Ενισχύεται η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας

Ενισχύεται η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας

σύμφωνα με νέα έκθεση του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
Μια νέα οικονομική έκθεση υποστηρίζει ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια και θα δημιουργήσει περισσότερες από πέντε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Οι προβλέψεις αυτές έγιναν από τον οικονομικό ερευνητή του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Ντάνιελ Μάλεκοφ, και τους συνεργάτες του. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα αυξηθεί σημαντικά και θα φθάσει το 2.7% το 2014 ενώ θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο τον επόμενο χρόνο.

Όπως αναφέρετε στην έκθεση η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε εξαιτίας των αυξήσεων στη φορολογία και τις περικοπές των κρατικών δαπανών, ωστόσο αυτά τα προβλήματα εξομαλύνονται.

«Οι βάσεις για την ενίσχυση της οικονομίας ήταν πάντα εκεί, αλλά αυτή την περίοδο προέκυψαν κάποια επιπλέον προβλήματα. Παρόλα αυτά δεν αναμένουμε ότι τα προβλήματα αυτά θα συνεχιστούν και για αυτό οι προβλέψεις μας είναι θετικές», υποστηρίζει ο καθηγητής Μάλεκοφ.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ είναι σήμερα λίγο μεγαλύτερο του 7%, ωστόσο η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 6% τα επόμενα δύο χρόνια καθώς θα βελτιώνεται η οικονομική ανάπτυξη.

Εντωμεταξύ, αναλυτές της εταιρείας παροχής οικονομικών υπηρεσιών CreditSuisse υποστηρίζουν ότι η οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως «έχει αρχίσει να βελτιώνεται» ωστόσο παραμένει «αργή και ασταθής».

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας όμως, Τζον Μέιγιορ, σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες.

Όπως είπε «oι ΗΠΑ μπορεί να έχουν τα προβλήματα τους, έχουν για παράδειγμα ένα τεράστιο χρέος αλλά η πορεία που έχουν πάρει τώρα είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μείωση του. Η χώρα γίνετε όλο και περισσότερο ανεξάρτητη όσον αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες και αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της».

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανέφερε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον και η περιορισμένη διεύρυνση των αναπτυσσόμενων οικονομιών μπορεί να βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Έιντζελ Γκούρια, ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός όπως και άλλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι προβλέψεις έχουν μειωθεί» ανέφερε ο κ. Γκούρια και πρόσθεσε ότι «σε κάθε μας έκθεση μειώνουμε το ποσοστό ανάπτυξης, το ίδιο κάνει το ΔΝΤ, το ίδιο κάνει και η ΕΕ. Όλοι μειώνουν τις προβλέψεις τους το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2.7% φέτος και 3.6% για του χρόνου. Τα ποσοστά αυτά είναι ελαφρώς μειωμένα από τις προβλέψεις που είχαν γίνει το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο Έιντζελ Γκούρια υποστηρίζει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα επηρεασμένη από την οικονομική κρίση, η οποία ευθύνεται για την μειωμένη ανάπτυξη, την υψηλή ανεργία, τις αυξημένες ανισότητες σε οικονομικό επίπεδο και την μειωμένη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και άλλους σημαντικούς θεσμούς.   VOA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»