε αρχίσει να βάζει στη ζωή μας τις λέξεις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Αλλαγές που θα συνόδευαν τα πακέτα των δημοσιονομικών μέτρων και θα καθιστούσαν ευκολότερη την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα μείωναν τις τιμές και θα καθιστούσαν περισσότερο διαχειρίσιμες τις μισθολογικές απώλειες.
Πρώτο εγχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η γνωστή «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων». Έκτοτε έγιναν πολλές προσπάθειες (ψηφίστηκε ακόμα και νόμος που προέβλεπε ότι όπου υπάρχει περιορισμός, αίρεται) αλλά τα αποτελέσματα μικρά.
Σίγουρα, η οικονομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα. Αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν δείχνει να είναι αυτό. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι ακόμα και μέχρι τώρα δεν μπορούσε κάποιος αρμόδιος υπουργός ή υψηλόβαθμος τεχνοκράτης της ελληνικής διοίκησης να δηλώσει με βεβαιότητα ότι «έχουμε αυτούς τους περιορισμούς, σε αυτούς τους κλάδους της οικονομίας και πρέπει να προχωρήσουμε στην άρση τους».
Σήμερα, μαθαίνουμε ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατ΄ εντολή του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές προχώρησε σε αυτή την καταγραφή. Μάλιστα το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν 555 αναχρονιστικές διατάξεις που βάζουν εμπόδια στην ελληνική οικονομία.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να δράσει γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά. Το να γνωρίζεις το πρόβλημα στην πλήρη έκτασή του, σου δίνει το πλεονέκτημα να το αντιμετωπίσεις με τον σωστό τρόπο. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα εάν γνώριζαν από την αρχή οι ιθύνοντες πόσοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τι προσόντα και σε ποιες θέσεις.
Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η σωστή αξιολόγηση της κατάστασης και η άμεση λήψη αποφάσεων. Για να δοθεί νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία, να υποχωρήσουν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και να αποκτήσει ένα ακόμα πλεονέκτημα η κυβέρνηση έναντι της τρόικας στις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή και οι δανειστές της χώρας υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν προχωράει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.   kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»